Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64335
Title: | Обґрунтування проєкту технології соусів холодних, збагачених поліненасиченими жирними кислотами, для впровадження в дієтичному харчуванні |
Other Titles: | Substantiation of the project for the technology of cold sauces enriched with polyunsaturated fatty acids for implementation in dietary nutrition |
Authors: | Долгіх, Данило Русланович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Федак, Наталя Василівна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | соуси;майонез;олія соняшникова високоолеїнового типу;властивості;харчова та біологічна цінність;sauces;mayonnaise;high olein sunflower oil;properties;nutritional and biological value |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Долгіх Д. Р. Обґрунтування проєкту технології соусів холодних, збагачених поліненасиченими жирними кислотами, для впровадження в дієтичному харчуванні: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Н. В. Федак. Харків: ДБТУ, 2024. 97 с. |
Abstract: | Кваліфікаційна робота присвячена розробці проекту технології холодного соусу емульсійного типу з використанням олії соняшникової високоолеїнового типу (ОСВТ).
Вивчено сучасні тенденції у виробництві та споживанні холодних соусів та технологічні аспекти виробництва. Досліджено властивості ОСВТ та вплив технологічних чинників на її фізико-хімічні властивості. Науково обґрунтовано та розроблено технологію соусів емульсійного типу з використанням олії з оптимізованим жирнокислотним складом та досліджено її показники якості та безпечності. Розраховано харчову та біологічну цінність нової продукції. Визначено ефективність прийнятих рішень Qualifying work is sanctified to development of project of technology of cold sauce of emulsive type with the use of oil the sunflower of high-olein type (OSVT). Modern tendencies in a production and consumption of cold sauces and technological aspects of production are studied. Properties of OSVT and influence of technological factors are investigational on its physical and chemical properties. Scientifically reasonably and technology of sauces of emulsive type is worked out with the use of oil with the optimized fatty acid composition and her indexes of quality and unconcern are investigational. The food and biological value of new products is expected. Efficiency of accepted is certain |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64335 |
metadata.dcterms.references: | 1. Аналіз ринку соусів в Україні. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-sousov-v-ukraine-2023-1-kv-2024-gg. 2. Адаптація української олійної галузі до нових умов/http://biz.liga.net/ua/all/prodovolstvie/ 3. Немирич, О., Лявінець, Г., Вінніков, В., & Михайленко, В. (2018). Теоретичні передумови розробки технології сусу зі зниженою калорійністю. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Харчові технології , 20 (85), 2018, 90-94. https://doi.org/10.15421/nvlvet8517 4. Експорт соняшникової олії: дані за 2023 рік /http://biz.liga.net/ua/all/prodovolstvie/ 5. Перспективи врожайності соняшнику у 2024 році /http://biz.liga.net/ua/all/prodovolstvie/ 6. Виробництво соняшникової олії в Україні в 2023 році //http://biz.liga.net/ua/all/prodovolstvie/ 7. Гуліч М.П., Петренко О.Д. Здорове харчування як фактор запобігання захворювань: політика ВООЗ та вітчизняний досвід. Медичні перспективи. 2023. Т. 28, № 3. С. 152-162 8. Ринок майонезу та соусів. Особливості і тенденції в Україні/ https://koloro.ua/ua/doslidzhennya/rynok-majonezu-ta-sousiv-osoblyvosti-i-tendencziyi-v-ukrayini/ 9. Ільченко Т. В., Помазан Л. М.. Сучасні методи проведення маркетингових досліджень на споживчому ринку. Інвестиції: практика та досвід. 