Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64362
Title: Розроблення проєкту технології кулінарної продукції з сиру кисломолочного для шкільного харчування
Other Titles: Development of a project for the technology of culinary products from fermented milk cheese for school meals
Authors: Азарова, Анжеліка Сергіївна
metadata.dc.contributor.advisor: Чорна, Ніна Вікторівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: сир кисломолочний;багатокомпонентна добавка;рослинна сировина;плоди;ягоди;деформація;органолептичні показники;sour-milk cheese;multicomponent additive;plant raw materials;fruits;berries;deformation;organoleptic indicators
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Азарова А. С. Розроблення проєкту технології кулінарної продукції з сиру кисломолочного для шкільного харчування: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 105 с.
Abstract: Кваліфікаційна робота присвячена розробці проєкту технології кулінарної продукції з сиру кисломолочного для шкільного харчування. На даний час у структурі харчування дітей різних вікових груп відзначається нестача продуктів, що є джерелом біологічно цінних нутрієнтів, має місце недостатнє споживання мікро- та макроелементів, вітамінів, харчових волокон, повноцінних білків, поліненасичених жирних кислот, при надмірному надходженні в організм дитини тваринних жирів та вуглеводів. У зв’язку із зазначеним дослідження спрямовані на розробку технології кулінарної продукції на основі кисломолочного сиру з використанням багатокомпонентних добавок з рослинної сировини для шкільного харчування є своєчасними та актуальними. З метою підвищення харчової цінності та розширення асортименту кулінарної продукції на основі сиру кисломолочного, встановлено, що раціональним є його комбінування з сировиною рослинного походження. Було розроблено багатокомпонентні пюреподібні рослинні добавки на основі овочевої та плодово-ягідної сировини та досліджена можливість їх використання в технології кулінарної продукції. Встановлено оптимальне співвідношення рецептурних компонентів кулінарної продукції з сиру. Розроблені рецептура і технологія виробів на основі сиру кисломолочного та рослинних добавок характеризувалися високими органолептичними показниками, підвищеною харчовою цінністю порівняно із контрольними зразками та відповідали смаковим уподобанням дітей шкільного віку. Визначено терміни та умови теплової обробки кулінарних виробів у пароконвектоматі. Розроблено рецептури та технологію формованих кулінарних виробів із сиру для харчування дітей шкільного віку «Школярик» та «Дитячі». Розроблено комплект технологічної документації виробництва КП на основі сиру кисломолочного.
Currently, the structure of the diet of children of different age groups is characterized by a lack of products that are a source of biologically valuable nutrients, there is an insufficient consumption of micro- and macroelements, vitamins, dietary fiber, complete proteins, polyunsaturated fatty acids, with excessive intake of animal fats and carbohydrates into the child's body. In connection with the above, research aimed at developing the technology of culinary products based on fermented milk cheese using multicomponent additives from plant raw materials for school nutrition is timely and relevant. In order to increase the nutritional value and expand the range of culinary products based on fermented milk cheese, it was found that its combination with raw materials of plant origin is rational. Multicomponent puree-like vegetable additives based on vegetable, fruit and berry raw materials were developed, and the possibility of their use in the technology of culinary products was investigated. The optimal ratio of recipe components of culinary products from cheese was established. The developed recipe and technology of products based on fermented milk cheese and high organoleptic indicators characterized vegetable additives, increased nutritional value compared to control samples and met the taste preferences of school-age children. The terms and conditions of heat treatment of culinary products in a steam combi oven were determined. The recipes and technology of molded culinary products from cheese for feeding school-age children "Shkolyaryk" and "Dityachi" were developed. A set of technological documentation for the production of KP based on fermented milk cheese was developed.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64362
