Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64341
Title: Розроблення проєкту технології збитих молочних десертів з використанням мо-лочної сироватки та плодово-овочевих наповнювачів
Other Titles: Development of a project for the technolo-gy of whipped dairy desserts using whey and fruit and vegetable fillers
Authors: Теслюк, Артем Сергійович
metadata.dc.contributor.advisor: Юрченко, Світлана Леонідівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: суха сироватка;сухе молоко;підварки плодово-овочеві;збиті десерти;піноутворююча здатність;стійкість піни;whey powder;milk powder;fruit and vegetable stews;whipped desserts;foaming capacity;foam stability
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Теслюк А. С. Розроблення проєкту технології збитих молочних десертів з використанням молочної сироватки та плодово-овочевих наповнювачів: квалі-фікаційна робота магістра: спец. 181 Харчові технології; наук. кер. С. Л. Юрченко. Харків: ДБТУ, 2024. 104 с.
Abstract: Актуальність теми. Встановлено, що найбільш технологічним є використання в рецептурному складі збитих молочних десертів сухої молочної сироватки та сухого молока. Також доцільне введення до їх складу плодово-овочевої сировини, яка міститься значну кількість пек-тинових речовин, що дозволяє стабілізувати збиту структуру. Мета кваліфікаційної роботи – розроблення проєкту технології збитих молочних десертів з використанням молочної сироватки та плодово-овочевих наповнювачів. Завдання: дослідити властивості моде-льних систем з використанням сухої мо-лочної сироватки, сухого знежиреного молока та підварок з обліпихи та моркви за різних співвідношень; розробити проєкт рецептур та технології збитих молочних десертів з використанням ро-слинної сировини та визначити показ-ники якості готової продукції. Об’єкт дослідження – технологія зби-тих молочних десертів. Предмет дослідження: збиті молочні десерти з використанням молочної сироватки та плодово-овочевих наповнювачів. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. Розроблено технологію збитих молочних десертів з використанням молочної сироватки та плодово-овочевих наповнювачів. Дослі-джено вплив рецептурних компонентів на властивості збитих молочних десер-тів. Апробація. Основні положення роботи представлено на конференції «Інноваційні технології розвитку харчових і переробних виробництв та ресторанного господарства: наукові пошуки молоді». Публікації. Опубліковано 1 тези допові-ді.
Relevance of the topic. It has been estab-lished that the most technologically ad-vanced is the use of whey powder and milk powder in the recipe composition of whipped milk desserts. It is also advisable to introduce fruit and vegetable raw mate-rials, which contain a significant amount of pectin substances, which allows stabilizing the whipped structure. The purpose of the qualification work is de-velopment of a project for the technology of whipped milk desserts using whey and fruit and vegetable fillers. Objectives: to investigate the properties of model systems using whey powder, skimmed milk powder and sea buckthorn and carrot stew at different proportions; to develop draft recipes and technologies for whipped milk desserts using plant materials and determine the quality indicators of fin-ished products. Object of research - technology of whipped milk desserts. Subject of research: whipped milk desserts using whey and fruit and vegetable filler. Theoretical and practical significance of the results. A draft technology for whipped dairy desserts using whey and fruit and vegetable fillers were developed. The influ-ence of recipe components on the properties of whipped milk desserts was investigated. Approbation. The main provisions of the qualification work were presented at the conference "Innovative technologies for the development of food and processing indus-tries and restaurant business: scientific re-search of young people". Publications. 1 abstract published.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64341
metadata.dcterms.references: 1. Рудакова Т., Мінорова А., Крушельницька Н., Наріжний С. Наукові підходи щодо класифікації молочної десертної продукції. Продовольчі ресур-си. 2021. 9(16). С. 164–179. 2. Власенко В. В., Семко Т. В., Криворук В. М., Іваніщева О. А. Тех-нологія продукції ресторанного господарства (лабораторний практикум) : підручник. Вінниця : Видавничо-редакційний відділ ВТЕІ КНТЕУ, 2018. 248 с 3. Технологія виробництва ресторанної продукції : опорний конспект лекцій / авт.: М. І. Пересічний, С. М. Пересічна, І. Ю. Антонюк, М. Ф. Крав-ченко. К. : КНТЕУ, 2014. 371 с. 4. Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів, пра-вових, нормативноправових та інших актів для закладів ресторанного гос-подарства / авт.-розробник і уклад. О. В. Шалимінов. К. : Арій, 2011. 992 с 5. Технологія молока та молочних продуктів : навчальний посібник / Власенко В. В., Головко М. П., Семко Т. В., Головко Т. М. Харківський дер-жавний університет харчування та торгівлі. Харків : ХДУХТ, 2018. 