2023. № 8. С.131-135. 10. Інвестиційний портал. Інвестиційний огляд: ринок кетчупу, майонезу та інших соусів в Україні. Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування Харчова наука і технологія. URL: http://inventure.com.ua.htm. 11. Федак, Н. В. Розробка функціональних продуктів харчування з використанням соняшникових олій з оптимізованим жирнокислотним складом. [Текст] / Н. В. Федак, С. М. Тимчук, А. М. Діхтярь // Збірник статей ХДУХТ. – 2008. - С. 155-156. 12. Діхтярь А.М. Технологія продукції із заварного тіста з використанням олії соняшникової високоолеїнового типу. [Текст]: дис…канд. техн. наук: Діхтярь Альона Миколаївна. – Х.: ХДУХТ, 2017. – 185с 13. Keppler S., C. Bakalisa, Leadley E., Sahi S.S., P.J. Fryera. Evaluation of dry heat treatment of soft wheat flour for the production of high ratio cakes // Food Research International. 2018. №107. P. 360-370. 14. Willett W., Rockström J., Loken B. et al (2019) Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet. 15. Сирохман, І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навчальний посібник [Текст] / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 544 с. – ІБВК 978-966-364-803-3 16. Розробка на основі олій та насіння олійних культур продуктів для харчування спортсменів [Текст] / А. П. Бєлінська, Т. В. Матвєєва, В. Ю. Папченко, С. В. Бочкарев // Вісник аграрної науки : Науково-теоретичний журнал Української Академії аграрних наук. - 2018. - № 11. - С. 192-196 17. Kris-Etherton P. M., Hu F. B., Ros E., Sabaté J. "The Role of Fats in Human Nutrition" // The American Journal of Clinical Nutrition. Огляд функцій жирів, включаючи ненасичені жирні кислоти та їх вплив на здоров'я. URL: https://academic.oup.com 19. Encyclopedia of Food and Health Primera edición de Benjamin Caballero (Editor), Paul Finglas (Editor), Fidel Toldra (Editor)// https://www.amazon.com/-/es/Encyclopedia-Food-Health-Benjamin-Caballero/dp/0123849470 19. Федак, Н. В. Розробка функціональних продуктів харчування з використанням соняшникових олій з оптимізованим жирнокислотним складом. [Текст] / Н. В. Федак, С. М. Тимчук, А. М. Діхтярь // Збірник статей ХДУХТ. – 2008. - С. 155-156. 20. Тележенко, Л. М. Тенденції розвитку виробництва соусів. [Текст] / Л. М. Тележенко, А. В. Жмудь // «Харчова наука і технологія». – 2006. - №6. - С. 21-23. 21. Юрченко, С. Л. Використання маринадів у технології страв. [Текст] / С. Л. Юрченко, М. Б. Колеснікова, В. А. Большакова // Збірник статей ХДУХТ. – 2009. -С. 23-24. 22. Горальчук, А. Б. Технологія термостабільних емульсійних соусів на основі овочевої сировини [Текст] : дис…канд. техн. наук: 05.18.16./ Горальчук Андрій Богданович. – Х.: ХДУХТ, 2008. - 298с. 23. Технологія продукції в закладах ресторанного господарства : посібник / За заг. ред. Доценко В.Ф. Київ :Кондор, 2021. 292 с 24. Доценко В., Губеня В., Кирпиченкова О., Кочерга В. Технологія продукції в закладах ресторанного господарства: підручник. Київ: Кондор, 2019. 292 с. 25. Гринченко О.А., Колеснікова М.Б., Юрченко С.Л. Андрєєва С.С. Технологія харчової продукції в ресторанній індустрії: навч. посібник. Харків: ХДУХТ, 2019. 276 с. 26. ДСТУ 3946:2018. Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Настанови щодо розроблення і поставлення на виробництво нових та новітніх харчових продуктів. [Чинний від 01-10-2019]. Київ : Держспоживстандарт України, 2019. 27. ДСТУ ISO 6658:2005 Дослідження сенсорне. Методологія. Загальні настанови. (ISO 6658:1985, IDT). [Чинний від 07-01-2006]. Київ : Держспоживстандарт України, 2006. 26 с. (Національний стандарт України). 28. Аналіз органолептичний. Метод дослідження смакової чутливості (ISO 3972:1991, IDT) / пер. і наук.