Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64345
Title: | Розроблення ресурсозберігаючої технології снеків на основі вторинної сировини з риби та овочів |
Other Titles: | Development of resource-saving technology of snacks based on secondary raw materials from fish and vegetables |
Authors: | Сятиня, Володимир Васильович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Пивоваров, Павло Петрович |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | хребти кісток оселедця;рибна сировина;топінамбур;рибо-рослинна маса;сушіння;снеки;herring bones;fish raw materials;Jerusalem artichoke;fish-plant mass;drying;snacks |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Сятиня В. В. Удосконалення технології бісквітних виробів та їх упровадження у кафе-кондитерскій: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. П. П. Пивоваров. Харків: ДБТУ, 2024. 146 с. |
Abstract: | Кваліфікаційна робота присвячена розробці ресурсозберігаючої технології снеків на основі вторинної сировини з риби та овочів.
Під час виконання кваліфікаційної роботи дослідили сучасний стан виробництва снеків та визначили перспективи виробництва снеків на основі вторинної сировини з риби та овочів.
У зв'язку з цим нами було науково обґрунтовано технологію виробництва рибо-рослинних снеків на основі топінамбура та рибної сировини. Дана технологія дозволяє виробляти продукт, збалансований за вмістом поживних речовин, який містить повноцінний білок для побудови тканин, складні вуглеводи (інулін) для підтримки здорової мікрофлори кишечника та мінерали, необхідні для нормального функціонування організму. Продукт має гарні органолептичні властивості та рекомендований до вживання широким верствам населення. Технологія може бути ефективно впроваджена на діючих рибо-переробних та на крафтових міні підприємствах. The qualification work is devoted to the development of resource-saving technology for snacks based on recycled fish and vegetable materials. In the course of the qualification work, we studied the current state of snack production and identified the prospects for the production of snacks based on recycled fish and vegetable materials. In this regard, we have scientifically substantiated the technology for the production of fish and vegetable snacks based on combined raw materials. This technology allows us to produce a product balanced in terms of nutrient content, which contains complete protein for tissue building, complex carbohydrates (inulin) to maintain healthy intestinal microflora and minerals necessary for the normal functioning of the body. The product has good organoleptic properties and is recommended for consumption by the general population. The technology can be effectively implemented at existing fish processing and craft mini-enterprises. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64345 |
metadata.dcterms.references: | 1. Закон України «Про пріоритетні напрямки інноваційної діяльності в Україні» від 01.08.2007р. № 995. 2. Аналіз якості. URL: https://dpss-ks.gov.ua/novini/identifikaciya-ocinyuvannya-ikontrol-nebezpechnix-faktoriv-shho-ye-viznachalnimi-dlya-bezpechnostixarchovix-produktiv 3. Буткевич О. Проблеми господарсько-правового забезпечення розвитку рибної галузі України / О. Буткевич // Вісник господарського судочинства. 2013. No 6. С. 68 4. Витяг ТОВ «Миколаїврибпром». URL: https://opendatabot.ua/c/30405890 5. Волков В. Стратегія прориву в рибній галузі України / В. В. Волков и др. Київ : МП Леся, 2008. 192 с. 6. Гострий червоний перець. URL: https://gordonua.com/ukr/interesting/-gostrijchervonij-perets-korist-i-shkoda-374666.html 7. Данчук Ю. Рибне господарство України. Проблеми та перспективи інтеграційних процесів / Ю. І. Данчук // Рибне господарство України. 2009. No 5. С. 4. 8. Данчук Ю. Стандартизація рибної галузі у відповідь на вимоги ринку / Ю. І. Данчук // Рибне господарство України. 