202 с. 6. Теоретичні основи харчових технологій: короткий конспект лекцій для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові техно-логії в ресторанній індустрії» ступеня вищої освіти бакалавр денної та заоч-ної форми навчання; уклад.: П. П. Пивоваров, С. Б. Омельченко, А. М. Діх-тярь. Харків: ДБТУ, 2022. 314 с. 7. Салавеліс, А. Д. Технологія продукції ресторанного господарства: навч. посіб. / А. Д. Салавеліс, Л. М. Тележенко, С. Л. Колесніченко. Вид. 2-ге, допов. Одеса : Освіта України, 2015. 366 с. 8. Батищева Л.В., Кирилова Л.В. Встановлення терміну придатності молочного десерту «Аронія». URL: https://solodka.com.ua. 9. Сирохман І. В., Завгородня В. М. Товарознавство харчових про-дуктів функціонального призначення. К.: Центр учбової літератури, 2009. 544 с. 10. Технологія пудингу молочного. URL: www.mgup.mogilev.by/download/tesis_2008/ section_04_t.1_242-293.pdf. 11. Локальна сировина у технології десертів. URL: http://science.ncstu. uа. 12. Кравчук Н.М., Посна Н.С. Розроблення технології десерту функці-онального спрямування. Міжнародний науковий журнал "Інтернаука" . 2020. № 17(1). С. 61-65. 13. Турчин І.М., Гамкало Х., Войчишин А. Використання молочної си-роватки при виробництві десерту. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжи-цького, 2021. Т. 19. № 80. С. 165-168. 14. Дубініна А.А., Летута Т.М., Янчева М.О. Товарознавство продуктів функціонального призначення. Х.: ХДУХТ, 2015. 189 с. 15. Унікальні властивості молочної сироватки. URL: https://rud.ua/consumer/zdorova-yizha/molochnaja-syvorotka-polza/ 16. Турчин І.М., Гамкало Х., Войчишин А. Використання молочної си-роватки при виробництві десертів. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького, 2017, т 19, № 80. С.165-168.  17. Горальчук А.Б, Пивоваров П.П, Гринченко О.О, Погожих М.І, По-левич В.В, Гурський П.В. Реологічні методи дослідження сировини і харчо-вих продуктів та автоматизація розрахунків реологічних характеристик. Ха-рків: ХДУХТ, 2006. 18. ДСТУ 8574:2015 Продукти молочні. Методи визначення масової частки вологи в молочних сухих і згущених продуктах та молоковмісних консервах. 19. Технологія молока та молочних продуктів : навчальний посібник / Власенко В. В., Головко М. П., Семко Т. В., Головко Т. М. Харківський дер-жавний університет харчування та торгівлі. Харків : ХДУХТ, 2018. 202 с 20. Технологія переробки молока : навчальний посібник / Ф. В. Перце-вий, П. В. Гурський, О. О. Гринченко та ін. Харків : ХДУХТ, 2006. 378 с. 21. Дейниченко, Г., Гузенко, В., Дмитревський, Д., Золотухіна, І., & Перекрест, В. (2022). Впровадження безвідходних технологій переробки вторинної молочної сировини. Ресторанний і готельний консалтинг. Іннова-ції, 5(1), 82–96. 22. Таблиця хімічного складу та енергетичної цінності продуктів хар-чування. URL: https://znaimo.gov.ua/tablytsia-khimichnoho-skladu-ta-enerhetychnoi-tsinnosti-deiakykh-produktiv-kharchuvannia. 23. Сіднєва Ж.К Особливості впровадження систем управління якістю на підприємствах харчової промисловості. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/items/ff7d805a-24ea-404a-9591-846c4a6ebcb4 24. Безпечність харчових продуктів та стандарти ISO 22000 і FSSC 22000. URL: https://harch.tech/2024/06/13/bezpechnist-harchovyh-produktiv-ta-standarty-iso22000-i-fssc-22000/ 25. Данилюк А. В. Характеристика безпечності та якості харчових про-дуктів через призму державного контролю. Юридична наука, 2020. № 7 (109). С.60-66. 26. Гринченко О. О., Колеснікова М. Б., Чорна Н. В., Гросул В. А., Круглова О. А. Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти ма-гістр: настанови до виконання та захисту: навчально-методичний посібник для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми навчання. Харків: ДБТУ, 2023. 155 с. 27. Який порядок визначення критичних контрольних точок? Практич-ні рекомендації. URL: https://ukraine-oss.com/yakyj-poryadok-vyznachennya-krytychnyh-kontrolnyh-tochok-praktychni-rekomendacziyi-2/ 28. ДСТУ Сухе знежирене молоко. Загальні технічні умови. 29. ДСТУ 3984-2000 Припаси і підварки (напівфабрикати). Загальні те-хнічні умови. К.: Держспоживстандарт України, 2000. 15 с. 30. П(С) БО 16 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Ви-трати»: : [затв. наказом Міністерство фінансів України від 31.12.1999 р. № 318]. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00. 31. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (ро-біт, послуг) у промисловості. Затверджено Наказом Міністерства промисло-вої політики України від 09.07.07 р. № 373. К.: ДІКЕД, 2007. 321 с. 32. Методичні рекомендації з комерціалізації розробок, створених у результаті науково-технічної діяльності. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/innovatsii-transfer-tehnologiy/2019/02/06/1metodichni-rekomendatsii-z-komertsializatsii-rozrobok-stvorenikh-v-rezultati-naukovo-tekhnichnoi-diyalnosti.docx. 33. Методика визначення економічної ефективності витрат на наукові дослідження і розробки та їх впровадження у виробництво. URL: https://www.me.gov.ua/Documents/Download?id=735ef7af-cd82-4d91-b7a0-098124560e77
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_М_4604_181-RІ-13M_Tesliuk_A_S.pdf
  Restricted Access
3.14 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.