Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2685
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDubinina, Antonina-
dc.contributor.authorLetuta, Tatiana-
dc.contributor.authorFrolova, Tatiana-
dc.contributor.authorSkyrda, Olena-
dc.contributor.authorBelyaeva, Inna-
dc.contributor.authorРopova, Tatiana-
dc.date.accessioned2022-07-06T07:01:44Z-
dc.date.available2022-07-06T07:01:44Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationDubinina A., Letuta T., FrolovaT., Skyrda O., Belyaeva I., Ророva Т. Substantiation of the film-forming composition for eggplant fruits treatment before storage. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 1(31). С. 194-209.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2685-
dc.description.abstractThe micro- and mycobiota of the fresh eggplant fruits phyllosphere of different botanical varieties Valentyna and Samurai (Japanese agriculture), Clorinda (Egg agriculture), Solaris (American agriculture) was studied. The possibility of oak bark and leaves, juniper berries, St. John’s wort, costmary, common plantain, wormwood and motherwort extracts use is considered. It is recommended to use extracts of oak bark and leaves, juniper berries and St. John’s wort on the base of studies of medicinal and vegetable raw material extracts potential toxicity. The studied extracts have antimicrobial activity against 4 reference strains: E. coli АТСС 25922, S. aureus АТСС 25923, P. aeruginosa АТСС 27853, C. albicans АТСС 885-653. Fungal growth inhibition zones are identified in the studied samples compositions: Cladosporium from 15 mm to 28 mm, Fusarium from 18 mm to 30 mm, Rhizopus from 16 mm to 30 mm. The effect of the film-forming agent type on the fungal culture growth inhibition is studied. It is determined that the medicinal and vegetable raw material extracts composition with chitosan use as film-forming agent has the greatest fungistatic properties. The studies results show the dependence of respiratory intensity on the eggplant fruits variety. The use of film-forming composition of medicinal and vegetable extracts on the base of low molecular weight chitosan reduces the amplitude of eggplant fruits respiration and allows storage prolonging by 2,0–2,3 times.uk_UA
dc.description.abstractДосліджено мікро- та мікобіоти філосфери свіжих плодів баклажана різних ботанічних сортів. Визначено потенційну токсичність екстрактів лікарсько-технічної сировини. Обґрунтовано доцільність використання екстрактів кори та листя дуба, ягід ялівцю і трави звіробою звичайного. Подано оцінку антимікробної активності екстрактів. Визначено фунгіцидні властивості композицій екстрактів із різними співвідношеннями компонентів. Досліджено вплив типу плівкоутворювача на затримку росту культур цвілевих грибків. Досліджено вплив плівкоутворювальних композицій на інтенсивність дихання плодів баклажана.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjecteggplantuk_UA
dc.subjectepiphytic microflorauk_UA
dc.subjecttoxicityuk_UA
dc.subjectantimicrobial activityuk_UA
dc.subjectfilm-forming agentuk_UA
dc.subjectrespiration rateuk_UA
dc.subjectchitosanuk_UA
dc.subjectбаклажанuk_UA
dc.subjectепіфітна мікрофлораuk_UA
dc.subjectтоксичністьuk_UA
dc.subjectантимікробна активністьuk_UA
dc.subjectплівкоутворювачuk_UA
dc.subjectінтенсивність диханняuk_UA
dc.subjectхітозанuk_UA
dc.subjectэпифитная микрофлораuk_UA
dc.subjectтоксичностьuk_UA
dc.subjectантимикробная активностьuk_UA
dc.subjectпленкообразовательuk_UA
dc.subjectинтенсивность дыханияuk_UA
dc.subjectхитозанuk_UA
dc.titleSubstantiation of the film-forming composition for eggplant fruits treatment before storageuk_UA
dc.title.alternativeОбґрунтування складу плівкоутворювальної композиції для обробки плодів баклажана перед зберіганнямuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (31)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17 (194-209).pdf379.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.