Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24346
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЮрченко, Олег Іванович-
dc.contributor.authorГубський, Сергій Михайлович-
dc.contributor.authorЧорнножук, Тетяна Василіївна-
dc.contributor.authorБакланов, О. М.-
dc.contributor.authorКравченко, Олексій Андрійович-
dc.date.accessioned2023-02-27T16:18:16Z-
dc.date.available2023-02-27T16:18:16Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationЮрченко О. І., Губський С. М., Чорножук Т. В., Бакланов О. М., Кравченко О. А. Моніторинг вмісту натрію, калію, кальцію та магнію в продуктах переробки молочної сироватки. Journal of Chemistry and Technologies. 2020. № 28 (1). С. 27-33. DOI: 10.15421/082004.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24346-
dc.description.abstractДосліджено вплив концентрації Тритон Х-100 та часу обробки ультразвуком (частота 44 кГц, інтенсивність 1.5 Вт/см2) на визначення Натрію, Калію, Кальцію та Магнію у продуктах переробки молочної сироватки методом атомно-абсорбційної спектроскопії (ААС). Показано, що максимальне значення аналітичного сигналу досягається при масовій частці Тритон Х-100 5% та часі обробки ультразвуком 15 хв. Чутливість вимірювань збільшується від півтора до двох разів. Розроблені методики визначення вмісту Натрію, Калію, Кальцію та Магнію в сироватці та продуктах її переробки методами ААС та атомно-емісійної спектроскопії з індуктивно-зв’язаною плазмою (АЕС-ІЗП). Перевірку правильності результатів визначення Магнію та Кальцію методами ААС та АЕС-ІЗП проведено методами варіювання маси наважки та добавок. The influence of Triton X-100 concentration and time of ultrasonic treatment (frequency 44 kHz, intensity 1.5 W/cm2) on the determination of sodium, potassium, calcium and magnesium in whey processed products by atomic absorption spectroscopy (AAS) was studied. It was shown that the maximum value of the analytical signal is achieved with a mass fraction of Triton X-100 of 5 % and an ultrasonic treatment time of 15 min. The sensitivity of measure ments increases from one and a half to two times. Procedures have been developed for determining the content of sodium, potassium, calcium and magnesium in whey and products of its processing by AAS and atomic emission spec troscopy with inductively coupled plasma (AES-ICP). Validation of the results of determination of magnesium and calcium by AAS and AES-ICP was carried out by varying the weight of the sample and standard addition method.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.relation.ispartofseriesJournal of Chemistry and Technologies;№ 28 (1)-
dc.subjectмолочна сироваткаuk_UA
dc.subjectтритон Х-100uk_UA
dc.subjectультразвукuk_UA
dc.subjectатомно-абсорбційна спектроскопіяuk_UA
dc.subjectатомно-емісійна спектроскопія з індуктивно-зв’язаною плазмоюuk_UA
dc.subjectwheyuk_UA
dc.subjecttriton X-100uk_UA
dc.subjectultrasounduk_UA
dc.subjectatomic absorption spectroscopyuk_UA
dc.subjectinductively coupled plasma atomic emission spectroscopyuk_UA
dc.titleМоніторинг вмісту натрію, калію, кальцію та магнію в продуктах переробки молочної сироваткиuk_UA
dc.title.alternativeMonitoring of content of sodium, potassium, calcium and magnesium in whey processed productsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
yurchenko_journal_of_chemistry_and_technologies_2020_28_1.pdf928.23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.