Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64338
Title: | Наукове обґрунтування технології сумішей сухих для соусів з використанням полісахаридів |
Other Titles: | Scientific substantiation of dry mixtures technology for sauces using polysaccharides |
Authors: | Русакович, Владислав Віталійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Діхтярь, Альона Миколаївна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | сухі соуси;полісахариди;пектин;ферментативний гідроліз;вторинна сировина;апельсинові вичавки;яблучні вичавки;вичавки із лохини;dry sauces;polysaccharides;pectin;enzymatic hydrolysis;recycled raw materials;orange pomace;apple pomace;blueberry pomace |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Русакович В. В. Наукове обґрунтування технології сумішей сухих для соусів з використанням полісахаридів: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. А. М. Діхтярь. Харків: ДБТУ, 2024. 134 с. |
Abstract: | Кваліфікаційна робота присвячена науковому обґрунтуванню технології сумішей сухих для соусів з використанням полісахаридів.
Ідея нового продукту полягає в розробці сухого соусу, що буде характеризуватися гарантовано стабільними показниками якості, як за органолептичними, структурно-механічними показниками так і за харчовою цінністю і при цьому споживач зможе його з легкістю відтворити у себе на кухні за короткий час. Реалізація інноваційного задуму можлива за рахунок використання ферментованого пектину і підбору харчових добавок, що дозволять розробити продукт, який відповідатиме зазначеним вимогам.
У зв'язку з цим було науково обґрунтовано технологію виробництва пектину ферментативним способом. Розроблено рецептурний склад сухої основи для соусів з використанням суміші полісахаридів «Сирний соус», «Соус із гарбуза», «Соус із лохини». Шляхом математичного моделювання визначено раціональний вміст смако-ароматичних добавок, що характеризуються високим вмістом білка (понад 30 % від енергетичної цінності соусів), низьким вмістом жирів (менше 0,5 г/100 ккал), високим вмістом фосфору (понад 30 % від добової потреби в 100 ккал). The qualification work is devoted to the scientific substantiation of the technology of dry mixes for sauces using polysaccharides. The idea of the new product is to develop a dry sauce that will be characterized by guaranteed stable quality indicators, both in terms of organoleptic, structural and mechanical properties and nutritional value, and at the same time the consumer will be able to easily recreate it in his kitchen in a short time. The realization of the innovative idea is possible through the use of fermented pectin and the selection of food additives that will allow us to develop a product that meets these requirements. In this regard, the technology for the production of pectin by the enzymatic method was scientifically substantiated. The formulation composition of a dry base for sauces using a mixture of polysaccharides “Cheese sauce”, “Pumpkin sauce”, “Blueberry sauce” was developed. By mathematical modeling, the rational content of flavoring additives characterized by high protein content (more than 30 % of the energy value of sauces), low fat content (less than 0.5 g/100 kcal), and high phosphorus content (more than 30 % of the daily requirement of 100 kcal) was determined. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64338 |
