Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64355
Title: Розроблення проєкту технології страв за системою роздільного харчування
Other Titles: Development of a food technology project according to a separate food system
Authors: Кравчунас, Олена Олександрівна
metadata.dc.contributor.advisor: Федак, Наталя Василівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: концепція роздільного харчування;принципи;рекомендації;білок;джерела білку;нейтральні страви;технологічний процес;concept of separate nutrition;principles;recommendations;protein;protein sources;neutral dishes;technological process
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Кравчунас О. О. Розроблення проєкту технології страв за системою роздільного харчування: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Н. В. Федак. Харків: ДБТУ, 2024.111 с.
Abstract: Кваліфікаційна робота присвячена Об’єктом цього дослідження є технологія страв із білоквмісної сировини для системи роздільного харчування. Здійснено діагностику основних положень концепції роздільного харчування. Встановлено переваги та недоліки досліджуваної концепції харчування. Визначено принципи концепції роздільного харчування. Розроблено і обґрунтовано технологію виробництва та асортимент білок утримуючих страв для харчування за системою роздільного харчування, досліджено етапи, параметри технологічного процесу, визначено послідовність та взаємозв'язок між технологічними операціями. Досліджено основні показники якості та безпечності нової продукції, які відповідають нормативним документам. Проведено моделювання технологічного процесу.
Qualification work is devoted to The object of this research is the technology of dishes from protein-containing raw materials for the system of separate nutrition. Diagnostics of the main provisions of the concept of separate nutrition was carried out. The advantages and disadvantages of the studied concept of nutrition were established. The principles of the concept of separate nutrition were determined. The production technology and assortment of protein-containing dishes for nutrition under the system of separate nutrition were developed and substantiated, the stages, parameters of the technological process were studied, the sequence and relationship between technological operations were determined. The main indicators of the quality and safety of new products that comply with regulatory documents were studied. Modeling of the technological process was carried out.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64355
metadata.dcterms.references: 1. Лікувально-профілактичні властивості харчових продуктів та основи дієтології/Капрельянц Л.В., Петросьянц А.П. – Одеса: Друк, 2011.- с.6-20. 2. 2. Основи харчування: підручник /М.І. Кручаниця, І.С. Миронюк, Н.В. Розумикова, В.В. Кручаниця, В.В. Брич, В.П. Кіш. Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2019. 112-155с. 3. Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти магістр: настанови до виконання та захисту: навчально-методичний посібник для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми навчання / Держ. біотехн. ун-т; Уклад. О. О. Гринченко, М. Б. Колеснікова, Н. В. Чорна, В. А. Гросул, О. А. Круглова. Харків: ДБТУ, 2023. 155 с. 4. Інноваційні технології виробництва харчової продукції масового споживання [Текст]: монографія/П.П.Пивоваров[та ін.]; за заг. ред. П.П.Пивоварова; ХДУХТ. – Х., 2011. 444 с. 5. ДСТУ 3862 "Громадське харчування. Терміни та визначення" 6. Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів: Для підприємств громадського харчування всіх форм власності/О.В.Шалимінов, Т.П.Дятченко, Л.О.Кравченко та ін. – К: А.С.К., 2000. - 848с. 7. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. Технологія харчових продуктів: Підручник / За ред. д-ра техн. наук, проф. А.І. Українця. – К.: НУХТ, 2003. – 572 с. 8. Перцевий Ф.В. та ін. Технологія продукції харчових виробництв: Навч. посібник / Ф.В. Перцевий, Н.В. Камсуліна, М.Б. Колеснікова, М.О. Янчева, П.В. Гурський, Л.М. Тіщенко / Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. – Харків: ХДУХТ, 2006. – 318 с.: табл. 9. Харчова хімія: [Навч. посібник] / Я.П. Скоробогатий, А.В. Гузій, О.М. Заверуха. – Львів: «Новий світ – 2000», 2012. – С. 327–346; 10. Харчова хімія: Навч. посібник / В.В. Євлаш, О.І. Торяник, В.О. Коваленко та ін. – Х.: Світ книг, 2012. – С. 12–108; 11. Харчова хімія: Навч. посібник / Л.