Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/451
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDmytrevskyi, Dmytro-
dc.contributor.authorHorielkov, Dmytro-
dc.contributor.authorLazurenko, Ruslan-
dc.contributor.authorProcenko, Oleg-
dc.date.accessioned2022-06-01T17:53:25Z-
dc.date.available2022-06-01T17:53:25Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationDmytrevskyi D., Horielkov D., Lazurenko R., Procenko O. Development of equipment for implementation of the combined process of Jerusalem artichoke peeling. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 2(28). C. 148-155.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/451-
dc.description.abstractQualitative indicators of raw materials are analyzed. The necessity of preserving the vitamin and mineral content of Jerusalem artichoke tubers during processing is proved. The analysis of the basic methods of realization of process of cleaning of vegetable raw materials is presented; their main advantages and disadvantages are analyzed. The device for the combined cleaning of Jerusalem artichoke tubers has been designed. The machine design is described in detail. Main advantages of using the developed machine are identified.uk_UA
dc.description.abstractРозвиток та вдосконалення процесу очищення рослинної сировини є актуальним науково-технічним завданням. Одним із найбільш перспективних напрямків інтенсифікації процесу очищення овочів є розробка комбінованих процесів їх переробки. Удосконалення процесу очищення бульб засноване на поєднанні процесу попередньої термообробки топінамбура парою та процесу подальшого механічного доочищення. Доведено необхідність створення обладнання для реалізації комбінованого процесу очищення овочів. Проведено експериментальні дослідження для вивчення впливу параметрів процесу теплової обробки на зміни в поверхневому шарі бульб. Досліджено вплив тиску пари та тривалості термообробки бульб на глибину термічної обробки поверхневого шару бульб, а також ефективність відділення шкірки. Крім того, вивчено вплив тривалості процесу механічного доочищення бульб на якість очищення. Доведено, що збільшення тиску пари та тривалості процесу термічної обробки збільшують глибину термічної обробки поверхневого шару та зменшують зусилля відділення шкірки від бульб. Визначено, що збільшення тривалості механічного доочищення збільшує відсоток очищених бульб топінамбура, але збільшує втрати сировини. Визначено, що зменшення сили відділення шкірки під час термічної обробки дає змогу зменшити тривалість механічного доочищення. Визначено, що зі збільшенням глибини термічної обробки поверхневого шару топінамбура збільшуються втрати сировини. Доведено, що бульби топінамбура, які мають більший термін зберігання, потребують збільшення тривалості процесу механічного доочищення з метою забезпечення необхідної якості очищення. Визначено раціональні параметри комбінованого процесу очищення топінамбура, що дозволяє значно інтенсифікувати та механізувати процес очищення, зменшити втрати сировини та покращити якість очищення. Проведено аналіз якісних показників сировини. Доведено необхідність збереження вітамінного та мінерального складу бульб топінамбура під час переробки. Проаналізовано основні способи очищення овочевої сировини, їх основні переваги та недоліки. Розроблено конструкцію апарата для комбінованого очищення бульб топінамбура. Подано детальний опис конструкції апарата. Наведено основні переваги використання розробленого апарата.-
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectJerusalem artichokeuk_UA
dc.subjectcombined peeling machineuk_UA
dc.subjectheat treatmentuk_UA
dc.subjectmechanical treatmentuk_UA
dc.subjectquality of peelinguk_UA
dc.subjectpercentage of loss of raw materialsuk_UA
dc.subjectтопінамбурuk_UA
dc.subjectапарат для комбінованого очищенняuk_UA
dc.subjectтеплова обробкаuk_UA
dc.subjectмеханічна обробкаuk_UA
dc.subjectякість очищенняuk_UA
dc.subjectвідсоток втрат сировиниuk_UA
dc.subjectтопинамбурuk_UA
dc.subjectаппарат для комбинированной очисткиuk_UA
dc.subjectтепловая обработкаuk_UA
dc.subjectмеханическая обработкаuk_UA
dc.subjectкачество очисткиuk_UA
dc.subjectпроцент потерь сырьяuk_UA
dc.titleDevelopment of equipment for implementation of the combined process of Jerusalem artichoke peelinguk_UA
dc.title.alternativeРозробка обладнання для реалізації комбінованого способу очищення бульб топінамбура-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (28)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_2_15.pdf479.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.