metadata.dcterms.references: | 1. Кулик М. Ф. Методика визначення сирої клітковини в кормах із застосуванням автоклавування / М. Ф. Кулик, Ю. В. Обертюх, В. П. Жуков, І. О. Виговська, Л. О. Гончар, Л. І. Руденко // Корми і кормовиробництво. 2017. Вип. 83. С. 150-153. 2. Методичні рекомендації для проведення лабораторних занять для здобувачів вищої освіти СВО «Бакалавр» освітньої спеціальності 181 – «Харчові технології»: навч. посіб. / Петрова О. І., Стріха Л.О., Крамаренко О. С. та ін. Миколаївський національний аграрний університет, 2020. 147 с. 3. Кулик М. Ф. Продовольчі товари (лабораторний практикум) : навч. посіб. / Н. В. Притульська, Г. Б. Рудавська, В. А. Колтунов та ін. К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2007. 505 с. 4. Кириченко, В. І. Загальна хімія : навчальний посібник / В. І. Кириченко. К. : Вища школа, 2005. 639 с. 5. Савгіра, Ю. О. Фізична та колоїдна хімія : навчальний посібник Ю. О. Савгіра, С. О. Самойленко., О. В. Добровольська, О. Ф. Аксьонова. Х. : ХДУХТ, 2006. 162 с. 6. Кузнецова, Т. О. Харчова хімія. Лабораторний практикум. Частина І : навчальний посібник / Т. О. Кузнецова, І. М. Гурікова. Х. : ХДУХТ, 2010. - 150 с. 7. Кравченко, Е. Ф. Органічна хімія. Частина І. Вуглеводні й оксигеновмісні похідні: навчальний посібник / Е. Ф. Кравченко, Н. В. Мурликіна. Х.: ХДУХТ, 2004. 224 с. 8. Кравченко, Е. Ф. Органічна хімія. Частина ІІ. Гетерофункціональні похідні та гетероциклічні сполуки : навчальний посібник / Е. Ф. Кравченко, Н. В. Мурликіна. Х. : ХДУХТ, 2006. 224с. 9. Пілюгіна, І. С. Хімія та методи дослідження сировини та матеріалів. Загальні основи аналітичної хімії. Лабораторний практикум: навчальний посібник / І. С. Пілюгіна, О. В. Добровольська, Н. В. Мурликіна. Х. : ХДУХТ, 2008. 354 с. 10. Динаміка обсягів реалізованої продукції України. Сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua 11. Пересічний М. І. Технологія продуктів харчування функціонального призначення / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, Д. В. Федорова. К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. 718 с. 12. Германюк Я. Л. Дієтичне харчування при ожирінні та цукровому діабеті / Я. Л. Германюк, П. О. Карпенко, М. І. Пересічний. К.: Київ. держ. торг.- екон. унт, 1997. 352 с. 13. Баляс В. П. Вплив фізичних характеристик на структуру харчових продуктів / В. П. Баляс, М. М. Жеплінська //Збірник матеріалів VІІ Міжнародної науково-практичної конференції вчених, аспірантів і студентів "Наукові здобутки у вирішенні питань виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства". К.: НУБіП України, 2017. С. 304-306. 14. Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів: Навчальний посібник / За заг. ред. проф. Лисюк Г.М. Суми: ВТД «Університетська книга», 2009. 464 с. 15. A.C. Sato Rheology of Mixed Pectin Solutions/ Sato A.C., Oliveira P.R., Cunha R.L. // Food Biophysics. 2008. №1. C.100–109. 16. Мостова Л.М. Технологія харчових продуктів функціонального призначення: Харків, 2013. 450 с. 17. Verschuren P.M. Functional Foods: Scientific and Global Perspectives / P.M. Verschuren // British Journal of Nutrition. 2012. №88, Suppl. 2. P. 125-130. 18. Сірохман І., Завгородня В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення Київ: «Центр учбової літератури», 2017. 544 с. 19. Roberfroid M.B. Concepts in Functional Foods: The Case of Inulin and Oligofructose/ M.B. Roberfroid // Journal of Nutrition. 1999. Is. 29. 1398-1401. 20. Оздоровче харчування: навч. посіб. / П. О. Карпенко, Н. В. Притульська, М. Ф. Кравченко та ін.; за ред. П. О. Карпенка. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2019. 628 с. 21. Здорове харчування: практичні рекомендації; монографія / Л.М Тележенко, Н.А. Дзюба, М.А. Кашкано.: Херчон: Олді-плюс, 2018. 200 с. 22. Roberfroid M.B. Dietary fiber, inulin, and oligofructose: A review comparing their physiological effects. Critical reviews in food science and nutrition. 1993. Is. 33. P. 103-48. 23. Технологія продуктів харчування функціонального харчування монографія / [Пересічний М.І. та інші за ред.. М.І. Пересічного]. К.: КНТЕУ, 2012. 