Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/36455
Название: | Біотехнологія одержання триптофану |
Другие названия: | Biotechnology of tryptophan production |
Авторы: | Кієнко, Анна Валеріївна |
Научный руководитель: | Пилипенко, Д. М. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра біотехнології,молекулярної біології та водних біоресурсів |
Ключевые слова: | біотехнологія;амінокислота;триптофан;антранілова кислота;Candіda utіlіs;ферментер;іонообмінна хроматографія;biotechnology;amino acid;tryptophan;anthranilic acid;Candida utilis;fermenter;ion exchange chromatography |
Дата публикации: | 2023 |
Издательство: | Харків: ДБТУ |
Библиографическое описание: | Кієнко А. В. Біотехнологія одержання триптофану: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 162 – Біотехнології та біоінженерія; наук. кер. Д. М. Пилипенко. Харків: ДБТУ, 2023. 59 с. |
Краткий осмотр (реферат): | Метою дипломного проєкту є проєктування біотехнологічного
виробництва триптофану. На основі сучасної вітчизняної та іноземної наукової літератури визначено біологічну роль триптофану в організмі, основні шляхи його метаболізму та біотехнологічні способи одержання триптофану. Обґрунтовано можливість використання дріжджів Candіda utіlіs як продуценту триптофану. Складено біохімічну схему виробництва триптофану з антранілової
кислоти з використанням ферментів Candіda utіlіs. Запропоновано
біотехнологічну схему виробництва триптофану, що включає такі етапи: ферментацію дріжджів Candіda utіlіs з додаванням антранілової кислоти як попередника триптофану; фільтрацію культуральної рідини під вакуумом, двоетапну іонообмінну хроматографію; кристалазацію, висушування та пакування субстанції триптофагу. Проведено технологічні розрахунки та обґрунтування вибору основного апарату для виробництва триптофану. Проведено вибір технологічного обладнання і складено апаратурну схему лінії
біотехнологічного одержання триптофану. The aim of the diploma project is to design the biotechnological production of tryptophan. On the basis of modern domestic and foreign scientific literature, the biological role of tryptophan in the body, the main ways of its metabolism and biotechnological methods of obtaining tryptophan have been determined. The possibility of using the Candida utilis yeast as a tryptophan producer is substantiated. A biochemical scheme for the production of tryptophan from anthranilic acid using Candida utilis enzymes has been compiled. A biotechnological scheme for the production of tryptophan is proposed, which includes the following stages: fermentation of Candida utilis yeast with the addition of anthranilic acid as a tryptophan precursor; filtration of culture fluid under vacuum, two-stage ion exchange chromatography; crystallization, drying and packaging of the tryptophagous substance. Technological calculations and justification of the choice of the main apparatus for the production of tryptophan were carried out. The selection of technological equipment was carried out and the equipment diagram of the biotechnological production line of tryptophan was drawn up. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/36455 |
Располагается в коллекциях: | 162 - "Біотехнологія та біоінженерія" (Бакалаври) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
23_B_162z-18b-5-01_Kiyenko.pdf Restricted Access | 1.92 MB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть Запрос копии |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.