Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61882
Title: Технологія хліба пшеничного оздоровчого призначення з використанням псиліуму
Other Titles: Wheat health bread technology using psyllium
Authors: Судак, Ганна Іванівна
metadata.dc.contributor.advisor: Степанькова, Г. В.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів
Keywords: хліб;органолептичні показники якості;пористість;харчові волокна;питомий об’єм;НАССР;економічна ефективність;bread;psyllium;organoleptic quality indicators;porosity;dietary fiber;specific volume;economic efficiency
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Судак Г. І. Технологія хліба пшеничного оздоровчого призначення з використанням псиліуму: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Г. В. Степанькова. Харків: ДБТУ, 2024. 76 с.
Abstract: Останніми роками сучасні споживачі все більше замислюються над своїм здоров’ям і віддають перевагу натуральним продуктам харчування або тим, які мають у своєму складі важливі фізіологічно функціональні інредієнти, що сприяють профілактиці захворювань та забезпечують організм корисними речовинами. Проте сучасний спосіб життя дуже часто передбачає перекуси або так звану street food, яка є «рафінованою» калорійною їжею, що призводить до недоотримання організмом багатьох корисних речовин. речовин. Вони покращують роботу кишківника, є природним пробіотиком, мають абсорбційну і декситокаційну властивість, підтримують стабільний рівень цукру в крові, сприяють відтоку жовчі, дають відчуття насиченості і запобігають переїданню, покращують метаболічні процеси. В середньому добова норма споживання харчових волокон становить 30-35 г, проте більшість людей споживають меншу кількість. Тому виникає необхідність у створення хлібобулочних виробів, як найбільш масово вживаного продукту всіма верствами населення, із підвищеним вмістом харчових волокон. З метою збагачення хліба пшеничного харчовими волокнами нами запропоновано використовувати псиліум – лушпиння насіння подорожника.
In recent years, modern consumers have become increasingly concerned about their health and prefer natural foods or those that contain important physiologically functional ingredients that help prevent diseases and provide the body with nutrients. However, the modern lifestyle often involves snacks or so-called street food, which is a "refined" high-calorie food, which leads to a deficiency in the body of many nutrients. substances. They improve intestinal function, are a natural probiotic, have absorption and detoxification properties, maintain a stable blood sugar level, promote bile outflow, give a feeling of satiety and prevent overeating, improve metabolic processes. On average, the daily intake of dietary fiber is 30-35 g, but most people consume less. Therefore, there is a need to create bakery products, as the most widely consumed product by all segments of the population, with an increased content of dietary fiber. In order to enrich wheat bread with dietary fiber, we proposed using psyllium, the husk of psyllium seeds
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61882
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_M_461_181z-HK-13m_Sudak_G_I.pdf
  Restricted Access
1.76 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.