Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62922
Назва: Шляхи розвитку технологій напівфабрикатів м’ясних заморожених та їх впровадження у проекті цеху з виробництва напівфабрикатів
Інші назви: Ways of the development of technologies of semi-finished frozen meat products and their implementation in the project of the workshop for the production of semi-finished products
Автори: Горякін, Єгор Анатолійович
Науковий керівник : Янчева, М. О.
Місце роботи: Державний біотехнологічний університет
Кафедра технології м’яса
Ключові слова: м'ясо;напівфабрикат;неізотермічна система;проект;meat;semi-finished product;non-isothermal system;project
Дата публікації: 2024
Видавництво: Харків: ДБТУ
Бібліографічний опис: Горякін Є. А. Шляхи розвитку технологій напівфабрикатів м’ясних заморожених та їх впровадження у проекті цеху з виробництва напівфабрикатів: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. М. О. Янчева; Харків: ДБТУ, 2024. 109 с.
Короткий огляд (реферат): Кваліфікаційну роботу бакалавра присвячено дослідженню одного з напрямків розвитку технологій напівфабрикатів м’ясних заморожених шляхом створення двофазних неізотермічних гетерогенних м’ясних систем та їх впровадження у проекті цеху з виробництва напівфабрикатів. Визначено основні напрямки розвитку технології м’ясних напівфабрикатів. Одним із шляхів забезпечення технологічної стабільності продукції є запровадження об’ємного способу заморожування шляхом створення двофазних неізотермічних харчових систем. Доведено, що початкова неізотермічність м’ясної системи призводить до поліпшення функціонально-технологічних та органолептичних показників, скорочує тривалість заморожування. Обрано та обґрунтовано асортимент цеху, який включає в себе великошматкові, порційні, дрібношматкові і посічені напівфабрикати. Розрахована необхідна кількість основної та допоміжної сировини, робітників, обладнання, виробничих площ. Проведено заходи щодо проектування та організації роботи технологічної лінії з виробництва напівфабрикатів. Визначено принципи організації роботи підприємства, контролю якості продукції на всіх стадіях виробництва. Оцінку ефективності наукового дослідження шляхом визначення соціального і економічного ефекту показало можливість отримання додатковий прибуток для підприємства-виробника, зростання рентабельності продукції, що доводить доцільність упровадження у виробництво удосконаленої технології виробництва фаршів
The bachelor's thesis is devoted to the study of one of the directions of development of frozen meat semi-finished products technology by creating two-phase non-isothermal heterogeneous meat systems and their implementation in the project of a semi-finished products production workshop. The main directions of development of the technology of semi-finished meat products have been determined. One of the ways to ensure the technological stability of products is to introduce a bulk freezing method by creating two-phase non-isothermal food systems. It is proved that the initial non-isothermicity of the meat system leads to an improvement in functional, technological and organoleptic parameters and reduces the duration of freezing. The assortment of the shop was selected and substantiated, which includes large-sized, portioned, small-sized and cut semi-finished products. The required amount of main and auxiliary raw materials, workers, equipment, and production space is calculated. Measures have been taken to design and organize the operation of a semi-finished product production line. The principles of organizing the work of the enterprise, product quality control at all stages of production are determined. Evaluation of the effectiveness of the research by determining the social and economic effect showed the possibility of obtaining additional profit for the manufacturer, increasing the profitability of products, which proves the feasibility of introducing an improved technology for the production of minced meat.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62922