-техн. ред. В. Косюра та ін. Офіц. вид. Чинний від 01.05.2006. – Київ : Держспоживстандарт України, 2006. ІV, 7 с. 29. ДСТУ 8051:2015 Продукти харчові. Методи відбирання проб для мікробіологічних аналізів 30. ДСТУ 7963:2015 Продукти харчові. Готування проб для мікробіологічних аналізів 31. ДСТУ 8446:2015 Продукти харчові. Методи визначення кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів 32. ДСТУ ISO 4832:2015 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коліформ. Метод підрахування колоній (ISO 4832:2006, IDT) 33. ДСТУ EN ISO 6579-1:2022 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення, підрахунку та серотипування Salmonella. Частина 1. Виявлення Salmonella spp (EN ISO 6579-1:2017, IDT; ISO 6579-1:2017, IDT) 34. ДСТУ EN 12824:2004 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявляння Salmonella (EN 12824:1997, IDT) 35. ДСТУ 8447:2015 Продукти харчові. Метод визначення дріжджів і плісеневих грибів 36. ДСТУ EN ISO 6888-1:2022 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод підрахунку коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів). Частина 1. Метод із використанням агаризованого середовища Берда - Паркера (EN ISO 6888-1:2021, IDT; ISO 6888-1:2021, IDT) 37. ДСТУ 4492:2017. Олія соняшникова. Технічні умови. [Чинний від 2019-01-01]. Київ, 2017. 26 с. (Інформація та документація). 38. Майонези. Загальні технічні умови. ДСТУ 4487-2005 39. Майонези. Правила приймання та методи випробування. ДСТУ 4560:2006. 40. Олії. Методи визначення кислотного числа. ДСТУ4350:2004 (ІSО 660:1996, NFQ) 41. Жири та олії тваринні і рослинні. Визначення перекисного числа. ДСТУ ІSО 3960-2001 (ІSО 3960:1998, IDT). 42. ДСТУ ISO 6320-2001 Жири та олії тваринні і рослинні. Визначення показника заломлення (ISO 6320:2000, IDТ). З поправкою (ІПС № 12-2002) 43. Олії. Методи визначення кольорового числа. ДСТУ 4568:2006. 44. Олії. Методи визначення масової частки вологи та летких речовин. ДСТУ 4603:2006. 45. Жири та олії тваринні і рослинні. Приготування метилових ефірів жирних кислот ДСТУ ІSО 5509-2002 (ІSО 5509:2000, IDT). 46. Жири та олії тваринні і рослинні. Аналізування методом газової хроматографії метилових ефірів жирних кислот ДСТУ ІSО 5508-2001 (ІSО 5508:1990, IDT). 47. Олії. Методи визначення запаху, смаку, кольору та прозорості. ДСТУ 8842:2019. 48. Наказ №210 «Про порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові блюда, кулінарні і борошняні кондитерські вироби на підприємствах ресторанного господарства» [Електронний ресурс]. – Електронні текстові дані (53764 байт) // Верховна Рада України. – Режим доступу: http://www.zakon.rada.gov.ua. 49. Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 01.10.2012 № 590 Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text 50. Закон України від 23.12.1997 № 771/97-ВР “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів“ 51. Закон України від 06.12.2018 № 2639-VIII “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів“ 52. Закон України 2017 № 2042-VIII “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин“ 53. Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти магістр: настанови до виконання та захисту: навчально-методичний посібник для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми навчання / Держ. біотехн. ун-т; Уклад. О. О. Гринченко, М. Б. Колеснікова, Н. В. Чорна, В. А. Гросул, О. А. Круглова. Харків: ДБТУ, 2023. 155 с. 54. Маркетплейс Prom.ua. Електронний ресурс. Режим доступа. https://prom.ua/ |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_М_4604_181-RI-13M_Dolhikh_D_R.pdf Restricted Access | 2.55 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.