Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2677
Title: Аналітичний огляд технологій переробки соняшнику в пектиновий концентрат
Other Titles: Analytical overview of the technologies of sunflower processing in pectine concentrates
Authors: Дейниченко, Григорій Вікторович
Гузенко, Василь Володимирович
Мазняк, Захар Олександрович
Омельченко, Олександр Володимирович
Мельник, Ольга Євгенівна
Keywords: соняшник;сировина;переробка;технологія;пектин;ресурсозбереження;подсолнечник;сырье;переработка;технология;пектин;ресурсосбережение;sunflower;raw materials;processing;technology;pectin;resource conservation
Issue Date: 2020
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Дейниченко Г. В., Гузенко В. В., Мазняк З. О., Омельченко О. В., Мельник О. Є. Аналітичний огляд технологій переробки соняшнику в пектиновий концентрат. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 1(31). C. 131-145.
Abstract: Проаналізовано існуючі технології переробки соняшникової сировини. Розглянуто питання впровадження безвідходних технологій у сферу перероблення пектиновмісної сировини (соняшнику) та виробництво харчових добавок. Проаналізовано процеси екстрагування пектинових речовин, концентрування та очищення з метою створення ресурсозбережної технології переробки соняшникової сировини. Запропоновано перспективні методи вдосконалення ресурсозбережних процесів та устаткування для створення нових безвідходних технологій виготовлення різноманітної пектиновмісної продукції для здорового харчування. Визначено переваги та недоліки впровадження методів удосконалення процесів загальної технології одержання пектинового концентрату із соняшникової сировини.
The existing technologies for processing sunflower raw materials are analyzed. The issue of waste-free technologies introduction in the field of processing pectin-containing raw materials (sunflower) in the production of food additives is considered. The existing and developed technological schemes of obtaining highquality pectin concentrate with minimal ecological danger are analyzed. The comparative research of the procedure of processing sunflower pectin-containing raw materials for the development of the universal scheme of the technology of pectin concentrates reception is carried out. The stages of pectin concentrate production (pectin extraction, concentration and purification) for the creation of more efficient processes of sunflower raw material processing are analyzed. It is noted that for obtaining high-purity pectin concentrates from baskets of sunflower inflorescences, it is required to pre-treat raw materials before the hydrolysisextraction for maximum removal of ballast in relation to pectin contaminants pectin extract and significantly impair organoleptic and physicoleptic and physical. Ready-made pectin, which is obtained by traditional and new technologies from sunflower raw materials, along with high gem forming also possesses high complexing ability. Promising directions of resource-saving processes for the creation of new waste-free technologies in the manufacture of various pectincontaining products for healthy eating are proposed. Modern research and development of scientists around the world is aimed at creating processes for obtaining pectin concentrates from sunflower through the integrated use of acid extraction of pectin substances and effective methods of concentration and purification of pectin extracts. The solution of such issues allows both to create resource-saving processes for the production of sunflower pectin concentrates, and to develop cost-effective equipment for their implementation. An improved scheme of the general technology of obtaining pectin concentrate from sunflower raw materials can be used as a plan of future research of working parameters of separate processes is presented.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2677
Appears in Collections:Випуск 1 (31)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
12 (131-145).pdf359.86 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.