718 с. 24. Roberfroid M.B. Concepts and strategy of functional food science: the European perspective / M.B. Roberfroid // American Journal of Clinical Nutrition. 2000. Vol. 71. № 6. S. 1660-1664. 25. Інноваційні технології харчової продукції функціонального призначення. У 2-х ч. Ч.1: монографія / О.І. Черевко, М.І. Пересічний, С.М. Пересічна та ін.; за ред. О.І. Черевка, М.І. Пересічного; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. 4-те вид., переробл. та допов. Харків: ХДУХТ, 2017. 962 с. 26. Траверсе Г.М. Основи лікувального харчування дітей раннього віку / Г.М. Траверсе, С.М.Цвіренко, О.В. Горішна. Полтава : Верстка, 2003. 156 с. 27. Бучко О. Антиоксидантна активність кропиви дводомної (Utica dioica L.) / О. Бучко, О. Яремкевич, Р. Конечна // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. 2016. Вип. 73. С. 380-384. 28. Петріщева В. О. Фармакогностичне вивчення рослин роду Urtica L. Автореф. дис… канд. фарм. наук. К., 2008. 25 с. 29. Романенко Є. А., Кошовий О. М., Комісаренко А. М. і ін. Фітохімічне вивчення рідкого екстракту трави кропиви собачої та дослідження його психотропної активності // Зб. наук. праць співробіт. НМАПО ім. П. Л. Шупика. 2015. Т. 24. № 5. С. 212–217. 30. Гойко І. Ю. Перспективи розроблення фітоекстрактів з лікарської рослинної сировини антиоксидантної дії // Мат. III Міжнар. наук.-практ. інтернетконф. Полтава, 2014. С. 102–105. 31. Herbal medicines as an effective therapy in hair loss – A review / Patil SM, Sapkale GN, Surwase US, Bhomble BT // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2010. Vol.1 P.773-781. 32. Грицаєнко Ю. А. і ін. Роль мікроелементів в фармацевтичних препаратах //Basics of learning the latest theories and methods. 2023. Т. 9. С. 296. 33. Грінченко Д. Г. Лектини кропиви дводомної (Urtica Dioica L.) та особливості їх виявлення //Лікарське рослинництво: від досвіду минулого до новітніх технологій: матеріали другої Міжнародної науково–практичної інтернет– конференції. Полтава, 2012. 161с. 2013. С. 103. 34. Філіпенко Т.А. Використання екстрактів лікарських рослин для антиоксидантної стабілізації ліпідів //Лікарське рослинництво: від досвіду минулого до новітніх технологій: матеріали другої Міжнародної науково– практичної інтернет–конференції. Полтава, 2012. 161с. 2013. С. 157. 35. Грінченко Д. Г. Ботанічна характеристика та біологічні особливості кропиви дводомної (Urtica dioica L.) //Лікарське рослинництво: від досвіду минулого до новітніх технологій: матеріали Міжнародної науково–практичної інтернет–конференції. Полтава, 2012. С. 20. 36. Смойловська Г. П. Дослідження якісного складу та кількісного вмісту карбонових кислот у листі Urtica dioica L. / Г. П. Смойловська // Актуал. питання фармац. та мед. науки та практики. 2015. N 3. С. 48-51. 37. Smoylovskaya G. P. Chromato-mass-spectrometric assessment of volatile components for nettle (Urtica dioica L.) //Farmatsevtychnyi zhurnal. 2015. №. 6. С. 73- 77. 38. Колесник Д. М., Данченко О. О. Особливості впливу кропиви дводомної на перебіг процесів ліпопероксидації та оксидативний розпад жирних кислот у курячому фарші //Редакційна колегія. 2012. С. 101. 39. Joshi B. C., Mukhija M., Kalia A. N. Pharmacognostical review of Urtica dioica L //International Journal of Green Pharmacy (IJGP). 2014. Т. 8. №. 4. 40. Gülçin I. et al. Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.) //Journal of ethnopharmacology. 2004. Т. 90. №. 2-3. С. 205- 215. 41. Asgarpanah J., Mohajerani R. Phytochemistry and pharmacologic properties of Urtica dioica L //Journal of medicinal plants research. 2012. Т. 6. №. 46. С. 5714- 5719. 42. Akbay P. et al. In vitro immunomodulatory activity of flavonoid glycosides from Urtica dioica L //Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives. 2003. Т. 17. №. 