Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/5048
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКравченко, О. М.-
dc.contributor.authorНетецький, Л. Г.-
dc.date.accessioned2022-08-17T09:30:38Z-
dc.date.available2022-08-17T09:30:38Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationКравченко О. М., Нетецький Л. Г. Трансмісія ціни між учасниками агропродовольчого ланцюга продукції скотарства. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 206 «Економічні науки». 2019. С. 98-113.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5048-
dc.description.abstractУ статті на прикладі м’ясо-молочної продукції скотарства було оцінено і проаналізовано механізм передачі (трансмісії) ціни між учасниками агропродовольчого ланцюга (сільськогосподарськими виробниками, переробними підприємствами харчової промисловості і представниками торгівлі) і виявлені аномалії, дисбаланси та дисгармонії розвитку економічних відносин між зазначеними учасниками. Побудовано лінійну регресію із застосуванням метода найменших квадратів і три лінійні трендові моделі, які дозволили спрогнозувати тенденції зміни ціни на кожному організаційно-технологічному етапі реалізації продукції (виробництво, переробка, торгівля). Здійснено кількісну оцінку розміру зміни ціни на м’ясо-молочну продукцію на ринку і часу, протягом якого відбувається зміна. Здобуті дані підтвердили ринкову «слабкість» сільськогосподарських товаровиробників, що унеможливлює гарантування продовольчої безпеки країни в цілому.uk_UA
dc.description.abstractВ статье на примере мясомолочной продукции скотоводства было оценено и проанализировано механизм передачи (трансмиссии) цены между участниками агропродовольственной цепи (сельскохозяйственными производителями, перерабатывающими предприятиями пищевой промышленности и представителями торговли) и выявлены аномалии, дисбалансы и дисгармонии развития экономических отношений между указанными участниками. Построено линейную регрессию с применением метода наименьших квадратов и три трендовые модели, которые позволили спрогнозировать тенденции изменения цены на каждом организационно-технологическом этапе реализации продукции (производство, переработка, торговля). Осуществлено количественную оценку размера изменения цены на мясомолочную продукцию на рынке и времени, в течение которого происходит изменение. Полученные данные подтвердили рыночную «слабость» сельскохозяйственных товаропроизводителей, что делает невозможным обеспечение продовольственной безопасности страны в целом.uk_UA
dc.description.abstractThe mechanism of price transmission along the agro food chain participants (agricultural goods producers, food processing enterprises and trade representatives) was evaluated and analyzed in the Article as illustrated by cattle meat and dairy products, and anomalies, imbalances and disharmonies of economic relations development between the above participants were identified. Linear regression was constructed using the least squares method and three linear trend models, which allowed to predict price changes at each organizational and technological stage of product sales (production, processing, trade). The amount of changes in the price of meat and dairy products in the market and the time during which the change occurs are qualitatively evaluated. The data obtained confirmed the market «weakness» of agricultural goods producers, which makes it impossible to guarantee the food security of the entire country.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХНТУСГuk_UA
dc.relation.ispartofseriesВісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка;№ 206-
dc.subjectтрансмісія ціниuk_UA
dc.subjectагропродовольчий ланцюгuk_UA
dc.subjectпродукція скотарстваuk_UA
dc.subjectм’ясоuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectлінійна регресіяuk_UA
dc.subjectспоживча цінаuk_UA
dc.subjectтрансмиссия ценыuk_UA
dc.subjectагропродовольственная цепьuk_UA
dc.subjectпродукция скотоводстваuk_UA
dc.subjectмясоuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectлинейная регрессияuk_UA
dc.subjectпотребительская ценаuk_UA
dc.subjecta price transmissionuk_UA
dc.subjectagro food chainuk_UA
dc.subjectlivestock productsuk_UA
dc.subjectmeatuk_UA
dc.subjectmilkuk_UA
dc.subjectlinear regressionuk_UA
dc.subjectconsumer priceuk_UA
dc.titleТрансмісія ціни між учасниками агропродовольчого ланцюга продукції скотарстваuk_UA
dc.title.alternativeТрансмиссия цены между участниками агропродовольственного цепи продукции скотоводстваuk_UA
dc.title.alternativePrice transmission along participants of the cattle products agrofood chainuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 206: Економічні науки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
12.pdf898.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.