Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/582
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧуйко, Марина Миколаївна-
dc.date.accessioned2022-06-05T11:16:31Z-
dc.date.available2022-06-05T11:16:31Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationЧуйко М. М. Вивчення показників якості ірису з додаванням нетрадиційної рослинної сировини. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). C. 317-325.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/582-
dc.description.abstractПроведено оцінку якості ірису з додаванням нетрадиційної рослинної сировини, а саме порошку із квіток суданської троянди. Доведено, що за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками дослідний зразок ірису повністю відповідає встановленим вимогам, а за деяким и показникам и навіть перевершує контрольний зразок. Розроблено рецептуру нового виду ірису підвищеної біологічної цінності. Доведено доцільність використання порошку із квіток суданської троянди у виробництві ірису з метою розширення його асортименту та покращення споживних властивостей.uk_UA
dc.description.abstractIt is offered to use a powder from non-traditional plant raw materials, namely from flowers of the sudanese rose, in the production of toffee. The expediency of introducing a powder from the flowers of the sudanese rose to the toffee formula at the stage of replication of the toffee mass in an amount of 2,5 % of the total mass of the raw materials is proved. The recipe for toffee "Floral" has been developed with increased biological value. An assessment of the quality of new types of toffee of increased biological value for organoleptic, physico-chemical and microbiological indicators was carried out. It was found that when the powder was added from the flowers of the sudanese rose, the toffee had a pleasant aftertaste and the smell of the flowers of the sudanese rose, acquiring a pleasant brown with a red-violet hue. When the powder was added from the flowers of the sudanese rose, the mass fraction of moisture in the toffee did not change as compared to the control sample, the mass fraction of the reducing substances was slightly increased, and the mass fraction of fat remained unchanged. The results of the assessment of the quality of toffee with the addition of powder from the flowers of the sudanese rose indicate the compliance of the developed products with the requirements of the current regulatory documentation for organoleptic, physicochemical and microbiological indicators. It is established that the addition of powder from unconventional vegetable raw materials will enrich toffee with natural vitamins, microelements, organic acids and other biologically active substances, remove the toffee essence from the formulation, somewhat reduce the energy value of the finished product, acquire an attractive appearance, directed health properties, and extend the shelf life without deteriorating its quality.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectрисuk_UA
dc.subjectсуданська трояндаuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectирисuk_UA
dc.subjectсуданская розаuk_UA
dc.subjectкачествоuk_UA
dc.subjecttoffeeuk_UA
dc.subjectsudanese roseuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.titleВивчення показників якості ірису з додаванням нетрадиційної рослинної сировиниuk_UA
dc.title.alternativeStudy of toffee quality indicators with the addition of non-traditional vegetative raw materials-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (27)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_1_28.pdf261.96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.