Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/2948
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКрутовий, Жорж Андрійович-
dc.date.accessioned2022-07-10T12:13:35Z-
dc.date.available2022-07-10T12:13:35Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationКрутовий Ж. А. Системи харчування лікувально-профілактичної дії та математичний інструментарій для їх створення. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 299-308.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2948-
dc.description.abstractСформульовано концепцію створення систем харчування (СХ) лікувальнопрофілактичного призначення з використанням математичного інструментарію. Визначено види математичних моделей та методів, які запропоновано для використання на різних етапах проектування СХ.uk_UA
dc.description.abstractThe objective of the research is to develop the concept for the creation of long-term food systems aimed at disease prevention and medication, which appear as a result of calcium deficiency; suggest the types of mathematical models, methods and computer technologies for further use during the creation of the named systems, including the analysis of the expected efficiency of their functioning. Food systems are grounded on the ingredients of wide, mass consumption. During the research it is found that the most perspective direction of the research concerning the creation of the indicated mechanism for the realization of the integrally balanced nutrition is the development of long-term food systems for various categories of consumers. The concept of medical and preventive food systems (FS) creation with the use of mathematical toolkit is formulated in the article. A chain of mathematical models of linear programming for the projection of one meal rations for different purposes, and a task model of the integral programming for daily rations optimization are developed. Formal approach to simultaneous operational identification of scores of 10 essential amino acids is suggested. The method is aimed at the identification of proteins’ biological value in medical and preventive rations.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectсистеми харчуванняuk_UA
dc.subjectматематичні моделіuk_UA
dc.subjectспіввідношення між нутрієнтамиuk_UA
dc.subjectцільова функціяuk_UA
dc.subjectсистемы питанияuk_UA
dc.subjectматематические моделиuk_UA
dc.subjectцелевая функцияuk_UA
dc.subjectсоотношения между нутриентамиuk_UA
dc.subjectfood (nutrition) systemsuk_UA
dc.subjectmathematical modelsuk_UA
dc.subjecttarget functionuk_UA
dc.subjectcorrelations between nutrientsuk_UA
dc.titleСистеми харчування лікувально-профілактичної дії та математичний інструментарій для їх створенняuk_UA
dc.title.alternativeFood systems for medication and prophylaxis of diseases and the mathematical methods for their creationuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_37.pdf312.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.