Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28783
Назва: Розробка складу ферментованого напою на основі овочевих соків для лікувально-профілактичного харчування
Інші назви: Development of the composition of the fermented beverage based on vegetable juices for therapeutic and prophylactic nutrition
Автори: Хохленкова, Наталя Вікторівна
Науковий керівник : Безуглий, М. Д.
Місце роботи: Державний біотехнологічний університет, Кафедра біотехнології, молекулярної біології та водних біоресурсів
Ключові слова: ферментовані напої;Kluyveromyces lactis;морквяно-яблучне сусло;гарбузяне пюре;ферментація;fermented beverages;Kluyveromyces lactis;carrot-apple wort;pumpkin puree;fermentation
Дата публікації: 2023
Видавництво: Харків: ДБТУ
Бібліографічний опис: Хохленкова Н. В. Розробка складу ферментованого напою на основі овочевих соків для лікувально-профілактичного харчування: кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня: спец. 162 Біотехнології та біоінженерія; наук. кер. М. Д. Безуглий. Харків, ДБТУ. 2023. 55 с.
Короткий огляд (реферат): На сьогоднішній день актуальною проблемою перед біотехнологічною промисловістю є розробка та створення функціональних продуктів для лікувально-профілактичного харчування, а саме, ферментованих напоїв – продуктів змішаного культивування асоційованих культур мікроорганізмів, які містять велику кількість природніх біологічно активних речовин. Недостатність вітамінів та мінеральних речовин обумовлює низький харчовий статус людей, тому розробка ферментованих напоїв на основі рослинної сировини (плодово ягідних та овочевих соків) для застосування у лікувально-профілактичному харчуванні є актуальною.
The thesis presents theoretical and experimental substantiation of scientific approaches to the development of the composition and rational technology of a fermented beverage based on vegetable juices. The state of the raw material base for the production of fermented beverages enriched in biological value is analyzed. It has been studied and found that the use of fruit and vegetable juices (carrot, apple) and pumpkin puree is promising for the production of fermented beverages using Kluyveromyces lactis. On the basis of physicochemical and microbiological studies, the composition of three fermented beverages based on fruit and vegetable juices was developed. It was determined that the optimal ratios of carrot-apple wort to obtain beverages suitable for organoleptic characteristics are 1 : 1, 1 : 2, and 2 : 1. The studies have proved the possibility of using Kluyveromyces lactis to produce fermented beverages from carrot and apple juices and pumpkin puree. The optimal composition of the fermented beverage based on vegetable raw materials was substantiated, and the technology for its production was developed.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28783
Розташовується у зібраннях:162 - "Біотехнологія та біоінженерія" (Магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2023_M_162z_21m-01_Khokhlenkova.pdf
  Restricted Access
1.38 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.