Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/61551
Назва: | Research of consumer properties of buckwheat porridge at the customs examination |
Інші назви: | Дослідження споживчих властивостей каш гречаних під час митної експертизи |
Автори: | Сhobitok, V. Pak, A. Pak, A. Sofronova, M. |
Ключові слова: | buckwheat groats;commodity examination;hygroscopic properties;porosity;swelling kinetics;крупа гречана;товарознавча експертиза;гігроскопічні властивості;пористість;кінетика набухання |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Харків: ДБТУ |
Бібліографічний опис: | Сhobitok V., Pak A., Pak A., Sofronova M. Research of consumer properties of buckwheat porridge at the customs examination. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг : зб. наук. праць. Харків : ДБТУ, 2024. Вип. 2 (36). С. 203-217 |
Серія/номер: | Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг;Вип. 2 (36) |
Короткий огляд (реферат): | The aim of the article is to expand the limits of the application of physico mathematical methods of evaluating the quality of cereals during their customs
examination and to develop the possibilities of exporting buckwheat groats based on
the commodity evaluation of its quality. The object of the study is buckwheat groats of
different manufacturers. Об’єктом дослідження є гречана крупа першого ґатунку різних виробників: ТМ «Розумний вибір», ТМ «Хуторок», ТМ «Сквирянка», ТМ «Своя лінія», ТМ «Терра». Метою роботи є розширення меж застосування фізико математичних методів оцінки якості круп під час їх митної експертизи та розвиток можливостей експорту крупи гречаної на основі товарознавчої оцінки її якості. Дослідженнями гігроскопічних властивостей крупи гречаної встановлені значення відносної вологості повітря, за яких можливе тривале зберігання даної продукції у паропроникному упакуванні, %: ТМ «Розумний вибір» – 69; ТМ «Хуторок» – 68; ТМ «Сквирянка» – 69; ТМ «Своя лінія» – 63; ТМ «Терра» – 72. У разі необхідності зберігання крупи гречаної за більшої відносної вологості повітря зберігання необхідно проводити у паронепроникному упакуванні. Дослідженнями пористості круп установлені значення відношення середнього радіусу пор до найбільш імовірного, ·10-3 : ТМ «Розумний вибір» – 2.53, ТМ «Хуторок» – 2.15, ТМ «Сквирянка» – 2.77, ТМ «Своя лінія» – 1.98, ТМ «Терра» – 1.71. Результат пояснює характер поведінки ізотерм сорбції, оскільки, чим більше відношення середнього радіусу пор до найбільш імовірного, тим більше вологи може поглинути зразок. Дослідженнями процесу набухання зразків круп встановлено кінцевий вологовміст зразків після обводнення їх у питній воді за температури 20…25°С складає, кг сух. реч./кг води: ТМ «Розумний вибір» – 1.83, ТМ «Хуторок» – 1.80, ТМ «Сквирянка» – 1.90, ТМ «Своя лінія» – 1.73, ТМ «Терра» – 1.68. Установлено, що зразки досягають значень вологовмісту, близького до максимального, за різної тривалості обводнення, хв.: ТМ «Розумний вибір» та ТМ «Хуторок» – 60…70; ТМ «Сквирянка» – 50…60; ТМ «Своя лінія» та ТМ «Терра» – 70…80. Відзначено, що отримані результати є об’єктивними показниками якості крупи гречаної, які можуть бути використані під час митних експертиз цієї продукції в країнах Європейського Союзу. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61551 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 2 (36) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
zb-npr-econ-strat-02-2024v-203-217.pdf | 322.66 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.