Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64018
Title: Технологія вирощування бугайців молочних порід для виробництва яловичини
Other Titles: Technology of raising dairy bulls for beef production
Authors: Георгіян, Сімон Петрович
metadata.dc.contributor.advisor: Криворучко, Юрій Іванович
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра технологій та селекції в тваринництві
Keywords: технологія молочного скотарства;відгодівля;жива маса;бугайці;українська чорно-ряба молочна порода;українська червоно-ряба молочна порода;яловичина;прирости;technology of dairy farming;fattening;live weight;bulls;Ukrainian black-spotted dairy breed;Ukrainian red-spotted dairy breed;beef;gains
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Георгіян С. П. Технологія вирощування бугайців молочних порід для виробництва яловичини: кваліфікаційна робота магістра: спец. 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; наук. кер. Ю. І. Криворучко. Харків: ДБТУ, 2024. 83 с.
Abstract: Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Тваринництво для людства має важливе і вагоме значення, особливо в забезпеченні харчової безпеки кожної держави та має значні ресурси для експорту продукції. В період реформування та перепрофілювання агропромислового комплексу України до ринкових відносин, тваринництво зазнало значних негативних структурних змін, а саме безповоротне скорочення поголів‘я у великих кількостях, спаду продуктивності тварин, різкого зменшення рентабельності та збитковості виробництва, виробництво продукції низької якості. В сучасних умовах виникла нагальна потреба у необхідності реалізації стратегії розвитку вітчизняної галузі скотарства, перш за все яка спрямована на збільшення частки власного виробництва сировини, молочних і м‘ясних продуктів, для забезпечення харчових потреб населення і доведення їх споживання до медично – обґрунтованих норм. Стійке зростання виробництва в галузі скотарства, інвестиційна привабливість, підвищення конкурентоспроможності можливе лише за умов здійснення комплексу організаційно – технічних, соціально – економічних, селекційних, технологічних і законодавчих рішень. Мета кваліфікаційної роботи: дослідження динаміки прижиттєвої оцінки м‘ясної продуктивності бугайців на відгодівлі української чорно-рябої молочної та української червоно – рябої молочної порід в умовах молочного скотарства в ДПДГ «Гонтарівка» Харківської області. Об‘єкт досліджень: технологія вирощування та відгодівлі молодняку молочних порід в умовах молочного скотарства, молочна худоба. Предмет досліджень: економічні показники, продуктивні якості молочної худоби, динаміка живої маси бугайців, абсолютні, середньодобові та відносні прирости, технологія утримання та годівлі молодняку на відгодівлі. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. Молочне скотарство – основна, на даний час, галузь в Україні, за рахунок якої виробляється вітчизняна яловичина. Саме за рахунок відгодівлі понадремонтного молодняку і вибракуваної дорослої худоби молочного та комбінованого направлення продуктивності отримуємо яловичину, яка має не високі кулінарні властивості, смакові якості та якість. Стабілізація кількості поголів‘я молочних та комбінованих порід і подальше їх збільшення, розвиток галузі м‘ясного скотарства та виходу її з глибокої кризи, ефективне використання кормових угідь у вигляді пасовищ, простих, але рентабельних технологій – це шлях до відновлення і перспективного розвитку м‘ясної галузі в державі.
Relevance of the topic of the qualification work. Animal husbandry is an important branch of importance for humanity, especially in ensuring food security of each state and has significant resources for exporting products. During the period of reforming and repurposing of the agro-industrial complex of Ukraine to market relations, animal husbandry underwent significant negative structural changes, namely the irreversible reduction of livestock in large quantities, a decline in animal productivity, a sharp decrease in the profitability and unprofitability of production, and the production of low quality products. In modern conditions, there is an urgent need to implement a strategy for the development of the domestic livestock industry, primarily aimed at increasing the share of domestic production of raw materials, dairy and meat products, to ensure the nutritional needs of the population and bring their consumption to medically justified standards. Sustainable growth of production in the field of cattle