Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64021
Title: | Розробка технології виробництва м'ясного продукту із м'яса птиці, збагаченого рослинною сировиною |
Other Titles: | Development of technology for the production of a meat product from poultry meat enriched with plant raw materials |
Authors: | Скоморохов, Андрій Сергійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Лисенко, Г. Л. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра технології переробки та якості продукції тваринництва |
Keywords: | технологія;якість;м'ясо птиці;м’ясний продукт;паштет;рослинна добавка;буряковий порошок;technology;quality;poultry meat;meat product;pate;plant additive;beetroot powder |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Скоморохов А. С. Розробка технології виробництва м'ясного продукту із м'яса птиці, збагаченого рослинною сировиною: кваліфікаційна робота магістра: спец. 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; наук. кер. Г. Л. Лисенко. Харків: ДБТУ, 2024. 69 с. |
Abstract: | Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Останніми роками
багато уваги почали приділяти комбінованим продуктам, що поєднують у
своєму складі м'ясну сировину з рослинними інгредієнтами.
Мета кваліфікаційної роботи – обґрунтування та розробка
технології виробництва паштету на основі м'яса птиці, збагаченого
буряковим порошком, та оцінка якісних характеристик отриманого
продукту.
Об’єкт дослідження – технологія виробництва м’ясного продукту з
м’яса птиці, збагаченого рослинною сировиною.
Предмет дослідження – якість бурякового порошку, якісні
показники та поживність готового паштету.
Теоретичне та практичне значення одержаних результатів.
Проведені дослідження підтверджують, що додавання до рецептури
м'ясного паштету на основі м'яса птиці бурякового порошку не тільки
підвищує біологічну цінність, а й забезпечує його високі споживчі
властивості The relevance of the topic of the qualifying work. In recent years, a lot of attention has been paid to combined products that combine raw meat with plant ingredients. The purpose of the qualifying work - substantiation and development of a technology for the production of pate based on poultry meat enriched with beetroot powder, and evaluation of the quality characteristics of the resulting product. The object of research is the technology for the production of a meat product from poultry meat enriched with plant raw materials. The subject of the research is quality of beetroot powder, quality indicators and nutritional value of the finished paste. The theoretical and practical significance of the obtained results. Studies have confirmed that the addition of beetroot powder to the recipe of poultry based meat pate not only increases the biological value but also ensures its high consumer properties. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64021 |
metadata.dcterms.references: | 1. Атаманчук П. С., Мендерецький В. В. Безпека життєдіяльності (теоретичні основи) : навчальний посібник. Кам’янець-Подільський : Центр навчальної літератури, 2017. 273 с. 2. Берник І. М., Фаріонік Т. В., Новгородська Н. В. Ветеринарно санітарна експертиза продуктів тваринного і рослинного походження : навчальний посібник. Вінниця : Видавничий центр ВНАУ, 2020. 232 с. 3. Біохімія м'яса : навчальний посібник / В. В. Власенко та ін. Житомир. 2013. 165 с. 4. Борсолюк Л., Вербицький С. Наукові основи розробки функціональних м'ясних паштетів. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2023. Вип. 27(3). С. 71-79. 5. Ветеринарно-санітарна експертиза. Практикум : навчальний посібник (перевидання) / Н. М. Зажарська та ін. Дніпро, 2017. 184 с. 6. Ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів в Україні. Нормативні документи : довідник. Т. 1. Львів : НІЦ Леонорм, 2000. 283 с. 7. Власенко В. В., Середа Л. П., Бандура В. М. Технологія переробки птиці. Вінниця : РВВ ВАТ Віноблдрукарня, 1997. 190 с. 8. Гнібідова О. О., Гриньова Д. В. Удосконалення технології сардельок з використанням сухих овочів. Inżynieria i technologia. Współczesne tendencje w nauce i edukacji (30.10.2016-31.10.2016, Kraków). 2016. Вип. 58 (7) С. 26-28. 9. Гніцевич В. А. Харчові технології. Технологія продуктів тваринного походження : навч. посібник. Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2022. 246 с. 10. Гніцевич В. А., Никифоров Р. П., Слащева А. В. Харчові технології. Технологія продуктів рослинного походження : навч. посібник.Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2021. 267 с. 11. Гончaренко Т. Ю., Топчій О. A., Кишенько І. І. Дослідження ефективності різних способів підготовки рослинної сировини у рецептурі посічених напівфабрикатів. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2017. Т. 23. № 5. Ч. 2. С.142-148. 12. Гречко В. В., Страшинський І. М., Пасічний В. М. Харчові волокна як функціональний інгредієнт у м’ясних напівфабрикатах. Технічні науки та технології. 2019. №. 2 (16). С. 154–164. 13. Желібо Є. П., Заверуха Н. М., Зацарний В. В. Безпека життєдіяльності : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів освіти України IIV рівнів акредитації. Львів : Новий Світ., 2002. 328 с. 14. Загальна технологія харчових виробництв : навч. посібник / А. А. Дубініна та ін. Х. : ХДУХТ, 2016. 497 с. 15. Загальні технології харчової промисловості : навчальний посібник у 2 ч. Ч. 1 / уклад. Ф. В. Перцевой та ін. Х. : СНАУ, 2021. 317 с. 16. Інноваційні технології харчових виробництв : монографія / І. М. Берник та ін. Вінниця : Видавець ФОП Кушнір Ю.В., 2022. 300 с. 17. Капрельянц Л. В., Іоргачова К. Г. Функціональні продукти: монографія. Одеса : Друк, 2003. 312 с. 18. Капрельянц Л. В., Петросьянц А. П. Лікувально-профілактичні властивості харчових продуктів та основи дієтології : підруч. Одеса : Друк, 2011. 269 с. 19. Кватирка О. Клітковина: особливості використання харчових волокон у м'ясній промисловості. М’ясні технології світу. 2010. № 11. С. 28–32. 20. Кишенько І. І. Старчова В. М., Гончаров Г. І. Технологія м’яса і м’ясопродуктів. Практикум : навч. посіб. К. : НУХТ, 2010. 367 с. 21. Ластухін Ю. О. Харчові добавки. Е-коди. Будова. Одержання. Властивості : навч. посібник. Львів : Центр Європи, 2009. 836 с. 22. Летута Т. М., Черевична Н. І., Гапонцева О. В. Товарознавство продуктів функціонального призначення : опорний конспект-лекцій. Х. : ХДУХТ, 2012. 73 с. 23. Лялик А., Криськова Л., Кравчук Л. Концепція функціональних харчових продуктів. «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» : тези доповідей Ⅳ Міжнародної науково-технічної конференції. 2017. С. 114–115. 24. Мартинюк І. О., Паска М. З. Використання рослинних білкових композицій на основі амаранту для розширення асортименту функціональних м’ясних виробів. «Новітні тенденції у харчових технологіях та якість і безпечність продуктів» : матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції (10-11 квітня 2013). Львів. С. 61-62. 25. Молоканова Л. В., Оносова І. А. Використання бобових культур для розробки рецептури м’ясних січених напівфабрикатів. Науковий вісник ПУЕТ. Серія технічні науки. Полтава : ВЦ ПУЕТ, 2011. № 1 (46). С. 133–138. 26. Нечепуренко К. Б., Пивоваров П. П. Технологічні аспекти утворення структурованих емульсій у складі м’ясних січених виробів. Vostochno-Evropejskij zhurnal peredovyh tehnologij. 2014. № 2 (12 (68)). С. 79-84. 27. Новікова Н. В., Єфимова А. Л., Антонова Д. С. Розробка технології виробництва м’ясних напівфабрикатів із використанням рослинної сировини. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2023. № 1. С. 89–95. 28. Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини : монографія / Р. Ю. Павлюк та ін. Харків : Факт, 2017. 380 с. 29. Основи харчових технологій : навч. посібник / В. В. Погарська та ін. ; Харк. держ. ун-т харч. та торг. Ч. ІІ. Х., 2016. 151 с. 30. Ощипок І. М., Кринська Н. В., Наконечний В. В. Рослинні білкові препарати для приготування ковбасних виробів. Науковий вісник ЛНУВМ та БТ ім. С. З. Гжицького. 2012. Т. 14. № 2 (52). Ч. 3. С. 266-271. 31. Ощипок І. М., Онишко Л. Й. Збагачення харчової сировини продуктів здорового харчування. Вісник Львівського торговельно економічного університету. Технічні науки. 2019. Вип. 22. С. 44-51. 32. Патрєва Л. С., Коваль О. А. Технологія виробництва продукції птахівництва : курс лекцій. Миколаїв : МНАУ, 2018. 248 с. 33. Пасальський Б. К. Хімія харчових продуктів : навч. пос. К. : Київ. Держ. торг.-екон. ун-т, 2000. 196 с. 34. Пересічний М. І., Кравченко М. Ф., Карпенко П. О. Технологія продукції громадського харчування з використанням біологічно активних добавок. Київ : КНТЕУ, 2003. 322 с. 35. Пересічний М., Федорова Д., Кандалей О. Функціональне харчування : теорія та практика. Вісник КНТЕУ. 2015. № 2. С. 96–104. 36. Пернеровська А. С., Желєва Т. С. Сучасні аспекти використання харчових волокон під час виробництва функціональних м’ясних продуктів. Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини : матеріали VII Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 30-31 травня 2016 р. Кривий Ріг : ДонНУЕТ ім. М. Туган-Барановського, 2016. С. 98–99. 37. Пешук Л. B. М'ясо птиці — дієтичне, а галузь перспективна і економічно вигідна. Myasnoe delo. 2006. № 7. С. 60-63. 38. Продовольчі товари : лабораторний практикум : навч. посібник / Н. В. Притульська та ін. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2007. 505 с. 39. Промислові технології переробки м’яса, молока та риби : підручник / Ф. В. Перцевий та ін. К. : ІНКОС, 2014. 340 с. 40. Ракша-Слюсарева О., Круль В., Медведкова І. Якість м’ясних посічених напівфабрикатів функціонального призначення. Товари і ринки.2012. № 1. С. 95-101. 41. Рудавська Г. Б. Тищенко Є. В., Притульська Н. В. Наукові підходи та практичні аспекти оптимізації асортименту продуктів спеціального призначення : монографія. Київ : КНТЕУ, 2002. 371 с. 42. Ряполова І. О., Татьянін І. О. Використання рослинних компонентів у технології виготовлення функціональних м’ясних виробів. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2024. (2). С. 187-194. 43. Сімахіна Г. О., Стеценко Н. О., Науменко Н. В. Біологічно активні речовини в харчових технологіях : підручник. Київ : НУХТ, 2016. 455 с. 44. Сирохман І. В., Завгородня В. М. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення : навч. посібник. Київ : Центр учбової літеравтури, 2009. 544 с. 45. Сирохман І. В., Лозов Т. В. Товарознавство м’яса і м’ясних товарів : підручник. 2-ге видав., переробл. і доп. К. : Центр учбової літератури, 2009 378 с. 46. .Скоробогатий Я. П., Гузій А. В., Заверуха О. М. Харчова хімія : навчальний посібник. Львів : «Новий світ-2000», 2012. 514 с. 47. Стріха Л .О. Біохімія м’яса і м’ясних продуктів : курс лекцій. Миколаїв : МНАУ, 2015. 84 с. 48. Стріха Л. О. Інноваційні технології переробки продукції тваринництва : курс лекцій/ Миколаїв : МНАУ, 2019. 82 с. 49. Технології зберігання, переробки та стандартизація сільськогосподарської продукції / Г. І. Подпрятов та ін. Ч.1. Основи післязбиральної обробки, зберігання, переробки та стандартизації плодоовочевої продукції : навчальний посібник. К. : ЦІТ Компринт, 2017. 658 с. 50. Технологія м’яса та м’ясних продуктів / [М. М. Клименко та ін.]; за ред. М. М. Клименка. К. : Вища освіта, 2006. 640 с. 51. Технологія м'яса та м'ясопродуктів з елементам НАССР : навчальний посібник / М. П. Головко та ін. Х. : Світ Книг, 2021. 438 с. 52. Технологія переробки продукції тваринництва / О. В. Богомолов та ін. Харків : Вид-во Навч.-метод. центру заочного навчання с.-г. вузів України, 2001. 241 с. 53. Технологія продуктів харчування функціонального призначення / М. І. Пересічний та ін. К. : КНТЕУ, 2008. 718 с. 54. Технологія харчових продуктів : підручник / В. А. Домарецький та ін.; за ред. д-ра техн. наук, проф. А. І. Українця. К. : НУХТ, 2003. 572 с. 55. Тимощук І. І. Загальна технологія переробки м'яса і м'ясопродуктів. Київ : Урожай, 1992. 159 с. 56. Ткачук К. Н., Халімовський М. О., Зацарний В. В. Основи охорони праці : підручник. [2-ге вид., допов. і перероб.]. К. : Основа, 2006. 444 с. 57. Товарознавство продуктів функціонального призначення : навч. посібник // А. А. Дубініна та ін. Х. : ХДУХТ, 2015. 189 с. 58. Українець А. І., Сімахіна Г. О. Технологія оздоровчих харчових продуктів : курс лекцій для студентів за напрямом 6.051701 «Харчові технології та інженерія» денної та заочної форм навчання. К. : НУХТ, 2009. 310 с. 59. Харчові добавки : тексти лекцій для студентів напряму підготовки 6.051701 "Харчові технології та інженерія" / Уклад. О. Л. Гуменюк. Чернігів : ЧНТУ, 2014. 157 с. 60. Цехмістренко С. І., Цехмістренко О. С. Біохімія м’яса та м’ясопродуктів : навч. посібник. Біла Церква, 2014. 192 с. 61. Щербак К. О., Кармазов О. І., Желєва Т. С. Характеристика харчових волокон та вивчення їх поведінки у водних розчинах. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки». 2024. № 1. С. 20-26. 62. Янчева М. О., Пешук Л. В., Дроменко О. Б. Фізико-хімічні та біохімічні основи технології м'яса і м'ясопродуктів : навч. посіб. К. : ЦУП, 2009 304 с. 63. Topchii O., Kotliar Y., Honcharenko T., Petryna A., Tarasiuk O. Використання поліфункціональної добавки з насіння олійних культур у виробництві м’ясних продуктів. 2019. Food Science and Technology. 2019. № 13 (2). С. 78-86. |
Appears in Collections: | 204 - "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_BT_M_ 204-T-13m_Skomorohov_A_S.pdf Restricted Access | 2.06 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.