Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2938
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДюкарева, Галина Іванівнa-
dc.contributor.authorCоколовська, Олена Олександрівна-
dc.date.accessioned2022-07-10T05:03:18Z-
dc.date.available2022-07-10T05:03:18Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationДюкарева Г. І., Соколовська О. О. Вплив водного екстракту стевії на кінетику набрякання агару. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 242-251.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2938-
dc.description.abstractРозглянуто перспективи використання водного екстракту стевії в процесі виробництва пастильних виробів в якості розчинника агару, а саме вплив його на кінетику набрякання лінійного полімеру. Дослідження проводились за допомогою методу порівняння мас до та після набрякання та дисперсійного складу агару. На основі отриманих результатів було зроблено висновок, що водний екстракт стевії позитивно впливає на процес набрякання та час досягнення необхідного ступеня набрякання скорочується.uk_UA
dc.description.abstractThe prospects of using water extraction of stevia in the process of manufacturing pastille products as a dissolving polymer – agar, namely its influence on the kinetics of agar swelling, are considered in the article. The possibilities of introducing it into the recipe will allow reduce sugar mass content and receive pastille products with its reduced amount. At the same time organoleptic, physicalchemical and rheological parameters of the products will not be spoiled. The investigations were carried out by means of the method of comparing masses before and after swelling and dispersed composition of agar. The starting point for the formation of pastille products’ quality is agar swelling, which is the first stage of polymers dissolving. The solubility of agar molecules in the dissolvent depends on the level of its swelling that increases general concentration and stipulates formation of harder gels. Based on the obtained results the authors made a conclusion that water extraction from stevia positively influenced the swelling process and time for the achievement of its required level reduced.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectстевіяuk_UA
dc.subjectекстрактuk_UA
dc.subjectагарuk_UA
dc.subjectполімерuk_UA
dc.subjectдраглеутворювачuk_UA
dc.subjectнабряканняuk_UA
dc.subjectстевияuk_UA
dc.subjectэкстрактuk_UA
dc.subjectполимерuk_UA
dc.subjectгелеобразовательuk_UA
dc.subjectнабуханиеuk_UA
dc.subjectsteviauk_UA
dc.subjectextractuk_UA
dc.subjectagaruk_UA
dc.subjectpolymeruk_UA
dc.subjectcalves-footuk_UA
dc.subjectswellinguk_UA
dc.titleВплив водного екстракту стевії на кінетику набрякання агаруuk_UA
dc.title.alternativeInfluence of water stevia extract on the kinetic of agar swellinguk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_31.pdf479.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.