Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24346
Название: | Моніторинг вмісту натрію, калію, кальцію та магнію в продуктах переробки молочної сироватки |
Другие названия: | Monitoring of content of sodium, potassium, calcium and magnesium in whey processed products |
Авторы: | Юрченко, Олег Іванович Губський, Сергій Михайлович Чорнножук, Тетяна Василіївна Бакланов, О. М. Кравченко, Олексій Андрійович |
Ключевые слова: | молочна сироватка;тритон Х-100;ультразвук;атомно-абсорбційна спектроскопія;атомно-емісійна спектроскопія з індуктивно-зв’язаною плазмою;whey;triton X-100;ultrasound;atomic absorption spectroscopy;inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy |
Дата публикации: | 2020 |
Библиографическое описание: | Юрченко О. І., Губський С. М., Чорножук Т. В., Бакланов О. М., Кравченко О. А. Моніторинг вмісту натрію, калію, кальцію та магнію в продуктах переробки молочної сироватки. Journal of Chemistry and Technologies. 2020. № 28 (1). С. 27-33. DOI: 10.15421/082004. |
Серия/номер: | Journal of Chemistry and Technologies;№ 28 (1) |
Краткий осмотр (реферат): | Досліджено вплив концентрації Тритон Х-100 та часу обробки ультразвуком (частота 44 кГц, інтенсивність 1.5 Вт/см2) на визначення Натрію, Калію, Кальцію та Магнію у продуктах переробки молочної сироватки методом атомно-абсорбційної спектроскопії (ААС). Показано, що максимальне значення аналітичного сигналу досягається при масовій частці Тритон Х-100 5% та часі обробки ультразвуком 15 хв. Чутливість вимірювань збільшується від півтора до двох разів. Розроблені методики визначення вмісту Натрію, Калію, Кальцію та Магнію в сироватці та продуктах її переробки методами ААС та атомно-емісійної спектроскопії з індуктивно-зв’язаною плазмою (АЕС-ІЗП). Перевірку правильності результатів визначення Магнію та Кальцію методами ААС та АЕС-ІЗП проведено методами варіювання маси наважки та добавок. The influence of Triton X-100 concentration and time of ultrasonic treatment (frequency 44 kHz, intensity 1.5 W/cm2) on the determination of sodium, potassium, calcium and magnesium in whey processed products by atomic absorption spectroscopy (AAS) was studied. It was shown that the maximum value of the analytical signal is achieved with a mass fraction of Triton X-100 of 5 % and an ultrasonic treatment time of 15 min. The sensitivity of measure ments increases from one and a half to two times. Procedures have been developed for determining the content of sodium, potassium, calcium and magnesium in whey and products of its processing by AAS and atomic emission spec troscopy with inductively coupled plasma (AES-ICP). Validation of the results of determination of magnesium and calcium by AAS and AES-ICP was carried out by varying the weight of the sample and standard addition method. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24346 |
Располагается в коллекциях: | Статті |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
yurchenko_journal_of_chemistry_and_technologies_2020_28_1.pdf | 928.23 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.