Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3237
Назва: | The physiological function and application of cereal β-glucan in the fermented dairy |
Інші назви: | Фізіологічна функція та застосування зернових β-глюкану у ферментованих молочних продуктах: огляд |
Автори: | Qu, Xiaoqing Nazarenko, Yulia Li, Bo |
Ключові слова: | cereal;β-glucan;physiological function;application;fermented dairy products;злаки;β-глюкан;фізіологічна функція;застосування;кисломолочні продукти |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Бібліографічний опис: | Xiaoqing Qu, Nazarenko Ju., Bo Li The physiological function and application of cereal β-glucan in the fermented dairy. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2021. Вип. 1(33). C. 62-76. |
Короткий огляд (реферат): | β-glucan is an important dietary fiber, it has many excellent physiological
functions,and alsois one of the important raw materials for preventing many chronic
diseases. Cereal β-glucan is a functional ingredient with easily obtain, and has a high
market share. Firstly, the structural characteristics, sources and physiological
functions of β-glucan were introduced in this paper; following, the physical and
chemical properties of β-glucan were introduced; finally, the current situation of
cereal β-glucan as a functional food ingredient in fermented dairy products was
discussed. Overall, cereal β-glucan has a good affect in the fermented dairy products. β-глюкан – це полісахарид із довгим молекулярним ланцюгом, ланки якого представлені глюкозою. Він відноситься до біологічно активних речовин, сприятливо впливає на всі внутрішні органи і системи людини. Є різновидом клітковини, а значить, сприяє очищенню кишечника і нормалізації його мікрофлори. Він має багато корисних фізіологічних функцій, є одним із важливих сировинних матеріалів для профілактики багатьох хронічних захворювань. Цей інгредієнт є ефективним імуномодулюючим агентом, широко використовується в медичній практиці та профілактичному харчуванні в усьому світі. Відкриття групи натуральних активних речовин β-глюканів із мінімумом побічних ефектів із точки зору сучасної медицини дуже важливе. Ефективність β-глюканів для лікування і профілактики багатьох захворювань заснована на корегуванні нестійкості імунної системи і неодноразово підтверджена багатьма експериментами і клінічними дослідженнями. Зерновий β-глюкан є функціональним інгредієнтом, який легко отримувати, зберігати й використовувати. Він є дуже поширеним продуктом. У цій роботі представлені структурні характеристики, джерела отримання та фізіологічні функції β-глюкану, фізичні та хімічні властивості β-глюкану, обґрунтовано сучасну ситуацію з використання злаків β-глюкану як функціонального харчового інгредієнта у ферментованих молочних продуктах. Числеyні сучасні дослідження в галузі технології кисломолочних напоїв довели, що у відповідному діапазоні β-глюкан зернових може покращити структурні характеристики продуктів. Наприклад, впливаючи на структуру мережі білка під час ферментації, він зменшує відділення сироватки, покращує здатність утримувати воду та в’язкість у кисломолочних продуктах. При цьому може бути використаний для виробництва переважно низькожирних ферментованих молочних продуктів, оскільки має органолептичні властивості жирних продуктів, покращує смак і консистенцію. β-глюкан має багатокомпонентний хімічний склад, пребіотичну дію, у разі використання в кисломолочних продуктах може чинити виражений біфідогенний вплив. Зазначене відповідає вимогам нутриціології до харчування сучасної людини. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3237 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 1 (33) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
+реп.6.pdf | 695.97 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.