Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/545
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДейниченко, Григорій Вікторович-
dc.contributor.authorГузенко, Василь Володимирович-
dc.contributor.authorМельник, Ольга Євгенівна-
dc.contributor.authorШеїна, Аліна Володимирівна-
dc.date.accessioned2022-06-03T14:46:03Z-
dc.date.available2022-06-03T14:46:03Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationДейниченко Г. В., Гузенко В. В., Мельник О. Є., Шеїна А. В. Інтенсифікація процесу ультрафільтрації знежиреного молока. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). C. 22-31.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/545-
dc.description.abstractРозглянуто питання про використання м ембранних процесів під час обробки знежиреного м олока ультрафільтрацією. Подано аналіз результатів теоретичних та експерим ентальних досліджень стосовно визначення технологічних характеристик ультрафільтраційних м ембран під час ультрафільтрації знежиреного молока.uk_UA
dc.description.abstractThe paper presents a new methods of processing the findings on the ultrafiltration concentration of skimmed raw milk with the use of a new method to prevent a polarization layer on the membrane. Food liquids were treated by ultrafiltration with flat membrane module elements (the membranes proper). The process was carried out in dead end mode with using, as the method of intensification – perforated vibrating disc and bubbling device. The paper reveals the research findings on the bubbling method effect on a polarization layer in the membrane processing of skimmed milk and on the performance of ultrafiltration membranes. The devised mathematical models are based on the regression equations of the factorial experiment on the selection of technological parameters of the UF-concentration of skimmed milk with the use of the feedstock bubbling over the membrane surface. We have determined the rational working parameters of the process; these working parameters are as follows: the working pressure is 0.4…0.5 MPa, the skimmed milk temperature – 40-50 C, the skimmed milk bubbling frequency – 0.10-0.15 min-1 , and the bubbling pressure – 0.56-0.58 MPa. Analytical and experimental studies that were taken show the technological limits of the modes of regulation of receiving concentrate in ultrafiltration concentration process of food liquids. It is experimentally proved that the bubbling method that has the advantage of preventing the formation of a polarization layer improves the efficiency of the UF-separation of skimmed milk. It is found that in the bubbling mode, the UFconcentration of skimmed milk is 1.3-1.4 times more intensive in comparison with UF in the dead-end mode. Research on the PAN-types of UF-membranes in the UF-concentration of skimmed milk shows that the proposed method of controlling the polarization layer on the membrane can improve the latter’s performance due to a thinner layer of the accumulated macromolecular substances thereon and an enhanced working surface of the membrane.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectзнежирене молокоuk_UA
dc.subjectпроцес ультрафільтраціїuk_UA
dc.subjectмембранаuk_UA
dc.subjectрозділенняuk_UA
dc.subjectобезжиренное молокоuk_UA
dc.subjectпроцесс ультрафильтрацииuk_UA
dc.subjectразделениеuk_UA
dc.subjectmembrane processinguk_UA
dc.subjectwheyuk_UA
dc.subjectprocess ultrafiltrationuk_UA
dc.subjectmembraneuk_UA
dc.subjectseparationuk_UA
dc.subjecttreatmentuk_UA
dc.titleІнтенсифікація процесу ультрафільтрації знежиреного молокаuk_UA
dc.title.alternativeIntensification of the process of ultraphiltration of defective milk-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (27)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_1_4.pdf319.52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.