Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58122
Назва: Удосконалення технологічного процесу виробництва ліверних ковбас. Проект технологічної лінії з виробництва ліверних ковбас потужністю 750 кг за зміну
Інші назви: Improvement of the technological process of production of liver sausages. The project of a technological line for the production of liver sausages with a capacity of 0,75 tons per shift
Автори: Зініч, О. О.
Науковий керівник : Большакова, В. А.
Місце роботи: Державний біотехнологічний університет, Кафедра технології м’яса
Ключові слова: технології;удосконалення;ліверні ковбаси;рослинні інгредієнти;нут;рецептура;показники якості;проект;апаратурно-технологічна лінія;technologies;improvements;liver sausages;vegetable ingredients;chickpeas;recipe;quality indicators;project;equipment and technology line
Дата публікації: 2024
Видавництво: Харків: ДБТУ
Бібліографічний опис: Зініч О. О. Удосконалення технологічного процесу виробництва ліверних ковбас. Проект технологічної лінії з виробництва ліверних ковбас потужністю 750 кг за зміну: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. В. А. Большакова. Харків: ДБТУ, 2024. 79 с.
Короткий огляд (реферат): Кваліфікаційну роботу бакалавра присвячено удосконаленню технологічного процесу виробництва ліверних ковбас. Проведено аналіз та надана характеристика групи ліверних ковбас. Наведена характеристика сучасного асортименту, рецептурного складу та технологічного процесу ковбас ліверних; визначено перспективи удосконалення технологічного процесу ліверних ковбас, з’ясована перспективність залучення до складу ковбас зернобобової сировини. Досліджено шляхи удосконалення технологічного процесу виробництва ліверних ковбас шляхом залучення до їх складу зернобобових , а саме квасолі. Розроблено технологію виробництва м'ясорослинних ліверних ковбас з додаванням препарату білої квасолі . Проведено комплекс розрахунків з проектування технологічної лінії ліверних ковбас. Обрано і обґрунтовано асортимент продукції, надані відповідні технологічні схеми, здійснено розрахунок сировини, готової продукції, допоміжних матеріалів та тари, розраховано та обрано технологічне обладнання, визначено технологічно-організаційні аспекти роботи лінії, а також заходи з контролю якості та безпечності ліверних ковбас. Виконано необхідні креслення. Результати досліджень пройшли апробацію з участю автора в умовах освітнього процесу.
The bachelor's qualification work is devoted to the improvement of the technological process of production of liver sausages. The analysis was carried out and the characteristics of the group of liver sausages were provided. The characteristics of the modern assortment, recipe composition and technological process of liver sausages are given; the prospects for improving the technological process of liver sausages are determined, the perspective of including leguminous raw materials in the composition of sausages is clarified. Ways of improving the technological process of production of liver sausages by including legumes in their composition, namely beans, were studied. The technology for the production of meat-vegetable liver sausages with the addition of white bean preparation has been developed. A complex of calculations was carried out for the design of the technological line of liver sausages. The range of products was selected and substantiated, appropriate technological schemes were provided, raw materials, finished products, auxiliary materials and containers were calculated, technological equipment was calculated and selected, technological and organizational aspects of the line were determined, as well as measures to control the quality and safety of liver sausages. The necessary drawings have been completed. The results of the research were tested with the participation of the author in the conditions of the educational process.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58122
