Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/547
Title: Дослідження впливу технологічних параметрів отримання гелів на основі білків тваринного походження на їх структурно-механічні властивості
Other Titles: Investigation of the influence of technological parameters of obtaining gels on the basis of animal proteins on their structural-mechanical properties
Authors: Перцевой, Федір Всеволодович
Бідюк, Дмитро Олегович
Душенок, Дмитро Костянтинович
Keywords: міцність гелю;гранична напруга зсуву;тваринний білок;гель;прочность геля;животный белок;предельное напряжение сдвига;гель;gel strength;yield value;animal protein;gel
Issue Date: 2018
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Перцевой Ф. В., Бідюк Д. О., Душенок Д. К. Дослідження впливу технологічних параметрів отримання гелів на основі білків тваринного походження на їх структурно-механічні властивості. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). C. 43-54.
Abstract: Наведено дані зі встановлення впливу технологічних парам етрів – концентрації порошкоподібних білків зі свинячої шкіри (КАПремиум -95, Алма Текс 104/7 ПРОТГЕЛЬ) та волокнистого білка із яловичої шкіри (NOVAPRO), тем ператури гідратації на міцність гелеподібних систем на їх основі. Визначено вплив тем ператури гелів на їх граничну напругу зсуву.
The article presents data on the establishment of the influence of technological parameters – the concentration of proteins of animal origin from pig skin (KAPremium-95, Alma Tex 104/7 Protgel) in the form of powder and beef skin (NOVAPRO), the temperature of hydration and the temperature of gels for strength and ultimate shear stress of studied systems. The purpose of the study is to detect the influence of technological parameters of obtaining gels based on proteins of animal origin on their structural and mechanical properties. In the course of experimental studies, the expediency of raising the temperature of the hydration of animal proteins was confirmed for obtaining gels with increased strength and yield value at the constant concentrations of gelling agents. An increase in the temperature of hydration of the studied model systems from 10°C to 30...50°C leads to a jump-like increase in the studied parameters. The rational temperature regimes of hydration of the investigated systems are determined.It is advisable to conduct hydration for a temperature of not less than 30°C for systems based on KAPremium-95 and AlmaTex 104/7 PROTEGEL and 50°C – using NOVAPRO. Based on the results of studies on the strength of gels based on animal proteins, it is possible to arrange them in the following sequence according to the level of efficiency: KAPremium-95, Alma-Tex 104/7 PROTEGEL, NOVAPRO. The order of placement of proteins of animal origin on the basis of the results of the investigation of yield value of gels on their basis is as follows: Alma Tex 104/7 PROTEGEL, KAPremium-95, NOVAPRO.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/547
Appears in Collections:Випуск 1 (27)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_1_6.pdf312.52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.