Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5048
Title: Трансмісія ціни між учасниками агропродовольчого ланцюга продукції скотарства
Other Titles: Трансмиссия цены между участниками агропродовольственного цепи продукции скотоводства
Price transmission along participants of the cattle products agrofood chain
Authors: Кравченко, О. М.
Нетецький, Л. Г.
Keywords: трансмісія ціни;агропродовольчий ланцюг;продукція скотарства;м’ясо;молоко;лінійна регресія;споживча ціна;трансмиссия цены;агропродовольственная цепь;продукция скотоводства;мясо;молоко;линейная регрессия;потребительская цена;a price transmission;agro food chain;livestock products;meat;milk;linear regression;consumer price
Issue Date: 2019
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Кравченко О. М., Нетецький Л. Г. Трансмісія ціни між учасниками агропродовольчого ланцюга продукції скотарства. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 206 «Економічні науки». 2019. С. 98-113.
Series/Report no.: Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка;№ 206
Abstract: У статті на прикладі м’ясо-молочної продукції скотарства було оцінено і проаналізовано механізм передачі (трансмісії) ціни між учасниками агропродовольчого ланцюга (сільськогосподарськими виробниками, переробними підприємствами харчової промисловості і представниками торгівлі) і виявлені аномалії, дисбаланси та дисгармонії розвитку економічних відносин між зазначеними учасниками. Побудовано лінійну регресію із застосуванням метода найменших квадратів і три лінійні трендові моделі, які дозволили спрогнозувати тенденції зміни ціни на кожному організаційно-технологічному етапі реалізації продукції (виробництво, переробка, торгівля). Здійснено кількісну оцінку розміру зміни ціни на м’ясо-молочну продукцію на ринку і часу, протягом якого відбувається зміна. Здобуті дані підтвердили ринкову «слабкість» сільськогосподарських товаровиробників, що унеможливлює гарантування продовольчої безпеки країни в цілому.
В статье на примере мясомолочной продукции скотоводства было оценено и проанализировано механизм передачи (трансмиссии) цены между участниками агропродовольственной цепи (сельскохозяйственными производителями, перерабатывающими предприятиями пищевой промышленности и представителями торговли) и выявлены аномалии, дисбалансы и дисгармонии развития экономических отношений между указанными участниками. Построено линейную регрессию с применением метода наименьших квадратов и три трендовые модели, которые позволили спрогнозировать тенденции изменения цены на каждом организационно-технологическом этапе реализации продукции (производство, переработка, торговля). Осуществлено количественную оценку размера изменения цены на мясомолочную продукцию на рынке и времени, в течение которого происходит изменение. Полученные данные подтвердили рыночную «слабость» сельскохозяйственных товаропроизводителей, что делает невозможным обеспечение продовольственной безопасности страны в целом.
The mechanism of price transmission along the agro food chain participants (agricultural goods producers, food processing enterprises and trade representatives) was evaluated and analyzed in the Article as illustrated by cattle meat and dairy products, and anomalies, imbalances and disharmonies of economic relations development between the above participants were identified. Linear regression was constructed using the least squares method and three linear trend models, which allowed to predict price changes at each organizational and technological stage of product sales (production, processing, trade). The amount of changes in the price of meat and dairy products in the market and the time during which the change occurs are qualitatively evaluated. The data obtained confirmed the market «weakness» of agricultural goods producers, which makes it impossible to guarantee the food security of the entire country.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5048
Appears in Collections:Випуск 206: Економічні науки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
12.pdf898.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.