Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64356
Title: | Розроблення проєкту технології заморожених десертів на основі молочної сировини з регульованим сольовим складом |
Other Titles: | Development of a frozen dessert technology project based on milk raw materials with a regulated salt composition |
Authors: | Рогожа, Катерина Олександрівна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Гринченко, О. О. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | молочна сировина;сольовий склад;технологія;заморожений десерт;іонообмін;ефективність;безпечність |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Рогожа К. О. Розроблення проєкту технології заморожених десертів на основі молочної сировини з регульованим сольовим складом: кваліфікаційна робота магістра, спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. О. О. Гринченко. Харків: ДБТУ, 2024. 93 с. |
Abstract: | Актуальність теми. Десертна продукція на основі молочної сировини є комерційно привабливою для вітчизняного виробника і набуває все більшої популярності серед споживачів різного віку. В її асортимент входить продукція з пінною, емульсійною та желеподібною структурою, формування якої здійснюється за рахунок реалізації функціонально-технологічних властивостей складових сировини. На сьогоднішній день сумісне використання молочної та плодово-ягідної сировини обмежується їх властивостями. Одним з напрямів вирішення даного питання є регулювання сольового складу молочної сировини. Це сприятиме отриманню високоякісної продукції, яка може реалізовуватися за каналами В2В та В2С у вигляді як готових до споживання десертів (морозива, мусів, кремів та інш), так і напівфабрикатів високого ступеню готовності для їх приготування (рідких пастеризованих сумішей).
Тому аналітичні та експериментальні дослідження, спрямовані на вивчення можливості та доцільності регулювання сольового складу молочної сировини та розроблення обґрунтованої технології десертної продукції на її основі, є актуальними та своєчасним.
Мета кваліфікаційної роботи – розроблення проєкту технології заморожених десертів на основі молочної сировини з регульованим сольовим складом.
Апробація. Основні положення кваліфікаційної роботи обговорювались в межах Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді» (07 листопада 2024р.). Relevance of the topic. Dessert products based on dairy raw materials are commercially attractive for domestic producers and are becoming increasingly popular among consumers of all ages. Its assortment includes products with foam, emulsion and jelly-like structure, the formation of which is carried out through the implementation of functional and technological properties of the raw materials. Today, the combined use of dairy and fruit and berry raw materials is limited by their properties. One of the ways to solve this issue is to regulate the salt composition of dairy raw materials. This will help to obtain high-quality products that can be sold through B2B and B2C channels in the form of both ready-to-eat desserts (ice cream, mousses, creams, etc.) and semi-finished products of a high degree of readiness for their preparation (liquid pasteurized mixtures). Therefore, analytical and experimental research aimed at studying the possibility and feasibility of regulating the salt composition of dairy raw materials and developing a sound technology for dessert products based on it is relevant and timely. The purpose of the qualification work is to develop a project for the technology of frozen desserts based on dairy raw materials with an adjustable salt composition. Approbation. The main provisions of the qualification work were discussed at the International Scientific and Practical Conference of Higher Education Applicants and Young Scientists “Innovative Technologies for the Development of Food Production and the Restaurant Industry: Scientific Research of Youth” (November 07, 2024). |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64356 |
metadata.dcterms.references: | 1. Плотнікова Р.В. Дослідження сорбційних властивостей альгінату натрію за умов регулювання сольового складу молочної сировини Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі [Текст] : всеукраїнська наукова конференція студентів, 25 квітня 2012 р.: [тези у 2-х ч.] /редкол.: О.І. Черевко [та ін.] – Харків: ХДУХТ, 2012. – Ч. 1. – с.392 2. Теоретичні та практичні передумови регулювання складу сольової системи молочної сировини // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://journals.uran.ua/eejet/article/viewFile/16314/13837 3. Кислота альгінова. Альгінати // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/3488/kislota-alginova-alginati 4. Альгинати // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.vmk-med.com/restavracion/802 5. Альгінат натрію. Властивості і застосування // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://kasner.kiev.ua/alginat-natriju-vlastivosti-i-zastosuvannja/ 6. Calcium-Alginate // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.irochemical.com/product/Alginates/Calcium-Alginate.htm 7. Calcium Alginate // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.foodchemadditives.com/products/calcium-alginate. 