Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/61882
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorСтепанькова, Г. В.-
dc.contributor.authorСудак, Ганна Іванівна-
dc.date.accessioned2025-01-24T13:45:01Z-
dc.date.available2025-01-24T13:45:01Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationСудак Г. І. Технологія хліба пшеничного оздоровчого призначення з використанням псиліуму: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Г. В. Степанькова. Харків: ДБТУ, 2024. 76 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61882-
dc.description.abstractОстанніми роками сучасні споживачі все більше замислюються над своїм здоров’ям і віддають перевагу натуральним продуктам харчування або тим, які мають у своєму складі важливі фізіологічно функціональні інредієнти, що сприяють профілактиці захворювань та забезпечують організм корисними речовинами. Проте сучасний спосіб життя дуже часто передбачає перекуси або так звану street food, яка є «рафінованою» калорійною їжею, що призводить до недоотримання організмом багатьох корисних речовин. речовин. Вони покращують роботу кишківника, є природним пробіотиком, мають абсорбційну і декситокаційну властивість, підтримують стабільний рівень цукру в крові, сприяють відтоку жовчі, дають відчуття насиченості і запобігають переїданню, покращують метаболічні процеси. В середньому добова норма споживання харчових волокон становить 30-35 г, проте більшість людей споживають меншу кількість. Тому виникає необхідність у створення хлібобулочних виробів, як найбільш масово вживаного продукту всіма верствами населення, із підвищеним вмістом харчових волокон. З метою збагачення хліба пшеничного харчовими волокнами нами запропоновано використовувати псиліум – лушпиння насіння подорожника.uk_UA
dc.description.abstractIn recent years, modern consumers have become increasingly concerned about their health and prefer natural foods or those that contain important physiologically functional ingredients that help prevent diseases and provide the body with nutrients. However, the modern lifestyle often involves snacks or so-called street food, which is a "refined" high-calorie food, which leads to a deficiency in the body of many nutrients. substances. They improve intestinal function, are a natural probiotic, have absorption and detoxification properties, maintain a stable blood sugar level, promote bile outflow, give a feeling of satiety and prevent overeating, improve metabolic processes. On average, the daily intake of dietary fiber is 30-35 g, but most people consume less. Therefore, there is a need to create bakery products, as the most widely consumed product by all segments of the population, with an increased content of dietary fiber. In order to enrich wheat bread with dietary fiber, we proposed using psyllium, the husk of psyllium seedsuk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.subjectхлібuk_UA
dc.subjectорганолептичні показники якостіuk_UA
dc.subjectпористістьuk_UA
dc.subjectхарчові волокнаuk_UA
dc.subjectпитомий об’ємuk_UA
dc.subjectНАССРuk_UA
dc.subjectекономічна ефективністьuk_UA
dc.subjectbreaduk_UA
dc.subjectpsylliumuk_UA
dc.subjectorganoleptic quality indicatorsuk_UA
dc.subjectporosityuk_UA
dc.subjectdietary fiberuk_UA
dc.subjectspecific volumeuk_UA
dc.subjecteconomic efficiencyuk_UA
dc.titleТехнологія хліба пшеничного оздоровчого призначення з використанням псиліумуuk_UA
dc.title.alternativeWheat health bread technology using psylliumuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
dc.contributor.affiliationДержавний біотехнологічний університет-
dc.contributor.affiliationКафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів-
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_M_461_181z-HK-13m_Sudak_G_I.pdf
  Restricted Access
1.76 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.