2009. No 3. С. 61 9. Держрибагенство, публічний звіт. URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/17-civik-2018/zvit2021/zvit-derjfish2021.pdf 10. Добробабіна Л. Аналіз стану і перспективи розвитку рибного господарства України [Електронний ресурс] / Л. Б. Добробабіна, Н. М. Кушніренко // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. 2011. Вип. 40 11. Дончевська Р. Розвиток рибного господарства України / Р. Дончевська // Товари і ринки. 2015. No 1 (19). С. 28 12. Положення про Державне аґентство України з інвестицій та інновацій // Урядовий кур’єр. 30 груд. 13. Кравченко С.І. Оптимізація тривалості використання нововведень // Наукові праці Донецького державного технічного університету. Сер.: економічна. Вип. 26. Донецьк: ДонДТУ. 2007. С. 203-212. 14. Сидоренко О. В. Формування асортименту та якості рибо-рослинних продуктів : монографія. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. 322 с. 15. Мазаракі А. А., Лебська Т. К., Сидоренко О. В., Ніколаєнко С. М., Притульська Н. В. Інноваційні технології переробки риби. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т., 2014. 432 с. 16. Федорова Д. В. Фізико-хімічні і біохімічні показники якості сухих риборослинних напівфабрикатів. Технічні науки та технології. Чернігів : Черніг. нац. технол. ун-т, 2016. № 3 (5). С. 217–233. 17. Тарасенко І. В. Вплив безглютенового борошна на вафельні вироби та перебіг технологічних процесів / І. В. Тарасенко, В. В. Дорохович, С. А. Іванов // Продовольчі ресурси. Серія: Технічні науки. 2014. № 3. С. 36-39. 18. Оболкіна В. Вміст рослинних БАД у кондитерських виробах / В. Оболкіна // Продовольча індустрія АПК. № 1. 2013. С. 37-38. 19. Обсяги вилову риби за січень-червень 2014 р. [в Україні] // Державне агентство рибного господарства України : [сайт установи]. – Режим доступу: http://goo.gl/af9eG2. 20. Федорова Д. В., Кузьменко Ю. В. Технологічні аспекти комплексного використання бичка азовського замороженого у виробництві рибо-рослинних напівфабрикатів. Наук. пр. НУХТ. Київ : НУХТ, 2015. Т. 22. № 6 (22). С. 23–29. 21. Обсяги вилову риби в Україні. Сайт Державного агентства рибного господарства України. URL : http://darg.gov.ua/index.php (дата звернення : 15.03.2017 р.). 22. Добування водних біоресурсів за 2015 рік. Статистичний бюлетень. Київ, 2016. URL: http://ukrstat.org/uk/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm. 23. Федорова Д., Кузьменко Ю. Біологічна цінність рибо-рослинних напівфабрикатів на основі комплексного перероблення бичка азовського. Міжнар. наук.-практ. журн. «Товари і ринки». 2015. № 2 (20). С. 85–97. 24. Пат. України на корисну модель № 11072 від 25.10.2016 р «Вафлі солоні без начинки «Крекіси «Рибні» (51) МПК А21D 13/08 (2006.01). Притульська Н. В., Федорова Д. В. ; заявник та патентовласник Київ. нац. торг.-екон. ун-т. № 201602770; заявл. 21.03.2016; опубл. 25.10.2016, Бюл. № 20. 25. ДСТУ 4740:2007 Консерви з риби та інших водних живих ресурсів. URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=89353 26. ДСТУ 8451:2015 Риба та рибні продукти. Методи визначення органолептичних показників. Чинний від 2017.07.01. Київ 27. ДСТУ 8718:2017 Риба та рибні продукти. Методи визначення золи та мінеральних домішок. Чинний від 2019.01.01. Київ : УкрНДНЦ, 2020. III,12 с. 28. Ємцев В. Сучасний стан та конкурентоспроможність рибної галузі в Україні / В. І. Ємцев // Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2010. No 33. С. 132 29. Загальна інформація ТОВ «Миколаїврибпром». URL: https://www.uaregion.com.ua/30405890 30. Закон України «Про відходи». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/187/98-вр#Text 31. Висновок про видачу деклараційного патенту України на корисну модель № 6926/ЗУ/17 від 23.03.2017 р. Поліфункціональні сухі риборослинні напівфабрикати. Притульська Н. В., Федорова Д. В., Кузьменко Ю. В.; заявник і патентовласник Київ. нац. торг.-екон. ун-т., 2017. 32. Притульська Н. В., Федорова Д. В. Нові сухі концентровані продукти поліфункціонального призначення. Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність : матер. Міжнар. наук.-практ. конф. (19 трав. 2016 р.) : Тези у 2-х ч. Харків : ХДУХТ, 2016. Ч. 1. С. 145–146. 