metadata.dcterms.references: 1. Дослідження стану організації шкільного харчування в Україні. URL: https://znaimo.gov.ua/vyiavlennia-problem. 2. Топ-3 проблеми шкільного харчування в Україні. URL: https://nfa.org.ua/top-3-problemy-shkilnogo-harchuvannya-v-ukrayini/. 3. Шкільне харчування: розв'язання проблеми спільними зусиллями. URL: https://golosiiv.irc.org.ua/news/16-05-52-17-10-2023/. 4. Багірян І.О., Воронцова Т.О., Олійник Я.В. Можливості імунокорекції у дітей дошкільного та шкільного віку. URL: https://kiai.com.ua/ua/archive/2007/2%287%29/article-92/mozhlivosti-imunokorekciyi-u-ditey-doshkilnogo-ta-shkilnogo-viku. 5. Коломоєць Г. А. Аналіз стану здоров’я учнів та учениць закладів загаль-ної середньої освіти / Г. А. Коломоєць, Т. А. Малечко // Науковий часопис Націо-нального педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15 : Науко-во-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт) : зб. наук. праць. Київ : Видав-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2023. Вип.1 (159). С. 83-86. 6. Гаркуша С. В. Сучасні тенденції у стані здоров’я дітей і молоді в умовах навчання. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного вихо-вання і спорту. 2013. №10. С.7-11. DOI: https://doi.org/10.6084/m9.figshare.775315. 7. Організація харчування в комунальних освітніх закладах, відповідно до реформи шкільного харчування. URL: https://school-food.com.ua/. 8. Які зміни чекають на шкільне харчування у 2024-му та як працює нова фабрика-кухня. URL: https://nus.org.ua/articles/yaki-zminy-chekayut-na-shkilne-harchuvannya-u-2024-mu-ta-yak-pratsyuye-nova-fabryka-kuhnya/. 9. Бондарчук Н. Проєктний підхід при модернізації шкільних їдалень (хар-чоблоків).URL:https://mon.gov.ua/static-objects/mon/sites/1/zagalna%20serednya/Kharchuvannya/2021/11/15/01/02/Proyektn.pidkhid.modern.shkil.yidal.pdf. 10. Маляренко Я. Методичні рекомендації щодо облаштування харчоблоків у закладах загальної середньої освіти. URL: https://uied.org.ua/wp-content/uploads/2023/10/metodychni_rekomendacziyi_shhodo_oblashtuvannya_harchoblokiv_u_zakladah.pdf. 11. Роль молока в харчуванні та поліпшенні здоров’я людства. URL: https://znaimo.gov.ua/rol-moloka-v-kharchuvanni-ta-polipshenni-zdorov-ia-liudstva. 12. Здорове харчування підлітка. URL: http://www.odkl.if.ua/content/zdorove-kharchuvannya-p%D1%96dl%D1%96tka. 13. Експерти обговорили актуальність програм шкільного молока для забез-печення здорового харчування дітей. URL: https://dpss.gov.ua/news/eksperty-obhovoryly-aktualnist-prohram-shkilnoho-moloka-dlia-zabezpechennia-zdorovoho-kharchuvannia-ditei. 14. 31. Офіційний сайт Асоціації виробників молока. URL: http://avm-ua.org/uk/post/moloko-dla-ditej-hto-i-akkontrolue-akist-pisla-reformi-derzvetfitosluzbi?milkua=1. 15. Interfax-Україна – інформаційне агенство. URL: https://ua.interfax.com.ua /news/interview/601078.html. 16. Інформаційно-аналітичного портал АПК України. URL: https://minagro.gov.ua/ua/napryamki/prodovolstvo/dityache-harchuvannya. 17. Молочний альянс розширив лінійку продуктів для дітей. URL: https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/molochniy-alyans-rozshiriv-liniyku-produktiv-dlya-ditey. 18. Ультрапастеризоване молоко та вершки уже представлені у торгових ме-режах та закладах HoReCa. URL: https://interfax.com.ua/news/press-release/944833.html. 19. Бірюкова З. А. Стерилізовані молочні продукти для дитячого харчування / З. А. Бірюкова, О. Г. Пантелєєва // Харчова промисловість. 2020. № 2. С. 18-20. 20. Самілик М. М., Цирулик Р. В., Вороненко Н. І. Застосування морквяних порошків для збагачення молочних продуктів // Наук.вісник Таврійського держ. агротехнологічного університету: електронне наукове фахове видання. Запоріжжя: ТДАТУ, 2023. Вип. 13, том 2. С. 28-29. 21. Кулієва Р. Г. Сухі молочні продукти для дитячого харчування / Р. Г. Ку-лієва, А. В. Карамзін, А. Н. Матвієнко // Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні технології в галузі холодильного зберігання та переробки харчових продуктів». 