Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/40859
Title: Економічний механізм підвищення продуктивності праці в підприємствах харчування: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: 08.07.05 – економіка торгівлі та послуг
Authors: Кривошей, Вікторія Вікторівна
metadata.dc.contributor.advisor: Оспищев, Віктор Іванович
metadata.dc.contributor.affiliation: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Keywords: праця;продуктивність праці;ефективність праці;підприємства харчування;економічний механізм;прогнозування;фінансові результати;оперативний контроль
Issue Date: 2004
Publisher: Харків: ХДУХТ
Citation: Кривошей В. В. Економічний механізм підвищення продуктивності праці в підприємствах харчування: автореф. дис. ... канд. екон. наук: 08.07.05 - економіка торгівлі та послуг; наук. кер. В. І. Оспіщев; Харківський держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2004. 21 с.
Abstract: У дисертаційній роботі досліджуються основні теоретичні, методичні і практичні аспекти економічного механізму підвищення продуктивності праці в підприємствах харчування. Узагальнено і уточнено теоретичні положення, що розкривають економічну категорію продуктивності праці в підприємствах харчування. Обґрунтовано значення і встановлено зв’язок з показниками ефективності підприємств харчування. Теоретично обґрунтовано і вдосконалено класифікацію факторів продуктивності праці в підприємствах харчування. Визначено кількісний зв’язок продуктивності праці з факторами, що впливають на неї, а саме: обсяг та структура товарообігу; рівень технічного забезпечення виробничого процесу; структура втрат робочого часу персоналу; форми економічного стимулювання продуктивності праці. Розроблено науково-обґрунтовану методику прогнозування продуктивності праці в підприємствах харчування. Розроблено методичні рекомендації щодо використання продуктивності праці в прогнозуванні фінансових результатів підприємств харчування. Запропоновано методичні рекомендації щодо розробки стратегії підвищення продуктивності праці підприємств харчування. Розроблено методику оперативного контролю підвищення продуктивності праці
The thesis considers and substantiates methodical grounds of economic mechanism of raising the productivity of labour at catering enterprises. The first section reveals economical essence assessment of efficiency of an enterprise’s activity. Theoretically grounded classification of factors of labour productivity has been proposed. The effect of main factors upon labor productivity has been determined in the second section. It has been determined that productivity increases as volume of trade turnover is raised. Quantitative relation between the level of trade turnover of own output in the total volume of trade turnover and labour productivity has been determined. On the basis of productivity process equipment it has been revealed that catering enterprises belong to the branch where manual labour prevails (70-80%). Quantities relation between labour productivity and the level of production process technical equipment has been estimated on the basis of correlation and regressive analysis of their interrelation. The structure of losses of time of production and service staff of catering enterprises to increase in labour productivity. Analysis of forms of labour productivity stimulation of a set of catering enterprises has shown that there is no unified approach to the choice of economic incentive. However, it has been revealed that the increase of an average salary lead to the increase of labour productivity.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/40859
Appears in Collections:08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
avt_Kryvoshey.pdf391.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.