Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/61551
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСhobitok, V.-
dc.contributor.authorPak, A.-
dc.contributor.authorPak, A.-
dc.contributor.authorSofronova, M.-
dc.date.accessioned2025-01-20T18:57:44Z-
dc.date.available2025-01-20T18:57:44Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationСhobitok V., Pak A., Pak A., Sofronova M. Research of consumer properties of buckwheat porridge at the customs examination. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг : зб. наук. праць. Харків : ДБТУ, 2024. Вип. 2 (36). С. 203-217uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61551-
dc.description.abstractThe aim of the article is to expand the limits of the application of physico mathematical methods of evaluating the quality of cereals during their customs examination and to develop the possibilities of exporting buckwheat groats based on the commodity evaluation of its quality. The object of the study is buckwheat groats of different manufacturers.uk_UA
dc.description.abstractОб’єктом дослідження є гречана крупа першого ґатунку різних виробників: ТМ «Розумний вибір», ТМ «Хуторок», ТМ «Сквирянка», ТМ «Своя лінія», ТМ «Терра». Метою роботи є розширення меж застосування фізико математичних методів оцінки якості круп під час їх митної експертизи та розвиток можливостей експорту крупи гречаної на основі товарознавчої оцінки її якості. Дослідженнями гігроскопічних властивостей крупи гречаної встановлені значення відносної вологості повітря, за яких можливе тривале зберігання даної продукції у паропроникному упакуванні, %: ТМ «Розумний вибір» – 69; ТМ «Хуторок» – 68; ТМ «Сквирянка» – 69; ТМ «Своя лінія» – 63; ТМ «Терра» – 72. У разі необхідності зберігання крупи гречаної за більшої відносної вологості повітря зберігання необхідно проводити у паронепроникному упакуванні. Дослідженнями пористості круп установлені значення відношення середнього радіусу пор до найбільш імовірного, ·10-3 : ТМ «Розумний вибір» – 2.53, ТМ «Хуторок» – 2.15, ТМ «Сквирянка» – 2.77, ТМ «Своя лінія» – 1.98, ТМ «Терра» – 1.71. Результат пояснює характер поведінки ізотерм сорбції, оскільки, чим більше відношення середнього радіусу пор до найбільш імовірного, тим більше вологи може поглинути зразок. Дослідженнями процесу набухання зразків круп встановлено кінцевий вологовміст зразків після обводнення їх у питній воді за температури 20…25°С складає, кг сух. реч./кг води: ТМ «Розумний вибір» – 1.83, ТМ «Хуторок» – 1.80, ТМ «Сквирянка» – 1.90, ТМ «Своя лінія» – 1.73, ТМ «Терра» – 1.68. Установлено, що зразки досягають значень вологовмісту, близького до максимального, за різної тривалості обводнення, хв.: ТМ «Розумний вибір» та ТМ «Хуторок» – 60…70; ТМ «Сквирянка» – 50…60; ТМ «Своя лінія» та ТМ «Терра» – 70…80. Відзначено, що отримані результати є об’єктивними показниками якості крупи гречаної, які можуть бути використані під час митних експертиз цієї продукції в країнах Європейського Союзу.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.relation.ispartofseriesЕкономічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг;Вип. 2 (36)-
dc.subjectbuckwheat groatsuk_UA
dc.subjectcommodity examinationuk_UA
dc.subjecthygroscopic propertiesuk_UA
dc.subjectporosityuk_UA
dc.subjectswelling kineticsuk_UA
dc.subjectкрупа гречанаuk_UA
dc.subjectтоварознавча експертизаuk_UA
dc.subjectгігроскопічні властивостіuk_UA
dc.subjectпористістьuk_UA
dc.subjectкінетика набуханняuk_UA
dc.titleResearch of consumer properties of buckwheat porridge at the customs examinationuk_UA
dc.title.alternativeДослідження споживчих властивостей каш гречаних під час митної експертизиuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (36)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
zb-npr-econ-strat-02-2024v-203-217.pdf322.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.