Використані джерела: 1. Янчева М. О., Пешук Л. В., Дроменко О. Б. Фізико-хімічні та біохімічні основи технології м’яса і м’ясних продуктів. Київ : Центр навчальної літератури, 2017, 304 с. 2. Янчева М. О. Наукове обґрунтування використання композицій кріостабілізуючої дії в технології напівфабрикатів м’ясних посічених заморожених : дис доктор. техн. наук : 05.18.04. Харків, 2016. 345 с. 3. Масліков М. М. Розморожування м’яса / М. М. Масліков // Мясное дело. – 2006 – №8. – С. 40–41. 4. https://ukrpatent.org/uk/articles/bases2 5. Пат. № 29809 Україна,МПК 6 A23G9/22. Пристрій для заморожування багатокомпонентних сумішей. /Пахомов П.Л., Сафонов В.В., Куценко В.А, Семенюк Д.П.; заявник патентовласник Харківська Державна Академія технології та організації торгівлі.- № 97073577; заявл. 04.07.1997; опубл. 15.11.2000, Бюл. № 6. 6. Патент № 95221 Україна, МПК A23L/3 Спосіб виготовлення замороженого харчового продукту./ Барфон Нільс Міхаель; заявник та патентовласник Барфон Нільс Міхаель. - №u200811911; заявл. 10.09.2011; опубл. 12.01.2012, Бюл. №1. 7. Технології зберігання, консервування та переробки м’яса (у схемах і таблицях)» : навч. посібник. / М. О. Янчева, О. Б. Дроменко, В. А. Большакова, В. М. Онищенко; Харківський державний ун-т харч. та торг. – Х., 2022. – 230 с. 8. Винникова Л.Г. Технология мяса и мясных продуктов. Учебник. – К.: Фирма «ИНКОС», 2006. - 600 с. Янчева М О. Ідентифікація м'ясних продуктів за нормативними показниками : навчальний посібник / М. О. Янчева, В. М. Онищенко, В. А. Большакова. – X.: ХДУХТ, 2013. – 202 с. 9. Методи контролю якості харчової продукції: навчальний посібник / О. І. Черевко, Л.М. Крайнюк, Л. О. Касілова та ін. – Суми : Університетська книга, 2012. – 512 с. 10. Янчева М. О. Ідентифікація м’ясних продуктів за нормативними показниками : навчальний посібник / М. О. Янчева, В. М. Онищенко, В. А. Большакова. – Х. : ХДУХТ, 2013. – 202 с. 11. Технологія м’яса та м’ясних продуктів: Підручник / М.М Клименко, Л.Г. Віннікова, І.Г. Береза та ін.; За ред. М.М. Климента.- К.: Вища освіта, 2006.- 640 с.: іл.. 12. Тенденції розвитку ринку напівфабрикатів в Україні [Інтернет ресурс]. Точка доступу < http://favor.com.ua/article/6607.html> 13. Саранча Г. А. Метрологія, стандартизація, відповідність, акредитація та управління якістю : підручник / Г. А.Саранча. – К. : ЦНЛ, 2006. – 672 с. 14. Клименко М.М., Пасічний В.М., Масліков М.М. Технологічне проектування м’ясо-жирових виробництв /За редакцією професора Клименка М.М./ Навчальний посібник. – Вінниця: Нова Книга, 2005 – 384 с. 15. Загальні технології харчових виробництв: підруч./В.А. Домарецький, П.Л. Шиян, М.М. Калакура, Л.Ф. Романенко, Л.М. Хомічак, О.О. Василенко, І.В. Мельник, Л.М. Мельник.- К.: Університет «Україна», 2010.-814 с. 16. Дейниченко, Г. В. Оборудование предприятий питания [Текст] : справочник. В 3 ч. Ч. 3 / Г. В. Дейниченко, В. А. Ефимова, Г. П. Постнов. – Х. :Мир Техники и Технологий, 2005. – 456 с. 17. Процюк Т.Б. Технологічне проектування підприємств м’ясної промисловості / Т.Б. Процюк, В.И. Руденко. – Киів.: Вища школа, 1982. – 269с. 18. Організація та технічне оснащення виробництва м’ясних напівфабрикатів /Н.О. Афукова, О.С. Рудь. – К.: Харчова промисловість, 2002. – 194 с. 19. Допустимі рівні вмісту радіонуклідів Cs та Sr у продуктах харчування та питній воді Введ. від 08.05.2008. МОЗ України; К.: Міністерство охорони здоров’я України, 2008. – 16 с. 20. ДСТУ 4437:2005 Напівфабрикати м'ясні та м'ясо – рослинні посічені. Технічні умови. Введ. вперше 15.07.2005. – Київ: ТІММ УААН; К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 24 с. 21. ДСТУ 4589:2006 Напівфабрикати м’ясні натуральні від комплексного ділення яловичини за кулінарним призначенням. Технічні умови. Введ. вперше 09.06.2006. – Київ: ТІММ УААН; К.: Держспоживчстандарт України,2007. – 12 с. 22. ДСТУ 4590:2006 Напівфабрикати м’ясні натуральні від комплексного ділення свинини за кулінарним призначенням. Технічні умови. Введ. вперше 09.06.2006. – Київ: ТІММ УААН; К.: Держспоживчстандарт України,2007. – 12 с. 23. Економіка підприємства : підручник / під заг. ред. д.е.н., проф. Ковальської Л.Л. та проф. Кривов’язюка І.В. Київ : Видавничий дім «Кондор», 2020. 700 с. 24. Методологія наукових досліджень : навчальний посібник / КПІ ім. Ігоря Сікорського ; уклад.: Астрелін І.М., Косогіна І.В., Кирій С.О. – Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. – 121 с. 25. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості. Затверджено Наказом Міністерства промислової політики України від 09.07.07 р. № 373. – К.: ДІКЕД, 2007. – 321 с. 26. Методичні рекомендації з комерціалізації розробок, створених в результаті науково-технічної діяльності. Затверджені Наказом Державного комітету України з питань науки, інновацій та інформатизації від 13.09.2010 № 18. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: document.ua/pro-zatverdzhennja-metodichnih-rekomendacii-doc35178.html
Розташовується у зібраннях:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2024_M_462_181-TM-13m_Horyakin_YE_A.pdf
  Restricted Access
6.41 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.