Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/36455
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorПилипенко, Д. М.-
dc.contributor.authorКієнко, Анна Валеріївна-
dc.date.accessioned2023-07-24T12:16:10Z-
dc.date.available2023-07-24T12:16:10Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationКієнко А. В. Біотехнологія одержання триптофану: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 162 – Біотехнології та біоінженерія; наук. кер. Д. М. Пилипенко. Харків: ДБТУ, 2023. 59 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/36455-
dc.description.abstractМетою дипломного проєкту є проєктування біотехнологічного виробництва триптофану. На основі сучасної вітчизняної та іноземної наукової літератури визначено біологічну роль триптофану в організмі, основні шляхи його метаболізму та біотехнологічні способи одержання триптофану. Обґрунтовано можливість використання дріжджів Candіda utіlіs як продуценту триптофану. Складено біохімічну схему виробництва триптофану з антранілової кислоти з використанням ферментів Candіda utіlіs. Запропоновано біотехнологічну схему виробництва триптофану, що включає такі етапи: ферментацію дріжджів Candіda utіlіs з додаванням антранілової кислоти як попередника триптофану; фільтрацію культуральної рідини під вакуумом, двоетапну іонообмінну хроматографію; кристалазацію, висушування та пакування субстанції триптофагу. Проведено технологічні розрахунки та обґрунтування вибору основного апарату для виробництва триптофану. Проведено вибір технологічного обладнання і складено апаратурну схему лінії біотехнологічного одержання триптофану.uk_UA
dc.description.abstractThe aim of the diploma project is to design the biotechnological production of tryptophan. On the basis of modern domestic and foreign scientific literature, the biological role of tryptophan in the body, the main ways of its metabolism and biotechnological methods of obtaining tryptophan have been determined. The possibility of using the Candida utilis yeast as a tryptophan producer is substantiated. A biochemical scheme for the production of tryptophan from anthranilic acid using Candida utilis enzymes has been compiled. A biotechnological scheme for the production of tryptophan is proposed, which includes the following stages: fermentation of Candida utilis yeast with the addition of anthranilic acid as a tryptophan precursor; filtration of culture fluid under vacuum, two-stage ion exchange chromatography; crystallization, drying and packaging of the tryptophagous substance. Technological calculations and justification of the choice of the main apparatus for the production of tryptophan were carried out. The selection of technological equipment was carried out and the equipment diagram of the biotechnological production line of tryptophan was drawn up.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.subjectбіотехнологіяuk_UA
dc.subjectамінокислотаuk_UA
dc.subjectтриптофанuk_UA
dc.subjectантранілова кислотаuk_UA
dc.subjectCandіda utіlіsuk_UA
dc.subjectферментерuk_UA
dc.subjectіонообмінна хроматографіяuk_UA
dc.subjectbiotechnologyuk_UA
dc.subjectamino aciduk_UA
dc.subjecttryptophanuk_UA
dc.subjectanthranilic aciduk_UA
dc.subjectCandida utilisuk_UA
dc.subjectfermenteruk_UA
dc.subjection exchange chromatographyuk_UA
dc.titleБіотехнологія одержання триптофануuk_UA
dc.title.alternativeBiotechnology of tryptophan productionuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
dc.contributor.affiliationДержавний біотехнологічний університет, Кафедра біотехнології,молекулярної біології та водних біоресурсів-
Appears in Collections:162 - "Біотехнологія та біоінженерія" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
23_B_162z-18b-5-01_Kiyenko.pdf
  Restricted Access
1.92 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.