Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/580
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКорзун, Віталій Наумович-
dc.contributor.authorАнтонюк, Ірина Юріївна-
dc.date.accessioned2022-06-05T10:55:44Z-
dc.date.available2022-06-05T10:55:44Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationКорзун В. Н., Антонюк І. Ю. Дослідження якості бісквітного торта "Шарм" підвищеної біологічної цінності. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). C. 292-303.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/580-
dc.description.abstractРозглянуто можливість використання пюре моркви та кураги під час виробництва бісквітного напівфабрикату, а також використання порошку цистозіри під час виробництва сметанного крему з горіхами для збагачення готового виробу, а саме бісквітного торту, мінеральними речовинами, вітамінами, харчовими волокнами та каротиноїдами. На основі результатів органолептичних і фізико-хімічних досліджень розроблено технологічну схему бісквітного торту підвищеної біологічної цінності. Доведено доцільність використання розробленого бісквітного торту, а також розроблених напівфабрикатів у харчуванні дорослих і дітей із метою профілактики дефіциту есенціальних мікронутрієнтів, особливо йоду та селену.uk_UA
dc.description.abstractA feed is the important physiology necessity of organism, on which the state of health of population depends to a great extent. In modern industrial society there is not only a sharp deficit of vegetable meal but also quality of it, tests substantial changes – the amount of vitamins diminished and, S, mineral matters – to Calcium, Potassium, to Iodine, to Selenium, to Iron. The two third of territory of Ukraine are the area of natural deficit of iodine. This problem – one of most actual in a health protection population of country, foremost children. The purpose of our researches is development of technology biscuit a cake «Charm» of enhance able biological value. Materials and methods. Organoleptic, physical and chemical; methods of planning of experiment and mathematical processing of experimental data are on the basis of computer technologies. The organoleptic estimation of wares is conducted after developed by a 10-ball by a scale taking into account the coefficients of ponder ability of separate indexes. Content of mineral matters was determined an atom-adsorption method on the spectrophotometer of Techtron-AA-4 (Austria). Content of iodine was additionally determined the method of inversion vol'tamperometer (device of AVA-3) [8]. Content of soluble and insoluble food fibres – fermentation-gravimetrical by a method [9]; determination of water dissolve vitamins – by the method of highefficiency liquid chromatography [10]; to the vitamin of E – for GOST of R 54634– 2011 [11], to the vitamin A and -karotin – by a colorimetery and by spectral photometrical methods [12]. Repetition of experiments is fivefold. During the production of biscuit intermediate product it was decided to use the puree of carrot and dried apricot. During the production of sour cream with walnuts it was decided to use powder of alga of cistoziri, as a maximal amount of iodine and selenium is kept in the case of absence of thermal treatment. On the basis of traditional technology of biscuit intermediate product is developed from the puree of carrot and dried apricot. Purees from the boiled carrot and dried apricot mixed up in correlation 1:1 and entered under time production of biscuit intermediate product (on the stage of rafting of eggs and sugar) in an amount 10% from mass of biscuit, content of sugar was accordingly diminished. During the production of sour cream with walnuts entered powder of cistoziri, preliminary mixed with nuts, in an amount 2% from mass of cream. It is possible to draw conclusion on the basis of findings: content of calcium was considerably increased – on 71.56% , to magnesium – 87.8% , to potassium – 2.25 times, that has a positive influence on the functional state of the heart-vascular system, stomach, liver, pancreas. Was maintenance of vitamin considerably increased A and -karotin – in 2 and 6 times accordingly. Content of microelements changed substantially: content of iron rose in 2.1 times, to the iodine – in 15.5 times, to selenium – in 51.5 times, that was the purpose of our advanced study. Research of quality biscuit a cake «Charm» of enhanceable biological value with the use of carrot, dried apricot and powder of cistoziri. The novelty of technology foresees enriching vitamins and mineral matters of flour pastry wares.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectбісквітний напівфабрикатuk_UA
dc.subjectпюре морквиuk_UA
dc.subjectкурагаuk_UA
dc.subjectпорошок цистозіриuk_UA
dc.subjectкрем сметаннийuk_UA
dc.subjectгоріхиuk_UA
dc.subjectмікронутрієнтиuk_UA
dc.subjectбисквитный полуфабрикатuk_UA
dc.subjectпюре морковиuk_UA
dc.subjectпорошок цистозирыuk_UA
dc.subjectкрем сметанныйuk_UA
dc.subjectорехиuk_UA
dc.subjectмикронутриентыuk_UA
dc.subjectbiscuit intermediate productuk_UA
dc.subjectpuree of carrotuk_UA
dc.subjectdried apricotuk_UA
dc.subjectpowder of cistoziriuk_UA
dc.subjectcreamuk_UA
dc.subjectwalnutsuk_UA
dc.subjectis sour creamuk_UA
dc.subjectmicronutrientuk_UA
dc.titleДослідження якості бісквітного торта "Шарм" підвищеної біологічної цінностіuk_UA
dc.title.alternativeResearch of the quality of biscuit cake «Charm» with the enhanced biological value-
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Випуск 1 (27)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Pt_2018_1_26.pdf299.78 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.