Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3237
Назва: The physiological function and application of cereal β-glucan in the fermented dairy
Інші назви: Фізіологічна функція та застосування зернових β-глюкану у ферментованих молочних продуктах: огляд
Автори: Qu, Xiaoqing
Nazarenko, Yulia
Li, Bo
Ключові слова: cereal;β-glucan;physiological function;application;fermented dairy products;злаки;β-глюкан;фізіологічна функція;застосування;кисломолочні продукти
Дата публікації: 2021
Видавництво: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Бібліографічний опис: Xiaoqing Qu, Nazarenko Ju., Bo Li The physiological function and application of cereal β-glucan in the fermented dairy. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2021. Вип. 1(33). C. 62-76.
Короткий огляд (реферат): β-glucan is an important dietary fiber, it has many excellent physiological functions,and alsois one of the important raw materials for preventing many chronic diseases. Cereal β-glucan is a functional ingredient with easily obtain, and has a high market share. Firstly, the structural characteristics, sources and physiological functions of β-glucan were introduced in this paper; following, the physical and chemical properties of β-glucan were introduced; finally, the current situation of cereal β-glucan as a functional food ingredient in fermented dairy products was discussed. Overall, cereal β-glucan has a good affect in the fermented dairy products.
β-глюкан – це полісахарид із довгим молекулярним ланцюгом, ланки якого представлені глюкозою. Він відноситься до біологічно активних речовин, сприятливо впливає на всі внутрішні органи і системи людини. Є різновидом клітковини, а значить, сприяє очищенню кишечника і нормалізації його мікрофлори. Він має багато корисних фізіологічних функцій, є одним із важливих сировинних матеріалів для профілактики багатьох хронічних захворювань. Цей інгредієнт є ефективним імуномодулюючим агентом, широко використовується в медичній практиці та профілактичному харчуванні в усьому світі. Відкриття групи натуральних активних речовин β-глюканів із мінімумом побічних ефектів із точки зору сучасної медицини дуже важливе. Ефективність β-глюканів для лікування і профілактики багатьох захворювань заснована на корегуванні нестійкості імунної системи і неодноразово підтверджена багатьма експериментами і клінічними дослідженнями. Зерновий β-глюкан є функціональним інгредієнтом, який легко отримувати, зберігати й використовувати. Він є дуже поширеним продуктом. У цій роботі представлені структурні характеристики, джерела отримання та фізіологічні функції β-глюкану, фізичні та хімічні властивості β-глюкану, обґрунтовано сучасну ситуацію з використання злаків β-глюкану як функціонального харчового інгредієнта у ферментованих молочних продуктах. Числеyні сучасні дослідження в галузі технології кисломолочних напоїв довели, що у відповідному діапазоні β-глюкан зернових може покращити структурні характеристики продуктів. Наприклад, впливаючи на структуру мережі білка під час ферментації, він зменшує відділення сироватки, покращує здатність утримувати воду та в’язкість у кисломолочних продуктах. При цьому може бути використаний для виробництва переважно низькожирних ферментованих молочних продуктів, оскільки має органолептичні властивості жирних продуктів, покращує смак і консистенцію. β-глюкан має багатокомпонентний хімічний склад, пребіотичну дію, у разі використання в кисломолочних продуктах може чинити виражений біфідогенний вплив. Зазначене відповідає вимогам нутриціології до харчування сучасної людини.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3237
Розташовується у зібраннях:Випуск 1 (33)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
+реп.6.pdf695.97 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.