breeding, investment attractiveness, and increase in competitiveness is possible only under the conditions of implementation of a complex of organizational-technical, social-economic, selection, technological and legislative decisions. The purpose of the qualification work: study of the dynamics of intra-life evaluation of meat productivity of bulls at the fattening of Ukrainian black-spotted dairy and Ukrainian red-spotted dairy breeds in the conditions of dairy farming in the experimental farm "Gontarivka" of the Kharkiv region. Object of research. Technology of breeding and fattening of young dairy breeds in the conditions of dairy farming, dairy cattle. The subject of research. Economic indicators, productive qualities of dairy cattle, dynamics of live weight of cattle, absolute, average daily and relative gains, technology of keeping and feeding young animals in fattening. Theoretical and practical significance of the obtained results. Dairy cattle breeding is currently the main industry in Ukraine, due to which domestic beef is produced. It is due to the fattening of over-repaired young animals and culled adult dairy cattle and the combined direction of productivity that we get beef that does not have high culinary properties, taste and quality. Stabilization of the number of cattle of dairy combined breeds and further increase in the number, development of meat cattle breeding and its exit from a deep crisis, effective use of fodder lands in the form of pastures, simple but profitable technologies - this is the way to the perspective of the development of the meat industry in the state.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64018
metadata.dcterms.references: 1. Керсанюк Ю.В. Як забезпечити прибутковість скотарства? Економічний гектар. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar.html 2. World Beef Production: Ranking Of Countries. URL: https://beef2live.com/story world-beef-production-ranking-countries-0-106885 3. Криворучко Ю. І., Нагорний С. А. Реалії виробництва вітчизняної яловичини. Сучасний рух науки: тези доп. VI міжнародної науково - практичної інтернет конференції Міжнародного електронного науково - практичного журналу «WayScience» (4-5 кв. 2019 р.). Дніпро, 2019. С. 575 - 580. 4. Панкєєв С.П., Яворський В.О. Екологічні аспекти спеціалізованого м’ясного скотарства. Актуальні проблеми підвищення якості та безпека виробництва й переробки продукції тваринництва: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (14 лют. 2020 р.), Дніпро. С. 123 - 125. 5. Славов В. Яловичина стає дедалі дефіцитнішою. Пропозиція. 2008. № 9. С. 124-127. 6. Угнівенко А.М. Джерела виробництва яловичини в Україні. Сучасні аграрні технології. 2013. №3. С. 44 - 49. 7. Пуцентейло П.Р. Перспективи розвитку виробничого потенціалу м‘ясного скотарства України. Всеукраїнський науково-виробничий журнал «Сталий розвиток економіки». С. 9-17. URL:http://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/3556/1/%D0%A1%D0%A0%D0%95_1_2011.pdf 8. Україна втрачає $2 млрд щорічно, не займаючись відгодівлею бичків. URL:https://propozitsiya.com/ua/ukrayina-vtrachaye-2-mlrd-shchorichno-ne-zaymayuchys vidgodivleyu-bychkiv 9. Шуст П. Споживання м’яса – показник добробуту. Тваринництво України. 2007. №9. С. 10 – 12. 10. Угнівенко А. М., Кос Н. В., Колісник О. І., Управління виробництвом продукції м’ясного скотарства: навчальний посібник. К.: «ЦП Компринт», 2019. 333 с. 11. Промислове тваринництво. URL: https://necu.org.ua/promyslove tvarynnytstvo/ 12. Кухар О.Г. Сучасні тенденції розвитку тваринництва в Україні. Ефективна економіка. 2013. № 8. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2267 13. Іванух Р. А., Дусановський С. Л., Білан Є. М. Аграрна економіка і ринок. Тернопіль: «Збруч». 2003. 305 с. 14. Пуцентейло П.Р. Особливості функціонування галузі м’ясного скотарства в умовах кризи. Зб. наук. праць Таврійського державного агротехнологічного університету. 2010. № 2 (10). С. 40-46. 15. Микитюк В.М. Шляхи відродження галузі скотарства: основні детермінанти. Економіка АПК. 2012. №11. С. 29-35. 16. Степаненко Н.І. Особливості маркетингового супроводження функціонування підприємств галузі тваринництва. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Вип. 1(4). Т. 1. 2012. С. 276-279. 