1. С. 34-37. 43. Загальні технології харчової промисловості: навчальний посібник. Ф.В. Перцевий, В.І. Ладика, П.П. Пивоваров, Н.Г. Гринченко, Н.В. Камсуліна, О.Б. Дроменко, О.Ю. Мельник, О.В. Котляр, Т.І. Маренкова, С.Б. Омельченко, С.П. Боковець, А.М. Діхтярь.- Харків, Діса плюс, 2021. 44. Finely dispersed spicy-aromatic and carotene containing raw materials as surfactants for oil in water emulsion / Georgii Liavynets, Tetiana Ishchenko Andrii Havrysh, Oleksandra Nemirich Larysa Arsenieva, Iryna Dovgun // Ukrainian Food Journal. Kyiv: NUFT, 2015. Vol. 3 Issue 1 – P. 60-69. 45. Патент 103412 UA, МПК А23 D 9/02. Спосіб виробництва фітоолійного напівфабрикату / Л. Ю Арсеньєва, В. Ф. Доценко, А. В. Гавриш, Г. М. Лявинець; заявник Національний університет харчових технологій. – №a2012 03487; заявл. 23.03.2012; опубл. 25.09.2012, Бюл. № 19, 2013 р. 46. Патент 107975 UA, МПК А23 D 9/02 (2006.01). Спосіб виробництва фітоолійного каротиновмісного напівфабрикату / Л. Ю Арсеньєва, А. В. Гавриш, Г. М. Лявинець, Ю. І. Смалько; заявник Національний університет харчових технологій. – № a 2013 01761; заявл. 13.02.2013; опубл. 10.10.2013, Бюл. № 5, 2015 р. 47. Пряноароматична та каротиновмісна сировина в технології соусів емульсійного типу / Г. М. Лявинець, А. В. Гавриш, Л. Ю. Арсеньєва // ІІ Всеукраїнська науковопрактична конференція «Здобутки, проблеми та перспективи розвитку готельноресторанного та туристичного бізнесу» − 29 жовтня 2013 р.: тези доп. – К.: НУХТ, 2013 р. – С. 23-25. 48. Соуси емульсійного типу на основі фітоолійних напівфабрикатів / Г. М.Лявинець, Т. С. Параскун, О. В. Пасічник // 80-й Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті» − 10-11 квітня 2014 р.: тези доп. – К.: НУХТ, 2014 р. – С. 411-412. 49. Соуси емульсійного типу на основі фітоолійного каротиновмісного напівфабрикату / Г. М. Лявинець, О. І. Івахно, А. В. Гавриш, Л. Ю. Арсеньєва // Міжнародна наукова конференція, присвячена 130-річчю Національного університету харчових технологій «Нові ідеї в харчовій науці − нові продукти в харчовій промисловості» − 13-16 жовтня 2014 р.: тези доп. – К.: НУХТ, 2014 р. – С. 619. 50. Правила безпеки для кондитерського виробництва. К.: Основа, 1997. 322с. 51. Закон України «Про відходи». URL: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/187/98 36. Павленко О.С. Методичні рекомендації до виконання розділу «Організаційно-економічна частина» дипломної роботи для здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Харчові технології» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форми навчання. Дніпро: ДДАЕУ. 2020. 40 с. 52. Юкало В.Г. Лабораторний практикум з хімії та фізики молока і молочних продуктів : навчальний посібник / Юкало В.Г. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2018. – 176 с. 53. The sensory effect of butter in culinary sauces Erika Rapp, Аsa Оstrоm, Fredrik Bosander, Inga-Britt Gustafsson // Journal of Foodservice Vol. 18, Issue 1, p. 31–42. DOI: 10.1111/j.1745-4506.2007.00044.x 54. US 6086937 A / Sauce base composition / David Simon Bot, Petrus Gerardus Haring, Arie Johannes Plancken. US 08/913,536; 11.07.2000 55. Jim Smith, Edward Charter. Functional food product development // Wiley-Blackwell, 2010, 528 р. ISBN: 978-1-4051-7876-1 56. Тележенко, Л.Н. Технологія горіхових соусів зі збалансованим жирнокислотним складом / Л.M. Тележенко, М.А. Кашкано // Товари і ринки. 2014. № 1 (17). С. 175-184 . 57. Емульсійний соус як продукт профілактичного призначення // 75 наукова конференція науково-викладацького складу академії, 21-24 квітня 2015 р, м. Одеса: С. 134. |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_М_4604_181-RI-13M_Rusakovich_V_V.pdf Restricted Access | 3.37 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.