Використані джерела: 1. Технологія м’яса та м’ясних продуктів : підручник / М. М. Клименко, Л. Г. Віннікова, І. Г. Береза [та ін.]. – К. : Вища освіта, 2006. – 640 с. 2. Технології зберігання, консервування та переробляння м’яса (у схемах і таблицях) : навч. посібник / М. О. Янчева, О. Б. Дроменко, В. А. Большакова, В. М. Онищенко; Державний біотехнологічний університет. –Х., 2023. – 204 с. 3. Технології зберігання, консервування та переробки м’яса. Ч. 2. Технології виробництва м’ясних продуктів (у схемах і таблицях)» : навч. посібник. / М. О. Янчева, О. Б. Дроменко, В. А. Большакова, В. М. Онищенко; Харківський державний ун-т харч. та торг. – Х., 2018. – 105 с. 4. В.М. Пасічний, І.М. Страшинський, О.П. Фурсік Дослідження емульсій на основі білоквмісних функціональних харчових композицій // Investigation of the emulsions based on functional food compositions containingprotein // Technology audit and production reserves 3 (3), 2015 – р. 51-55 5. Halpin, K M. By-products usage / K M. Halpin, J.E. Sullivan, R. Bradfield // Petfood industry. - 1999. - № 3. - Р. 37-40. 6. Hertrampf, J. W. Handbook on Ingredients for Aquaculture Feeds / J. W. Hertrampf et al // Kluwer Academic Publishers, 2000. - P. 291-293. 7. . Hernandez-Jover Т., Izguierdo-Pulido M. Biogenic amine and polyamine contents in meat products. -Barselona: J Agr and Food Chem., 1997. 8. 131. Hinrichen L., Pedersen S. Reatioship amogh flavor, volative compounds, chemical changes and microflora on Italian tyre dry, cured ham during processing. Oslo: J. Agr and Food Chem., 1995. 9. Lepetit J., Buffiere M. Messung des Reifezustandes von Fleisch: Vergleich Zweier mechanischer Methoden. Paris: Fleischwirtshafit, 1995. 10. Lucas J. EU-funded research in functional foods // British J. Nutrition. -2002. Vol.88. - Suppl.2. - P. 131-132. 11. Milner J.A. Functional foods and health: a US perspective // British J. Nutrition. -2002.-Vol.88. Suppl.2. -P.151-158. 12. Patent AU 783154 B2. Emulsion for processed meat and processed meat using the emulsion / Kunio Okada, Katsuichi Tokumoto. 25.09.2005. 13. . Patent AU 783154 C. Emulsion for processed meat and processed meat using the emulsion / Kunio Okada, Katsuichi Tokumoto. 11.01.2007. 14. Watanabe Itaru, Isoda Masaki, Iwama Kiyoshi. Sausage, Patent abstract of Japan 176800, 07.07.2005. 15. Magoro, M.M. The sensory, nutritional and shelf-life attributes of fresh meat sausages containing beef offal. M Tech. Thesis, Tshwane University of Pretoria, Department of Biotechnology and Food Technology, Private Bag X 680, Pretoria 0001, South Africa, 2007. 16. Darine, S. Production and functional properties of beef lung protein concentrates/ S. Darine, V. Christophe, D. Gholamreza // Meat Sci., 2010. - №84 (4). -P. 315. 17. Anandh, M.A. Development and quality evaluation of cooked buffalo tripe rolls / Anna M. Anandh, K. Radha, V. Lakshmanan, S.K. Mendiratta // Meat Sci., 2008. - №80. - P. 1194 18. Anandh, M.A. Quality and shelf life of cooked buffalo tripe rolls at refrigerated storage under vacuum packaging condition / M. Anna Anandh, R. T. Venkatachalapathy, K. Radha, V. Lakshmanan // J Food Sci Technol., 2014. -№51 (7). - P.1370-1376. - DOI 10.1007/s13197-012-0646-7 19. Toldra, F. New insights into meat by-product utilization / F.Toldra, L. Moraa, R. Milagro // Meat Science, 2016. - Vo. 120. - P. 54-59. 20. Stuart M Phillips, Luc J C Van Loon, 2011, Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation –https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22150425/ 21. Cooper GM, 2000, The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition, The Central Role of Enzymes as Biological Catalysts –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9921/ 22. Jean-Philippe Bonjour, 2011 Mar, Protein intake and bone health –https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22139564/ 23. Peng Li, Yu-Long Yin, Defa Li, Sung Woo Kim, Guoyao Wu, 2007 Aug, Amino acids and immune function –https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17403271/ 24. Deckers J, 2016, Might a Vegan Diet Be Healthy, or Even Healthier? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK396513/ 25. Fenglei Wang, MS, Jusheng Zheng, PhD, Bo Yang, MPH, Jiajing Jiang, MS, Yuanqing Fu, PhD, and Duo Li, 2015 Oct, Effects of Vegetarian Diets on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Randomized Controlled Trials – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4845138/ 26. J Pediatr. 