17. Карта племінного молочного і молочного-м‘ясного скотарства. URL:https://kurkul.com/spetsproekty/1006-karta-pleminnogo-molochnogo-i-molochno myasnogo-skotarstva 18. Тваринництво в Україні: які проблеми та перспективи очікують в майбутньому. URL: https://pigua.info/uk/post/news-of-ukraine-and-world/tvarinnictvo v-ukraini-aki-problemi-ta-perspektivi-ocikuut-v-majbutnomu 19. Буркат В. Збереження генофонду сільськогосподарських тварин. Тваринництво України. 2007. № 2. С. 6–9. 20. Доротюк Е.М., Криворучко Ю.І. Відродження генофонду худоби симентальської комбінованої породи в Україні. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. 2011. №22. (Ч.1). Т.1. С. 37-42. 21. Вдовиченко Ю. В., Фурса Н. М., Гуменний В. Д. Проблема збереження і удосконалення генофонду локальних та аборигенних порід сільськогосподарських тварин, як складової продовольчої безпеки держави. Науковий вісник «Асканія Нова». 2015. Вип. 8. С. 3‒ 14. 22. Войтенко С. Л. Генофонд порід тварин Полтавщини та ризики втрати місцевих популяцій. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2015. № 1‒2. С. 60‒64. 23. Гузєєв Ю. В. Генезис генофонду аборигенних порід великої рогатої худоби України. URL: https://www.scivp.lviv.ua/wpcontent/uploads/2021/09/50-3.pdf 24. Войтенко С. Л. Генофонд порід тварин Полтавщини та ризики втрати місцевих популяцій. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2015. № 1‒2. С. 60‒64. 25. Прудніков В.Г., Колісник О.І., Криворучко Ю.І. Генофонд м‘ясної худоби. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2019. №1 (24). Т.1. С.161-168. 26. Гузєв І. В. Концептуальні основи збереження генофонду сільськогосподарських тварин в Україні. Методологія збереження біорізноманіття генетичних ресурсів тваринництва України. Київ : Аграрна наука. 2019. С. 30–50. 27. Криворучко Ю. І., Нагорний С. А., Прудніков В. Г., Корх І. В. Сучасний стан генофонду м‘ясних порід України. Розведення та генетика тварин. 2023. №65. С.57-64. 28. Криворучко Ю., Нагорний С., Прудніков В., Скляренко О., Корх І. Племінні ресурси молочного скотарства України. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2024. №75 (1). С.144-156. 29. Вишневецький Л. В. Автоматизована інформаційна система в тваринництві як основа селекційного процесу з породами. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2017. № 1‒2. С. 70‒73. 30. Почукалін А.Ю., Прийма С.В. Аналіз та динаміка стану племінного тваринництва в Україні за 2022-2023 роки. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво. 2024. №3. С. 83-89. 31. Тваринництво як бізнес і галузь сільського господарства. URL: https://blog.agrokebety.com/tvarynnytstvo-yak-biznes-i-haluz-silskoho-hospodarstva 32. Скотарство України: реалії сьогодення. URL: https://agro business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7830-skotarstvo-ukrainy-realii sohodennia.html 33. Почукалін А. Є., Прийма В. С., Різун О.В. Тенденції в активній частині популяції молочної худоби: стан та динаміка. Науковий вісник «Асканія-Нова».2021. № 14. С. 324-333. 34. Піддубна Л. М. Ефективність використання імпортованої худоби різних порід чорно-рябого кореня при створенні української чорно-рябої молочної породи. Матеріали наук.-практ. конф. «Біологічні і технологічні аспекти виробництва та переробки продукції тваринництва в контексті євроінтеграції». 21−23 травня 2009 р. Кам’янець-Подільський. С. 111–113. 35. Красноруцький О.О., Смігунова О.В., Чигринов Є.І. Стратегічні орієнтири управління розмірами та маштабами виробництва аграрних підприємств молочного напряму. Науково-технічний бюлетень ІТ НААН України. Харків, 2023. №129. С.90-102. 36. Микитюк В. М., Русак О.П. Аграрне підприємництво: тенденції та проблеми розвитку. Інноваційна економіка. 2012. №9(35). С. 18-21. 37. Поголів’я корів продовжує скорочуватися як на фермах, так і в населення. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/pogoliva-koriv-prodovzue-skorocuvatisa-ak na-fermah-tak-i-v-naselenna 38. Криворучко Ю. Елітна яловичина. The Ukrainian Farmer. 2017. №10 (94). С.142-143. 39. Криворучко Ю.І., Зандарян В.А., Васильєва Ю.О. Технологія виробництва «мармурової» яловичини у країнах світу. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. 2015. Том 1. №31. С.30-36. 40. Доротюк Е.М. М’ясне скотарство - джерело високоякісної яловичини та шкіряної сировини. Харків: Тираж 51. 2006. 320 с. 41. Криворучко Ю., Бабай В. Виробництво м‘яса у країнах світу. Тези доповідей ІІІ Всеукраїнської науково-практичної студентської конференції здобувачів «Сучасні технології виробництва і переробки продукції тваринництва». Одеса. 15.03.2024. С. 50-54. 42. Угнівенко А.М., Петренко С.М., Носевич Д.К., Токар Ю.І. Наукові основи розвитку м’ясного скотарства в Україні / А.М.