33. Федорова Д. В. Детермінанти розвитку асортименту високобілкових хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів з використанням сухих рибо-рослинних напівфабрикатів. Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі : 3-тя Міжнар. наук.-практ. конф. (13 верес. 2016 р.) : Тези у 2-х ч. Київ : НУХТ, 2016. Ч. 1. С. 175–179 34. Мазаракі А. А. Технологія харчових продуктів функціонального призначення: монографія / А. А. Мазаракі, М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко ; за ред. д-ра техн. наук, проф. М. І. Пересічного. 2-ге вид., перероб. та доп. К. : Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2012. 1116 с. 35. Іоргачова К.Г. Визначення технологічних властивостей борошна з безамілозної пшениці за станом вуглеводно-амілазного комплексу/ К.Г. Іоргачова, О.В. Макарова, К.В. Хвостенко, О.І. Рибалка // Харчова наука і технологія – 2012. – № 1. – С. 37-40. 36. Пересічний М. І. Функціональне харчування: теорія та практика /М. І. Пересічний, Д. В. Федорова, О. В. Кандалей // Вісник КНТЕУ. – 2005. – № 2. – С. 96–104. 37. Проблеми мікроелементів у харчуванні населення України та шляхи їх вирішення / В. Н. Корзун, І. П. Козарин, A. M. Парац [та ін.] // Проблеми харчування. – 2007. – № 1. – С. 5–11. 38. Сирохман І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 544 с. 39. Добування водних біоресурсів за 2016 рік : статистичний бюлетень [Електронний ресурс]. – К., 2017. – Режим доступу : http://ukrstat.org/uk/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm. 40. Dietary fibre and fibre-rich by-products of food processing: Characterisation, technological functionality and commercial applications: A review [Electronic resource] / M. Elleuch, D. Bedigian, O. Roiseux, S. Besbes, C. Blecker, H. Attia // Food Chemistry. – 2011. – Vol. 124 (2). – Pp. 411–421. – Access mode : http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.077. 41. Borderías A. J. Fibre-enriched seafood / A. J. Borderías, M. Pérez-Mateos, I. Sánchez-Alonso // Fibre-Rich and Wholegrain Foods. Food Science, Technology and Nutrition. – 2013. – Pp. 348–368. 42. Testing caffeic acid as a natural antioxidant in functional fish-fibre restructured products / I. Sánchez-Alonsoa, M. Carechea, P. Morenoa, M.–J. Gonzálezb, I. Medina // Food Science and Technology. – 2011. – Vol. 44 (4). – Pр. 1149–1155. 43. Інновації в харчових технологіях : монографія / В. А. Піддубний, А. А. Мазаракі, Н. В. Притульська та ін. ; за ред. д.т.н., проф. Піддубного В. А. К. : Кондор-Видавництво, 2015. 568 с. 44. Притульська Н. В. Ресурсозберігаюча технологія сухих рибо-рослинних напівфабрикатів / Н. В. Притульська, Д. В. Федорова // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2017. Вип. 18. С. 65–71. 45. Федорова Д. В. Дослідження жирнокислотного складу сухих рибо-рослинних напівфабрикатів / Д. В. Федорова, П. О. Карпенко, О. О. Васильєва // Наук. праці Одес. нац. акад. харчових технологій. Технічні науки. 2017. Т. 11, вип. 3. С. 61–70. 46. Ощипок І. М., Онишко Л. Й. Збагачення харчової сировини інгредієнтами для створення продуктів здорового харчування / І. М. Ощипок // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2019. Вип. 22. С. 44–51. 47. Macrae R. Sadler Encyclopaedia of Food Science, Food Technology and Nutrition / R. Macrae, R. Robinson, M. J. Sadler. London : Academic Press, 1993. – 5365 p. 48. Arvanitoyannis, I. S. Fish industry waste: treatments, environmental impacts, current and potential uses / I. S. Arvanitoyannis, A. Kassaveti // International Journal of Food Science and Technology. 2008. № 43. P. 726-745. 49. Analysis of dried fishery products in Japan. Режим доступа: http://www.nmfs.noaa.gov/mb/sk/saltonstallken/japan.pdf (дата обращения 15.08.2015). 50. Bhatnagar, I. Physical, chemical, and biological properties of wonder 161 kelp-Laminaria / I. Bhatnagar // Advances in Food and Nutrition Research. 2011. № 64. P. 85-96. 