2015 Apr, Plant-Based No Added Fat or American Heart Association Diets, Impact on Cardiovascular Risk in Obese Hypercholesterolemic Children and Their Parents –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4380801/ 27. Камінський В. Ф. Значення сорту в сучасних технологіях вирощування зернобобових культур / В. Ф. Камінський // Корми і кормовиробництво. – Вінниця, 2006. – № 57. – С. 84–94. 28. Maeve Henchion, Maria Hayes, Anne Maria Mullen, Mark Fenelon, and Brijesh Tiwari, 2017 Jul, Future Protein Supply and Demand: Strategies and Factors Influencing a Sustainable Equilibrium –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532560/ 29. (17) I Drăgan, V Stroescu, I Stoian, E Georgescu, R Baloescu, Jul-Dec 1992, Studies regarding the efficiency of Supro isolated soy protein in Olympic athletes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1306084/ 30. Damgaard, T.D. Antioxidant capacity of hydrolyzed porcine tissues/ T.D. Damgaard, J. Otte, L. Meinert et al. // Food Sci Nutr, 2014. - №2. - P.282 31.Черенков А.В., Шевченко М.С. Зернобобові культури — стратегічний фактор регулювання білкового балансу та родючості грунтів. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України № 11, 2016. С. 5—11 32.Нікішина О.В. Ефективність дворівневого механізму стимулювання виробництва зернобобових культур для внутрішньої переробки і споживання в Україні. Економіка харчової промисловості. №2 (26), 2015. С. 31—40. 33. Бахмат М.І., Овчарук О.В., Овчарук О.В. Вплив різної норми висіву квасолі звичайної за широкорядного способу сівби на врожайність зерна та економічну ефективність технології вирощування в умовах Правобережного Лісостепу. Корми і кормовиробництво: міжвід. темат. наук. зб. Інститут кормів УААН. Вінниця: Тезис, 2016. Вип. 82. С. 92—95. 34..Юрчак, В. Борошно з бобових культур: зв'язує найбільшу кількість води в макаронному тісті / В. Юрчак, Є. Ковалевська,' В. Манк, Т. Євсеєнко //Зерно і хліб. 2011. - К., №11.- С. 26-27. 35. Гащук. О. І. Розробка технології реструктурованнх шинкових виробів з використаниям текстурованого квасолевого борошна / Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук, НУХТ, Київ, 2005. -24 с 36.Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення 23.09.2019). 37. Україна і бобове стебло: аграрії завойовують лідируючі позиції за обсягами експорту бобових у світі. URL: https://vezha.net.ua/business/ukrayina i-bobove-steblo-agrariyi-zavojovuyut-lidiruyuchi-poziciyi-za-obsyagami-eksportu bobovix-u-sviti/ (дата звернення 24.07.2019). 38.Бізнес на вирощуванні квасолі https://dumka.biz/biznes-na-viroshhuvanni kvasoli/ (дата звернення 24.09.2019). 39.Овчарук О. В. Перспективи вирощування квасолі в Україні // О.В. Овчарук, О.В. Овчарук // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції "Сучасні агротехнології: тенденції та інновації". 17—18 листопада 2015 p. — Вінниня, 2015. — С. 282—284. 40.Петрова О. О. Економічний потенціал виробництва квасолі в Україні. Агросвіт. 2019. № 21. С. 74–81. DOI: 10.32702/2306-6792.2019.21.74 41. https://nv.ua/ukr/food/eat/doslidzhennya-pokazuyut-shcho-kvasolya maye-zdatnist-kompensuvati-deficit-pozhivnih-rechovin-50409466.html 42. Клименко М.М. Технологічне проектування м`ясо-жирових підприємств м`ясної промисловості / за ред. Клименко М.М. – К.: Нова книга, 2005. – 384 с. 43. СН 245-71 "Санітарні норми проектування промислових підприємств". 44. ВСТП 6. 02-87 "Санітарні і ветеринарні вимоги до проектування підприємств м'ясної промисловості" 45. Безпечність харчових продуктів - один з головних пріоритетів політики Європейського Союзу https://dp.dpss.gov.ua/news/bezpechnist harchovih-produktiv-odin-z-golovnih-prioritetiv-politiki-yevropejskogo-soyuzu 46. Скопенко, Н. С. Безпечність харчових продуктів як важлива складова конкурентоспроможності підприємств / Н. С. Скопенко, І. В. Євсєєва-Северина // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. -Т. 26, № 3. - С. 110-120. 47.Одарченко М. С., Одарченко А. М., Степанов В. І., Черненко Я. М. Основи охорони праці : підручник. - Харків. : Стиль-Издат, 2017. - 334 с.
Розташовується у зібраннях:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2024_B_462_181-20b_Zinich_O_O.pdf
  Restricted Access
1.82 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.