Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/40859
Назва: Економічний механізм підвищення продуктивності праці в підприємствах харчування: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: 08.07.05 – економіка торгівлі та послуг
Автори: Кривошей, Вікторія Вікторівна
Науковий керівник : Оспищев, Віктор Іванович
Місце роботи: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Ключові слова: праця;продуктивність праці;ефективність праці;підприємства харчування;економічний механізм;прогнозування;фінансові результати;оперативний контроль
Дата публікації: 2004
Видавництво: Харків: ХДУХТ
Бібліографічний опис: Кривошей В. В. Економічний механізм підвищення продуктивності праці в підприємствах харчування: автореф. дис. ... канд. екон. наук: 08.07.05 - економіка торгівлі та послуг; наук. кер. В. І. Оспіщев; Харківський держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2004. 21 с.
Короткий огляд (реферат): У дисертаційній роботі досліджуються основні теоретичні, методичні і практичні аспекти економічного механізму підвищення продуктивності праці в підприємствах харчування. Узагальнено і уточнено теоретичні положення, що розкривають економічну категорію продуктивності праці в підприємствах харчування. Обґрунтовано значення і встановлено зв’язок з показниками ефективності підприємств харчування. Теоретично обґрунтовано і вдосконалено класифікацію факторів продуктивності праці в підприємствах харчування. Визначено кількісний зв’язок продуктивності праці з факторами, що впливають на неї, а саме: обсяг та структура товарообігу; рівень технічного забезпечення виробничого процесу; структура втрат робочого часу персоналу; форми економічного стимулювання продуктивності праці. Розроблено науково-обґрунтовану методику прогнозування продуктивності праці в підприємствах харчування. Розроблено методичні рекомендації щодо використання продуктивності праці в прогнозуванні фінансових результатів підприємств харчування. Запропоновано методичні рекомендації щодо розробки стратегії підвищення продуктивності праці підприємств харчування. Розроблено методику оперативного контролю підвищення продуктивності праці
The thesis considers and substantiates methodical grounds of economic mechanism of raising the productivity of labour at catering enterprises. The first section reveals economical essence assessment of efficiency of an enterprise’s activity. Theoretically grounded classification of factors of labour productivity has been proposed. The effect of main factors upon labor productivity has been determined in the second section. It has been determined that productivity increases as volume of trade turnover is raised. Quantitative relation between the level of trade turnover of own output in the total volume of trade turnover and labour productivity has been determined. On the basis of productivity process equipment it has been revealed that catering enterprises belong to the branch where manual labour prevails (70-80%). Quantities relation between labour productivity and the level of production process technical equipment has been estimated on the basis of correlation and regressive analysis of their interrelation. The structure of losses of time of production and service staff of catering enterprises to increase in labour productivity. Analysis of forms of labour productivity stimulation of a set of catering enterprises has shown that there is no unified approach to the choice of economic incentive. However, it has been revealed that the increase of an average salary lead to the increase of labour productivity.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/40859
Розташовується у зібраннях:08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avt_Kryvoshey.pdf391.81 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.