Угнівенко, С.М.Петренко, Д.К. Носевич, Ю.І.Токар // Монографія. К.: Компринт. 2016. 330 с. 43. Калетнік Г. М., Кулик М. Ф., Петриченко В. Ф. Основи перспективних технологій виробництва продукції тваринництва. Вінниця: «Енозіс». 2007. 584 с. 44. М΄ясна продуктивність великої рогатої худоби / Колісник О. І. та ін. Київ: Компринт, 2018. 429 с. 45. Медведєв А. Ефективне виробництво яловичини в Україні. Тваринництво України. 2013. № 6. C. 11-15. 46. Голубенко Т. Л. Вплив різних технологій вирощування на формування м‘ясної продуктивності бичків молочних порід. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2024. № 43. С.36-43 47. Доротюк Е.М., Карташов М.І., Прудніков В.Г. Резерви збільшення виробництва яловичини, покращення її якості та зниження собівартості. Проблеми зооінженерії та ветеринарної. медицини, Харків, 1997, Вип. 2 (26.). С.31-35. 48. Надворняк Я.М. Підвищення економічної ефективності виробництва яловичини. Економіка АПК. 2010. №11. С. 33-37. 49. Гопка М. Яких змін потребує Україна для розвитку м'ясного скотарства. URL: https://agrotimes.ua/opinion/yakyh-zmin-potrebuye-ukrayina-dlya-rozvytku myasnogo-skotarstva/ 50. Прудніков В.Г. Технологія виробництва яловичини / В.Г.Прудніков, Д.І. Барановський, Г.Л. Лисенко, Ю.О.Васильєва, В.А. Федяєв, О.І. Колісник, Ю.І. Криворучко, В.О. Попова. Харків, 2015. 256 с. 51. Огороднійчук Г.М. Особливості технології вирощування мармурової телятини в умовах ТОВ “ЛАЙВСТОК4ЕКСПОРТ”. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С З Ґжицького. 2022. Т. 24. №97. С. 16-20. 52. Клопенко Н.І., Бабенко О.І. Ефективність вирощування чистопородних і помісних бугайців. Тези Міжнародної науково-практичної конференції «Аграрна освіта та наука: досягнення, роль, фактори росту». 26 жовтня 2023 р. Біла Церква. С.36-38. 53. Пабат В.О., Угнівенко А.М., Вінничук Д.Т. М’ясне скотарство України. Київ, 1997. 312 с. 54. М’ясне скотарство/О.Г. Тимченко, М.В. Зубець, В.С. Козир та ін.; за ред. О.Г. Тимченка. К.: Урожай. 1991. 192 с. 55. Потенційні можливості м‘ясних порід худоби в центральних районах України. Дніпропетровське науково-виробниче об‘єднання «Еліта». Київ. 1992. 34 с. 56. Пабат В. Розвиток м’ясного скотарства — справа усіх працівників тваринництва. Тваринництво України. 1997. № 4. С. 2 - 4. 57. Береговий В. К. , Береговий К. В. Збільшення виробництва яловичини та телятини – основний напрям вирішення продовольчої безпеки України. Ефективна економіка. № 2. 2015. URL: http: //www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3782 58. Технологія м‘ясного скотарства на Поліссі України (рекомендації). Київ. 1992. С. 3-4 59. Прудніков В.Г. Шляхи інтенсифікації виробництва яловичини. Харків. РВП «Оригінал». 1997. С. 19 – 23. 60. Славов В. П., Шуст П. Д., Салоїд М. М. Виробництво яловичини в Україні. Тваринництво України. 2001. № 6. С. 7 – 11. 61. Шевченко В. Збільшимо обсяги виробництва яловичини. Пропозиція. 2000. № 7. С. 13-14. 62. Мельник Ю.Ф., Сірацький Й.З., Федорович Є.І. Формування м’ясної продуктивності у тварин різних порід великої рогатої худоби, яких розводять в Україні. Корсунь-Шевченківський: ФОП Гавришенко В.М. 2010. 400 с. 63. Доротюк Е., Шкурин Г., Прудніков В. Для збільшення виробництва яловичини. Тваринництво України. 1998. № 4. С. 9 – 10. 64. Батир Ю. Г., Гримблат С. О. Фактори інтенсифікації галузі тваринництва.Економіка сільського господарства і АПК. Бізнес інформ. № 8. 2011. С.78 - 80. 65. Лівінський А. І., Ніколюк О.В. Напрямки вдосконалення механізму інноваційного розвитку підприємств аграрного виробництва України. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Економіка і менеджмент». 2018. Вип. 4 (75). С. 77 – 80. 66. Ібатуллін І.І. Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин / І.І Ібатуллін, Ю.О. Панасенко, В.К. Кононенко. Київ. Вища школа. 2003. 432 с. 67. Основи охорони праці / Навчальний посібник. Маменко О.М., Корсун Б.А., Тертишний А.А. Харків. 2005. 262 с. 68. Потіш А.Ф., Медвідь В.Г. Екологія. Основи теорії і практики. Львів. 2003. 296 с. 69. Правова охорона навколишнього природного середовища в сільському господарстві. URL: http://radnuk.info/pidrychnuku/ekolog-pravo/463-ekolog/7771-s 142--------.html 70. Загальні ветеринарно-санітарні заходи у тваринництві. http://socrates.vsau.org/b04213/html/cards/getfile.php/23134.pdf
Appears in Collections:204 - "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_204_М_2024-Т-13М_Georgiyan_ S_ P.pdf
  Restricted Access
1.92 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.