В. Дуленко, Ю.А. Горяйнова, А.В. Полякова та ін. – К.: Кондор, 2012. – С. 196-211; 12. Харчова хімія: [Навч. посібник] / О.П. Чигвінцева, А.В. Токар. – Дніпропетровськ: «Принтхаус Римм», 2015. – С. 32–77. 13. Черевко О.І. та ін. Методи контролю якості харчової продукції: Навч. посібник для студ. вищих навч. заклад. технол. спеціальностей / О.І. Черевко, Л.М. Крайнюк, Л.О. Касілова, П.Р. Димитрієвич, Ж.А.Крутовий, Л.Г. Зіборова / Харч. держ. унів-т хар-ня та торгівлі. – Харків: ХДУХТ, 2005. – 230 с., 14. Конспект лекцій з дисципліни «Теоретичні основи харчових технологій» Пивоваров П.П., Гринченко О.О., Горальчук А.Б., Пивоваров Є.П., Трощий Т.В., Рябець О.Ю., Гринченко Н.Г., ХДУХТ. - 2013. – 154 с. 15. ДСТУ 3946:2018. Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Настанови щодо розроблення і поставлення на виробництво нових та новітніх харчових продуктів. [Чинний від 01-10-2019]. Київ : Держспоживстандарт України, 2019. 16. ДСТУ ISO 6658:2005 Дослідження сенсорне. Методологія. Загальні настанови. (ISO 6658:1985, IDT). [Чинний від 07-01-2006]. Київ : Держспоживстандарт України, 2006. 26 с. (Національний стандарт України). 17. Аналіз органолептичний. Метод дослідження смакової чутливості (ISO 3972:1991, IDT) / пер. і наук.-техн. ред. В. Косюра та ін. Офіц. вид. Чинний від 01.05.2006. – Київ : Держспоживстандарт України, 2006. ІV, 7 с. 18. ДСТУ 8051:2015 Продукти харчові. Методи відбирання проб для мікробіологічних аналізів 19. ДСТУ 7963:2015 Продукти харчові. Готування проб для мікробіологічних аналізів 20. ДСТУ 8446:2015 Продукти харчові. Методи визначення кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів 21. ДСТУ ISO 4832:2015 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коліформ. Метод підрахування колоній (ISO 4832:2006, IDT) 22. ДСТУ EN ISO 6579-1:2022 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення, підрахунку та серотипування Salmonella. Частина 1. Виявлення Salmonella spp (EN ISO 6579-1:2017, IDT; ISO 6579-1:2017, IDT) 23. ДСТУ 3143:2013 М'ясо птиці. Загальні технічні умови 24. ДСТУ 5028:2008 Яйця курячі харчові. Технічні умови 25. ДСТУ 2661:2010 МОЛОКО КОРОВ'ЯЧЕ ПИТНЕ 26. ДСТУ 293-91 Спаржа овочева свіжа. Технічні умови 27. ДСТУ 4399:2005 Масло вершкове. Технічні умови 28. ДСТУ 8131:2015 Вершки-сировина. Технічні умови 29. ДСТУ 6003:2008 СИРИ ТВЕРДІ Загальні технічні умови 30. ДСТУ 4418:2005 Сметана. Технічні умови 31. ДСТУ 6019:2008 НУТ. Технічні умови 32. ДСТУ 6020:2008 Сочевиця. Технічні умови 33. ДСТУ 8061:2015 Шпинат свіжий. Технічні умови 34. ДСТУ 3234-95 Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови 35. ДСТУ 3233-95 «Часник свіжий. Технічні умови». 36. ДСТУ ISO 2295:2019 Авокадо 37. ДСТУ 343-91 Петрушка коренева свіжа. Технічні умови 38. ДСТУ 7035:2009 Морква свіжа. Технічні умови 39. ДСТУ 3247-95 Огірки свіжі. Технічні умов 40. ДСТУ 7037:2009 Капуста білоголова свіжа Технічні умови 41. ДСТУ 2423-94 Олії рослинні. Виробництво 42. ДСТУ 3583:2015 Сіль кухонна 43. ДСТУ 5081:2008 Продукти томатні концентровані 44. ДСТУ 4286:2004 Крохмаль картопляний. Технічні умов 45. ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга. – Київ, Держспоживстандарт України, 2007. – 39с. 46. Бочарова О.В. НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції / О.В. Бочарова. – Одеса, – 376 с. 47. Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 01.10.2012 № 590 Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text 48. Закон України від 23.12.1997 № 771/97-ВР “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів“ 49. Закон України від 06.12.2018 № 2639-VIII “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів“ 50. Закон України 2017 № 2042-VIII “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин“ 51. Державна служба статистики України – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/ 52. Маркетплейс Prom.ua. Електронний ресурс. Режим доступа. https://prom.ua/ 53. https://osvita.ua/vnz/reports/biolog/23029/ 54. https://www.brovarnya-rivne.com/articles/zdorove/razdelnoe-pitanie-menyu-na-nedelyu-21-i-90-dnej-tablica-sovmestimosti-produktov-pri-razdelnom.html 55. https://publish.com.ua/kulinariia/istoriya-ta-printsipi-rozdilnogo-kharchuvannya.html
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_M_4604_181z-RI-13M_Kravchunas_O_O.pdf
  Restricted Access
2.22 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.