Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3241
Назва: | Directions of improvement of processes of membrane separation of juices from fruit and berry raw materials |
Інші назви: | Напрями вдосконалення процесів мембранного розділення соків із плодово-ягідної сировини |
Автори: | Deinychenko, Gregory Dmytrevskyi, Dmytro Zolotukhina, Inna Perekrest, Volodymyr Guzenko, Vasiliy |
Ключові слова: | fruit and berry raw materials;juice;membrane processing;ultrafiltration;microfiltration;clarification;concentration;плодово-ягідна сировина;сік;мембранна обробка;ультрафільтрація;мікрофільтрація;освітлення;концентрація |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Бібліографічний опис: | Deinychenko G., Dmytrevskyi D., Zolotukhinа I., Perekrest V., Guzenko V. Directions of improvement of processes of membrane separation of juices from fruit and berry raw materials. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2021. Вип. 1(33). C. 89-98. |
Короткий огляд (реферат): | The article presents an analysis of modern methods of membrane processing
of liquid food products. The main methods of juice processing are considered. The
expediency of using membrane technologies for the processing of fruit and berry
juices has been substantiated. The features of the use of microfiltration and
ultrafiltration membrane treatment for the processes of concentration and
clarification of juices from fruit and berry raw materials have been determined. The
analysis of membrane processing in dead-end and tangential modes is carried out.
The main advantages and disadvantages of their use in the processing of liquid food
media are revealed. A solution is proposed that allows one to minimize the
polarization layer on the working surface of the membranes. Освітлення соку є одним із найбільш складних технологічних процесів. При цьому освітлення є важливою стадією процесу виробництва плодовоягідного соку. Освітлення проводиться з метою колоїдної стабілізації продукту під час зберігання, а також для поліпшення органолептичних властивостей продукту і його споживчого вигляду. Для того щоб продукт відповідав міжнародним стандартам, необхідно застосовувати сучасні технології та обладнання, яке базується на передових науково-технічних розробках. Застосування мембранних технологій забезпечує більш високий вихід, поліпшення смаку, товарного вигляду і харчової цінності плодовоягідних соків. Також у разі мембранного способу обробки зберігаються вітаміни, амінокислоти та інші біологічно активні компоненти. Досягти цього можна завдяки відмові від теплової стерилізації і консервантів. Мембранні апарати дозволяють створювати сучасні ефективні технології концентрування соків та розширювати асортимент продукції. Використовуючи ультрафільтраційні й мікрофільтраційні апарати, можна отримати продукти з регульованим мінеральним і вуглеводним складом. Сьогодні основним напрямом застосування мембран у виробництві соків є їх освітлення та концентрування. Освітлення соків проводиться з метою руйнування колоїдної системи продукту, видалення високомолекулярних білкових, пектинових і поліфенольних речовин і мікроорганізмів. При цьому необхідною умовою є збереження біологічно активних і цінних компонентів – вітамінів, цукрів, кислот, мінеральних і ароматичних речовин. У статті подано результати аналізу сучасних методів мембранної обробки рідких харчових продуктів. Розглянуто основні способи обробки соків. Обґрунтовано доцільність застосування мембранних технологій для обробки плодово-ягідних соків. Визначено особливості застосування мікрофільтраційної й ультрафільтраційної мембранної обробки для процесів концентрації та освітлення соків із плодово-ягідної сировини. Проведено аналіз мембранної обробки в тупиковому і тангенціальному режимах. Виявлено основні переваги та недоліки їх застосування в процесах обробки рідких харчових середовищ. Запропоновано рішення, яке дозволяє мінімізувати поляризаційний шар на робочій поверхні мембран. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3241 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 1 (33) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
+реп.8.pdf | 629.94 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.