2008. С. 139-142. 22. Галас Д.М., Турчиняк М.К. Інноваційні способи підвищення біологічної цінності молока // Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою това-рів і послуг : Матеріали VІІ-ої міжнародної наук.-практ. конф. : (Львів, 05 грудня 2019 року) : тези доповідей. Львів : Видавництво «Растр-7», 2019. С. 102-105. 23. Іщенко І. С., Сафіуліна З. Р. Асортимент дитячого харчування на ринку України. URL: https://dspace.nuph.edu.ua/bitstream/123456789/26964/1/220-221.pdf. 24. Скирда О. Є. Товарознавча оцінка якості кефіру різних виробників. Мо-лодий вчений. 2017. № 4. С. 567–573. 25. Gutyj B., Hachak Y., Vavrysevych J., Nagovska V. The elaboration of cheese masses of therapeutic and prophylactic direction with cryoadditive “Pumpkin”. EUREKA: Life Sciences. 2017. Issue 1. Р. 19–26. 26. Дідух Н. А., Романченко С. В. Обґрунтування параметрів ферментації молочної основи у біотехнології кефіру дитячого харчування. Харчова наука і те-хнологія. 2010. № 2. С. 30–33. 27. Наговська В. О., Сливка Н. Б. Розроблення технології кефіру зі шротом розторопші. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринар-ної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2014. Т. 16, № 2. С. 113–118. 28. Nagovska V., Hachak Y., Gutyj B., Bilyk O., Slyvka N. Influence of milk thistle shot on quality parameters of the sour-milk beverage. EUREKA: Life Sciences. 2018. Issue 4. P. 3–12. 29. Пересічний М. І. Технологія продуктів харчування функціонального призначення. Київ : КНТЕУ, 2008. 718 с. 30. Самілик М. М. Створення функціональних кисломолочних продуктів. International scientific and practical conference «Technical sciences : histori, the present time, the future, EU experience». Wloclawek, 2019. 31. Грек О. В. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів / О. В. Грек, Т. А. Скорченко. Київ: НУХТ, 2019. 235 с. 32. Optimization of the composition of the mixture by simplex method / O. Grek, O. Onopriychuk, A. Tymchuk // Ukrainian Food Journal. 2015. Volume 4 (1). P. 50-59. 33. Тимчук А. В. Розроблення технології заморожених молочно-білкових сумішей з продуктами переробки пшениці : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.04 «Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів» / А. В. Тимчук. Київ, 2016. 22 с. 34. Ростовський В.С., Дібрівська Н.В., Пасенко В.Ф. Збірник рецептур. Київ: Центр учбової літератури, 2010. 167 с. 35. Технологічні аспекти внесення функціональної добавки «Прозер» в сир-кові вироби / Р. Ю. Павлюк, О. В. Грек, О. О. Онопрійчук [та ін.] // Молочна про-мисловість. 2007. № 2 (37). С. 42-44. 36. Онопрійчук О. О. Молочно-білкові пасти / О. О. Онопрійчук, О. В. Грек, Г. Є. Поліщук // Харчова і переробна промисловість. 2007. № 4. С. 28-29. 37. 50. Фактори, що визначають засвоюваність їжі. URL: https://healt.blog.net.ua/2009/12/29/faktory-scho-vyznachayut-zasvoyuvanist-jizhi/. 38. Гачак Ю., Михайлицька О., Гутий Б., Кузьо Л., Біляк С. (2019). Молочні продукти лікувально-профілактичної дії з новим кріопорошком. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Харчові технології, 21 (91), 110-117. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9119. 39. Пат. 48351 України, А МПК2009 А23С23/00. Склад запіканки сирної / Костенко В.М.; заявник та патентокористувач закрите акціонерне товариство «Фо-зі Рітейл». № u200910730; заяв. 23.10.2009. опубл. 10.03.2003, Бюл. №5. 40. Пат. № 65433 Україна, МПК A 23C 23/00. Запіканка “Рожевий ранок” / Васюкова Г.Т., Архіпов В.В.; заявник та патентокористувач Національний аграр-ний університет. № 200415811; заявл. 20.10.2003; опубл. 15.03.2004, Бюл. №6. 41. Пат. № 78842 Україна, МПК A 23L 1/24. Пудинг на основі кисломолоч-ного сиру профілактичної спрямованості / Д’яконова А.К, Фунтова О.Л.; заявник та патентокористувач Одеська національна академія харчових технологій. № 2012 06270; заявл. 24. 05.2012; опубл. 10.04.2013, Бюл. №7. 42. Пат. № 65432 Україна, МПК A 23C 23/00. Зрази сирні “Ізюминка” / Ар-хіпов В.В., Мошкін В.Ф., Васюкова Г.Т.; заявник Національний аграрний універ-ситет. № 200413732; заявл. 