51. Byung-Sung, P. Effect of oral administration of Jerusalem Artichoke inulin on reducing blood lipid and glucose in STZ-induced diabetic rats / P. Byung-Sung // Journal of animal and veterinary advances. 2011. № 10 (19). Р. 2501-2507. 52. Inulin and sugar contents in Helianthus tuberosus and Cichorium intybus tubers: Effect of postharvest storage temperature / M. J. Cabezas et al. // Journal of Food Science. 2002. Vol. 67. P. 2860–2865. 53. de Ca´ssia Freitas, K. High-performance inulin and oligofructose prebiotics increase the intestinal absorption of iron in rats with iron deficiency anaemia during the growth phase / K. de Ca´ssia Freitas, O. M. S. Amancio, M. B. de Morais // British Journal of Nutrition. 2012. № 108. P. 1008–1016. 54. Charalampopoulos, D., Rastall, R. A. Prebiotics and Probiotics Science and Technology / D. Charalampopoulos, R. A. Rastall. Springer. 2009. 1262 p. 55. Study on Prescription and Technology for Producing Calcium-rich Chewable Tablets Using Carp Bone / L. Cheng and et al. // Journal of Tianjin Agricultural University. 2013. Is. 2. P. 25-36. 56. Chuah, A. M. Effect of cooking on the antioxidant properties of coloured peppers / A. M. Chuah and et al. // Food Chemistry. 2008. № 111. P. 20–28. 57. Kim, S. Applications of calcium and its supplement derived from marine organisms / S. Kim, Y. Ravichandran, C. Kong // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2012. Vol. 6. Is. 6. P. 469-474. 58. Kronberga, M., The Influence of Jerusalem Artichoke as nutrition value increaser on microbiological parameters of confectionery products / M. Kronberga, I. Gedrovica, D. Karklina // 2nd International Conference on Nutrition and Food Sciences.- 2013. - Vol. 53. - P. 16-23. 59. Netto, J. Physicochemical and sensory characteristics of snack made with minced Nile tilapia / J. Netto and ets. // Food Science Technology (Campinas). - Vol. 34. -№ 3. - P. 591-596. 60. Patent CN102885330B, Method for processing minced fillet leisure food added with purple sweet potatoes / H. Yaqin et. al. https://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?CC =CN&NR=102885330B&KC=B&FT=D. (дата звернення: 20.10.2024). 61. Patent CN103783569B, Method for producing instant snack food by using fish product / G. Jinjun. [Електронний ресурс]. https://worldwide.espacenet.com/publication-Details/biblio?CC=CN&NR=103783 569B&KC=B&FT=D (дата звернення: 20.10.2024). 62. Patent CN102067996, Method for producing high-puffed crispy recreation grains by using frozen seafood mixed trash / Z. Min et.al. [Електронний ресурс]. https://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?CC =CN&NR=10206 7996B&KC=B&FT=D (дата звернення: 20.10.2024). 63. Functional food products made from fish protein isolate recovered with isoelectric solubilization / R. Tahergorabi // LWT – Food Science and Technology. 2012. № 48. P. 89-95. 64. Tattiyakul, J., Supaphol, P. Extraction and electrospinning of gelatin from fish skin Panida Songchotikunpan / J. Tattiyakul, P. Supaphol // International Journal of Biological Macromolecules. 2008. № 42. Р. 247–255. 65. Chemical composition, mineral content and amino acid and lipid profiles in bones from various fish species / J.Toppe et al. // Comparative Biochemistry and Physiology – Part B: Biochemistry & Molecular Biology. 2007. №146 (3). Р. 395-401. 66. Torstensen, B. E. Tailoring of a cardioprotective muscle fatty acid composition of Atlantic salmon (Salmo salar) fed vegetable oils / B. E. Torstensen, L. Frøyland, R. Ørnsrud/ Food Chemistry. 2004. Vol. 87. Is. 4. - P. 567–580. 67. Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти магістр: настанови до виконання та захисту: навчально-методичний посібник для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми навчання / Держ. біотехн. ун-т; Уклад. О. О. Гринченко, М. Б. Колеснікова, Н. В. Чорна, В. А. Гросул, О. А. Круглова. Харків: ДБТУ, 2023. 155 с. 68. https://prom.ua/ua |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_М_4604_181z -RI-13M_Syatynya_V_V.pdf Restricted Access | 3.39 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.