Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2935
Title: Скорочення втрат під час зберігання овочів, чутливих до низьких температур
Other Titles: Reduction of losses during storage vegetables sensitive to low temperatures
Authors: Прісс, Олеся Петрівна
Калитка, Валентина Василівна
Keywords: зберігання;післязбиральна обробка;антиоксиданти;огірки;кабачки;пошкодження холодом;товарна якість;хранение;послеуборочная обработка;антиоксиданты;огурцы;повреждение холодом;товарное качество;storage;post-harvest treatment;antioxidants;cucumbers;zucchini;chilling injury;commodity quality
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Прісс О. П., Калитка В. В. Скорочення втрат під час зберігання овочів, чутливих до низьких температур. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 209-221.
Abstract: Досліджено вплив теплової обробки антиоксидантними препаратами на природний убуток маси, товарну якість та тривалість зберігання огірків та кабачків. Установлено, що теплова обробка препаратами антиоксидантної дії подовжує термін зберігання огірків та кабачків у 1,5…2 рази, скорочує природний убуток маси у 1,9…4,7 разу та дозволяє істотно підвищити вихід стандартної продукції після зберігання.
Solution of antioxidants complex is proposed in the article in order to reduce losses during heat treatment of cucumber and zucchini. This treatment involves dipping the legume in a solution of antioxidant complex with ionol, lecithin and chlorofillipt at a temperature of 42º C for 10 min. The use of this treatment allows extending the duration of cucumber and zucchini storage by 3..4 weeks. Symptoms of chilling injury appear one week later comparing to the check legume. Application of this treatment reduces average weight loss per day by 3,2... 4,7 times depending on the type of antioxidant composition. Using hot pre-storage treatment by antioxidants solutions for zucchini allows reducing weight loss by 1.9... 3.5 times depending on zucchini hybrid and type of antioxidant composition. All this contributes to the increasing commodity products output that makes up 93....95 % taking into account weight loss after storage.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2935
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_28.pdf1.11 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.