20.10.2003; опубл. 15.03.2004, Бюл. №5. 43. Пат. № 101334 Україна, МПК A 23C 23/00. Композиція інгредієнтів для виготовлення сирної запіканки / Кушнір Н.А., Загоровська І.В., Манєва Ц.В., Ми-рошниченко Л.І.; заявник та патентокористувач Одеська національна академія ха-рчових технологій. № 201501067; заявл. 10.02.2015; опубл. 10.09.2015, Бюл. №17. 44. Пат. № 90267 Україна, МПК A 23C 23/00. Спосіб одержання запіканки / Дейниченко Г.В., Колесніченко Т.О., Івашина Л.Л., Лазарєва Т.А., Вілков С.М., Шаталова А.С.; заявник та патентокористувач Українська інженерно-педагогічна академія (УІПА). № 201308939; заявл. 16.07.2013; опубл. 26.05.2014, Бюл. №10. 45. Глаголєва Л. Е., Азарних О. А. Технологічні аспекти виробництва напів-фабрикатів високого ступеня готовності для організації харчування на туристич-них маршрутах / Глаголєва Л.Е., Азарна О.А. // Технології харчової та переробної промисловості АПК - продукти здорового харчування. 2014. № 1. С. 84-89. 46. Розширення асортименту кулінарної продукції для харчування дітей у дитячих дошкільних закладах / Д. В. Гращенков, О. В. Чугунова, Є. В. Пастушко-ва // Технологія та товарознавство інноваційних харчових продуктів. 2013. №6. 47. Методика визначення хімічного складу та енергетичної цінності продук-тів харчування. Наказ МОЗ України від 18 січня 2000 р. № 3/6. 48. Клопотенко Є. Збірник рецептур страв, рекомендованих для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту. Київ: 2024. 882 с. 49. Реологія в процесах виробництва харчових продуктів: навч. посіб. : у 2 ч. Ч. 1. Класифікація та характеристика неньютонівських рідин / О. І. Черевко, В. М. Михайлов, В. І. Маяк, О. А. Маяк ; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. Харків : ХДУХТ, 2014. 244 с. 50. Скриннік В. І. Технологія структурованої десертної продукції на основі ультрафільтраційних похідних білково-вуглеводної молочної сировини в ресто-ранному господарстві. Харків, 2023. 327 с. 51. Шаповал С.Л. Діагностика фізичних властивостей харчових продуктів : монографія / С.Л. Шаповал, Р.П. Романенко, Н.П. Форостяна. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2017. 192 с. 52. Махинько, В. М. Розрахунок біологічної цінності харчових продуктів та раціонів за методикою PDCAAS / В. М. Махинько, І. О. Соколовська, Л. М. Чер-ниш // Зернові продукти і комбікорми. 2017. Т. 17. № 1. С. 22–26. 53. Крайнюк Л.М., Касілова Л.О., Крутовий Ж.А. та ін. Розробка та оформ-лення технологічних карт на нову та фірмову кулінарну продукцію. Харків : ДОД ХДАТОХ, 2002. 40 с. 54. ДСТУ 3946:2018 Система розроблення і поставлення продукції на виро-бництво. Продукція харчова. Настанови щодо розроблення і поставлення на виро-бництво нових та новітніх харчових продуктів. Національний стандарт України. Київ : 2018. 19 с. 55. Дітріх І. В. Теоретичні основи товарознавства продовольчих товарів: Опорний конспект лекцій для студентів факультету маркетингу, торгівлі і митної справи денної і заочної форм навчання. Донецьк: ДонНУЕТ, 2007. 77 с. 56. Обладнання для харчової промисловості в Україні. URL: https://prom.ua/ua/Oborudovanie-dlya-pischevoj-promyshlennosti?srsltid=AfmBOordecBShvPnljRCf1ldzyfIV1XGpWqjLQc23QN8ljKH98L2bd93. 57. Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продук-тів: практичний посібник / за ред. А.С. Ткаченко. Полтава: ПУЕТ, 2020. 137 с. 58. ДСТУ ISO 22000:2007. Система управління безпечністю харчових про-дуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSО 22000:2005, IDТ). [Чинний від 2007.08.01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2007. 30 с. 59. Посібник для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепцій НАССР / Міжнародний інститут безпеки та якості харчових продуктів (IIFSQ). Київ, 2010. 194 с. 60. Гринченко О.О., Колеснікова М.Б., Чорна Н.В., Гросул В.А., Круглова О.А. Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти магістр: настанови до виконання та захисту: навч.-метод. посіб. для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної фор-ми навчання. Харків : ДБТУ, 2023. 156 с.
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_М_4604_181z-RI-13M_Azarova_A_S.pdf
  Restricted Access
6.5 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.