Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58949
Название: Збалансований регіональний розвиток туризму та готельно-ресторанного бізнесу
Другие названия: Balanced regional development of tourism and the hotel and restaurant business
Авторы: Нодь, О. Л.
Бергхауер, О. О.
Ключевые слова: туризм;готельно-ресторанний бізнес;збалансований розвиток туризму;сталий розвиток;імперативи збалансованого розвитку;безпека;туристичний комплекс регіону;tourism;balanced tourism development;sustainable development;imperatives of balanced development;security;regional tourism complex
Дата публикации: 2024
Издательство: Харків: ДБТУ
Библиографическое описание: Нодь О. Л., Бергхауер О. О. Збалансований регіональний розвиток туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Journal of management, economics and technology = Журнал з менеджменту, економіки та технологій. № 2. Харків: ДБТУ, 2024. С. 51-62
Серия/номер: Журнал з менеджменту, економіки та технологій;№ 2
Краткий осмотр (реферат): У статті наголошується нагальність формування збалансованого підходу до розвитку туризму та готельно-ресторанного бізнесу у регіонах із урахуванням війни та потреб післявоєнного відновлення туристичного комплексу України. Розглянуто наукові підходи до збалансованого розвитку туризму та готельно-ресторанного бізнесу у регіонах, визначено його сутність та основні імперативи, серед яких: економічний, соціальний та екологічний які мають поєднуватися при проектуванні та організації туристичної діяльності на всіх рівнях управління. Запропоновано визначення збалансованого розвитку туризму у регіонах, як стратегічний підхід, який спрямований ефективне використання ресурсів для підтримки економічного зростання і створення робочих місць, врахування соціальних потреб і покращення якості життя місцевих громад, а також захист навколишнього середовища для збереження природних і культурних ресурсів. Досліджено сучасний стан туристичної галузі, динаміку та регіональні особливості розвитку туризму в умовах повномасштабного вторгнення, які підтвердили суттєві негативні зміни ( скорочення туристичних потоків, зменшення кількості підприємств туристичного та готельно-ресторанного комплексу, руйнування туристичної та транспортної інфраструктури, скорочення робочих місць, падіння прибутковості туристичної діяльності). З огляду на це обґрунтовано, що на поточному етапі важливим чинником збалансованого розвитку туризму є забезпечення безпеки регіону, насамперед військової та екологічної. Зазначено, що для забезпечення стійкого розвитку туризму в регіонах України важливо враховувати три основні напрямки: по-перше, безпеку, яка є ключовою для формування позитивного туристичного іміджу, включаючи економічні, екологічні та криміногенні аспекти. По-друге, персоналізовану диференціацію туристичного продукту, що передбачає створення регіональних геоінформаційних систем з широким спектром критеріїв для вибору туристичних об'єктів і послуг, а також наявність єдиного туристичного кол-центру. По-третє, важливо дотримуватися соціальної, екологічної та економічної збалансованості, що є основою для проектування та оптимізації туристичних закладів.