8. Альгінати в харчових технологіях / М. О. Полумбрик, В. М. Іщенко, А. О. Сірик, В. С. Костюк, О. М. Полумбрик / Харчова промисловість. – 2014. ‒ Вип. 15. ‒ С. 6-12. 9. Кальцію альгінат // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/3416/kalciyu-alginat 10. Альгинат кальция // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.biolit.com.ua/library.php?full_id=8425 11. Silverlon® Calcium Alginate Dressings // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.silverlon.com/calcium-alginate-dressings. 12. Пат. 222/620 Великобританія, МКИ А 61 L 15/03. Haemostatic wound dressing material / Squlres L.J., Harris M.P.W. (Великобритания); Johnson @ Johnson Patient Care Ins. ‒ № 89171540; Заявл. 27.07.89; Опубл. 14.02.90, НКИ А 5 В. 13. Пат. 2320502 Великобританія, МПК С 08 В 37/04, А 61 L 15/28. Bioresorbable alginate derivatives / Doyle Peter John, Harvey Wilson, Stilwell Reginald L. (Великобритания); Johnson @ Johnson Medical Inc. ‒ № 9626466.8; Заявл. 20.12.96; Опубл. 24.6.98. 14. Горальчук А. Б. та ін. Реологічні методи дослідження сировини і харчових продуктів та автоматизація розрахунків реологічних характеристик: Навчальний посібник [Текст] / А.Б.Горальчук, П.П.Пивоваров, О.О. Гринченко, М.І. Погожих, В.В. Полевич, П.В. Гурський/ Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Харків, 2006. – 63 с. 15. Білик О.Я. Розробка технології альбумінового сиру «Урда» із молока різних видів тварин : дис. канд. техн. наук: 05.18.04. Львів, 2016. 310с. 16. Гницевич В.А. Переробка харчових продуктів із заданими властивостями на основі вторинної молочної сировини та рослинної сировини: монографія. Донецьк : ДонНУЕТ. 2014. 336 с. 17. Івдокимов І.О. Молочна сироватка. Сучасні технології переробки: Молочна промисловість, №3, 2012. С. 22-25. 18. Мосійчук О.І. Перспективи використання продуктів молочної сироватки: Новітіні технології оздоровчих продуктів, товари і ринки. 2008. №1. С.15-19. 19. Сухий білково-рослинний напівфабрикат з молочної сироватки багатофункціонального призначення Пат. 51867 Україна, № 2012107483/13; заявл. 27.03.2012; опубл. 10.12.2013. 20. ДСТУ 4554:2006 Сир кисломолочний. Технічні умови [Чинний від 2006] Вид. офіц.. Київ : Держспоживстандарт України, 2006. 151с 21. ДСТУ 4834-2006 Молоко та молочні продукти. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролю [Чинний від 2006] Вид. офіц.. Київ : Держспоживстандарт України, 2006. 181с 22. ДСТУ ISO 707 Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання проб [Чинний від 2002 ] Вид. офіц.. Київ : Держспоживстандарт України, 2002. 92с 23. ДСТУ ISO 5538 Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за якісними ознаками [Чинний від 2004 ] Вид. офіц.. Київ : Держспоживстандарт України, 2004. 121с 24. ДСТУ ISO 8197 Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за кількісними ознаками [Чинний від 2004] Вид. офіц.. Київ : Держспоживстандарт України, 2004. 181с 25. ДСТУ ISO 6658:2005. Дослідження сенсорне. Методологія. Загальні настанови (ISO 6658:1985, IDT). – Введ. 01.01.2006. – К.: Держспоживстандарт України, 2005. 26 с. 26. Авдєєва О.Ю. Обґрунтування використання альгінату натрію для отримання капсульних продуктів : Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі: Зб. наук. праць. № 2. 2005. С. 144-148. 27. J. Kapusniak. Lipid microencapsulation in starch / J. Kapusniak, P. Tomasik. // Journal of Microencapsulation. 2006. V.23. №3. P.341 – 348. 28. Беспалов В.Г. Альгінат кальцію. Джерело розчинних харчових волокон і кальцію. 2010. 26с. 29. Наукові принципи технології аналогів ікри : монографія / Н34 О.Ю. Рябець та інші; ХДУХТ. 2010. 164 с. 30. Миронюк, Г. Посібник для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції : Проект USA ID. 2008. 131 с. 31. ДСТУ ISO 9001-2001 Системи управління якістю. [Чинний від 2004] Вид. офіц.. Київ : Держспоживстандарт України, 2001. 32. «Наш Край» .Інтернет-магазин продуктів. Сухі продукти - URL: http://shop.nashkraj.ua/uk/catalog/2/10410415/10410499 (дата звернення 5.11.2024) 33. Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти магістр: настанови до виконання та захисту: навчально-методичний посібник для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми навчання / Держ. біотехн. ун-т; Уклад. О. О. Гринченко, М. Б. Колеснікова, Н. В. Чорна, В. А. Гросул, О. А. Круглова. Харків: ДБТУ, 2023. 155 с. 34. https://prom.ua/ua |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_M_4604_181z-RI-13М_Rogoza_K_O.pdf Restricted Access | 2.18 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.