Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57070
Title: | Патерни та особливості харчування українців в умовах війни |
Other Titles: | Patterns and eating habits of ukrainians during the war |
Authors: | Варипаєв, Олексій Михайлович Міносян, Андрій Сергійович |
Keywords: | філософія їжі;гастрономічна культура;національна ідентичність;паттерни харчування;застільні звичаї;національна кухня;philosophy of food;gastronomic culture;national identity;food patterns;table customs;national cuisine |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Варипаєв О. М., Міносян А. С. Патерни та особливості харчування українців в умовах війни. STUDIA SLOBOZHANICA: матеріали науково-практичного семінару «Слобожанський гуманітарій – 2024» (Харків, ДБТУ, 22 травня 2024 р.). Харків, 2024. С. 40-53 |
Abstract: | Антропологічні дослідження проблематики їжі в Україні під час
військового конфлікту з Росією набувають особливої актуальності з погляду
формування споживчого кошика та споживчого ринку України. Філософські,
соціальні, культурологічні виміри проблематики їжі у ситуаціях військового
конфлікту були предметом неодноразового дослідження та характеризують
собою розломні цивілізаційні моменти, які необхідно враховувати для
формування ментального образу нації. Автори доходять висновку, що
споживання їжі в сучасній Україні характеризується більшою адаптивністю, ніж
раніше, більшим акцентом на національних особливостях кухні, і в той же час,
незважаючи на тяготи війни, більшим прагненням до естетично прикрашених
страв, які підкреслюють стабільність і стають осередками сталості в світі хаосу
та невизначеності. Anthropological studies of food issues in Ukraine during the military conflict with Russia become especially relevant from the point of view of the formation of the consumer basket and the consumer market of Ukraine. Philosophical, social, and cultural dimensions of the issue of food in situations of military conflict have been the subject of repeated research and characterize the turning points of civilization, which must be taken into account for the formation of the mental image of the nation. The conclusion is emphasized that food consumption in modern Ukraine is characterized by greater adaptability than before, a greater emphasis on the national characteristics of cuisine, and at the same time, despite the hardships of war, a greater desire for aesthetically decorated dishes that emphasize stability and become centers of sustainability in the world chaos and uncertainty. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57070 |
Appears in Collections: | STUDIA SLOBOZHANICA |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_Slobozhans_kyy_humanitariy-40-53.pdf | 442.18 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.