The article emphasizes the urgency of forming a balanced approach to the development of tourism in regions, considering the war and the needs for post-war recovery of Ukraine's tourism sector. It explores scientific approaches to balanced regional tourism development, defining its essence and main imperatives, including economic, social, and environmental factors that must be integrated into tourism planning and management at all levels. The definition of balanced tourism development in regions is proposed as a strategic approach aimed at the effective use of resources to support economic growth and job creation, taking into account social needs, improving the quality of life of local communities, and protecting the environment to preserve natural and cultural resources. The study examines the current state of the tourism industry, its dynamics, and regional development features under the conditions of a full-scale invasion, which have confirmed significant negative changes (such as a reduction in tourist flows, a decrease in the number of tourism and hotel-restaurant enterprises, the destruction of tourist and transport infrastructure, job losses, and a decline in tourism activity profitability). It is substantiated that, at the current stage, an important factor for balanced tourism development is ensuring the region's security, primarily military and environmental.It is noted that to ensure the sustainable development of tourism in the regions of Ukraine, it is important to consider three main directions: first, security, which is crucial for forming a positive tourist image, including economic, environmental, and criminogenic aspects. Second, the personalized differentiation of the tourism product, which involves creating regional geoinformation systems with a wide range of criteria for selecting tourist sites and services, as well as the presence of a unified tourist call center. Third, it is important to maintain social, environmental, and economic balance, which is the foundation for designing and optimizing tourist facilities.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58949
Использованная литература: 1. Agenda for a sustainable and competitive European tourism:Communication from the Commission of the Communities. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52007DC0621 2. Трофимова В.В. Концепція сталого розвитку як основа постіндустріальних моделей розвитку . Інвестиції. 2010. №8.C. 77-82 3. Миронов Ю.Б. Сталий розвиток туризму: сутність, завдання та принципи. Матеріали наукової конференції «Актуальні проблеми економіки і торгівлі в сучасних умовах євроінтеграції» (м. Львів, 11–12 травня 2017 р.). Львів : ЛТЕУ, 2017. С. 218–219 4. Єрко І. Сталий та безпечний розвиток туризму як один з критеріїв трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Підприємництво та інновації. 2023. №29. С. 7-13. https://doi.org/10.32782/2415-3583/29.1 5. Смаль В., Смаль І. Туризм і сталийрозвиток. Науковий вісник Львівського ун-ту ім. І. Франка. Серія: Географія. 2005. No 32. С. 163–173. 6. Державне агентство розвитку туризму URL: https://www.tourism.gov.ua/blog/turistichna-statistika-ukrayini-dinamika podatkovih-nadhodzhen-po-regionah 7. Стратегічна дорожня карта «Відновлення малого та середнього бізнесу у секторі туризму та гостинності в 2023–2033 роках. URL: https://nto.ua/assets/files/ntou-library-small-and-medium-sized-businesses recovery.pdf 8. Економічна оцінка функціонування логістичної інфраструктури водного транспорту України / М.І. Стегней, В.М. Герзанич, А.-М.І. Архангельська, І.М. Бошинда // Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія: Економічні науки. –2019. –No 4, Т. 2. –С. 278-291 9. Іртищева І.О., Стегней М.І., Михайлов М.С. Методичні підходи до оцінки рівня інноваційного розвитку регіону. Економіка та суспільство: електронний науковий фаховий журнал. 2018. № 16. С. 586-593. 8. 10. Іртищева І., Стегней М. Інноваційне оновлення фінансово економічного механізму реалізації децентралізованої моделі сталого розвитку територіальних громад. Економіст. 2015. № 6. С. 8-12. 9. 11. Іртищева І.О., Стегней М.І., Войт Д.С., Павленко Г.М. Інституційне забезпечення соціально-економічного розвитку регіонів в умовах децентралізації. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія: Економічні науки. 2019. № 3. С. 173-183. 12. Стегней М.І. Інвестиційно-інноваційні домінанти сталого розвитку територіальних одиниць. Економіка та суспільство: електронний науковий фаховий журнал. 2015. № 1. С. 56-61. 13. Пономарьова, М.С. Організаційно-економічний механізм та маркетинговий менеджмент розвитку готельно-ресторанного підприємства [Текст] / М. С. Пономарьова, В. Полікарпова // Наукове забезпечення розвитку національної економіки: досягнення теорії та проблеми практики Journal of management, economics and technology. № 2. 2024: матеріали Х Всеукр. наук.-практ. конф. молодих вчених, м. Полтава, 09 листоп. 2023 р. - Полтава, 2023. - С. 272-274 14. Кошкалда І.В., Безугла Л.С. Формування привабливості екотуристичних територій та самозайнятості населення Дніпропетровської області. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2020. Випуск 6 (146). С. 17-22 15. Пономарьова М. С. Менеджмент спортивно-оздоровчого туризму в умовах зростання конкурентних ознак регіонів / М. С. Пономарьова, К. М. Трегуб, М. М. Басюк // Причорноморські економічні студії. – 2019. – Вип. 38- 1. –С. 68-71
Располагается в коллекциях:№ 2

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
2_Journal_2024_5.pdf1.01 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.