Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/577
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorОвсянникова, Людмила Костянтинівна-
dc.contributor.authorВалевська, Людмила Олександрівна-
dc.contributor.authorГрищук, Юлія Вікторівна-
dc.contributor.authorЄвдокимова, Галина Йосифівна-
dc.date.accessioned2022-06-05T10:05:12Z-
dc.date.available2022-06-05T10:05:12Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationОвсянникова Л. К., Валевська Л. О., Грищук Ю. В., Євдокимова Г. Й. Вплив умов зберігання на зміну показників якості нових сортів льону. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). C. 255-268.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/577-
dc.description.abstractВизначено основні показники хімічних властивостей насіння нових сортів льону та їх зміни під час зберігання. Установлено, що свіжозібране насіння льону надходить на підприємства в задовільном у стані: має високу олійність (вміст жиру 38,4–47,0% ), вологість (7,4–8,7% ), що знаходиться в межах норми. Показано, що в результаті активної діяльності ліпази під час зберігання протягом 12 місяців відбувається значний гідроліз жиру. Про це свідчить збільшення кислотного числа олії порівняно з вихідними значеннями. Збільшення перекисного числа характеризує більш глибокий процес окиснення.uk_UA
dc.description.abstractIn this work, the literary search has shown that although flax is a traditional agricultural crop, the use of processed products in the diet and pharmacological direction is limited by linseed oil, therefore it is necessary to introduce flax seeds into the food industry, develop assortment and technology for obtaining products based on it and inform the population about the benefits that they bring to their health. The study of literary sources on this issue also made it possible to verify the statement that flax is a waste-free culture. The increase in demand for environmentally friendly and natural products in many sectors of the economy opens up a huge potential for the use of lub-fiber raw materials, for example, in clothing, medicines, building materials, etc. Therefore, lately the area of application of stems and bast fibers of flax in various industries. This is due to the specific properties of this raw material, which in a certain range of products can not be replaced by other types of raw materials. This can be achieved only with sufficient quantities of benign flax seeds to be stored for a long period of time. The main indicators of the chemical composition of seeds of new varieties of flax and their changes during storage are determined. It has been established that freshly harvested flax seeds enter the enterprises in a satisfactory condition: they have high oil content (fat content 38.4–47.0% ), humidity (7.4–8.7% ), within the established humidity limits. It is shown that as a result of the active activity of lipase during storage for 12 months there is a significant hydrolysis of fat. This is evidenced by an increase in the acid number (CF) of the oil. The increase in the peroxide number characterizes the deeper oxidation process.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectльонuk_UA
dc.subjectнові сортиuk_UA
dc.subjectхімічний складuk_UA
dc.subjectкислотне числоuk_UA
dc.subjectперекисне числоuk_UA
dc.subjectжириuk_UA
dc.subjectленuk_UA
dc.subjectновые сортаuk_UA
dc.subjectхимический составuk_UA
dc.subjectжирыuk_UA
dc.subjectкислотное числоuk_UA
dc.subjectперекисное числоuk_UA
dc.subjectflaxuk_UA
dc.subjectnew varietiesuk_UA
dc.subjectchemical compositionuk_UA
dc.subjectfatsuk_UA
dc.subjectacid numberuk_UA
dc.subjectperoxide numberuk_UA
dc.titleВплив умов зберігання на зміну показників якості нових сортів льонуuk_UA
dc.title.alternativeInfluence of storage conditions on changes in the quality of new sorts of flax-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (27)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_1_23.pdf276.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.