Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24346
Title: Моніторинг вмісту натрію, калію, кальцію та магнію в продуктах переробки молочної сироватки
Other Titles: Monitoring of content of sodium, potassium, calcium and magnesium in whey processed products
Authors: Юрченко, Олег Іванович
Губський, Сергій Михайлович
Чорнножук, Тетяна Василіївна
Бакланов, О. М.
Кравченко, Олексій Андрійович
Keywords: молочна сироватка;тритон Х-100;ультразвук;атомно-абсорбційна спектроскопія;атомно-емісійна спектроскопія з індуктивно-зв’язаною плазмою;whey;triton X-100;ultrasound;atomic absorption spectroscopy;inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy
Issue Date: 2020
Citation: Юрченко О. І., Губський С. М., Чорножук Т. В., Бакланов О. М., Кравченко О. А. Моніторинг вмісту натрію, калію, кальцію та магнію в продуктах переробки молочної сироватки. Journal of Chemistry and Technologies. 2020. № 28 (1). С. 27-33. DOI: 10.15421/082004.
Series/Report no.: Journal of Chemistry and Technologies;№ 28 (1)
Abstract: Досліджено вплив концентрації Тритон Х-100 та часу обробки ультразвуком (частота 44 кГц, інтенсивність 1.5 Вт/см2) на визначення Натрію, Калію, Кальцію та Магнію у продуктах переробки молочної сироватки методом атомно-абсорбційної спектроскопії (ААС). Показано, що максимальне значення аналітичного сигналу досягається при масовій частці Тритон Х-100 5% та часі обробки ультразвуком 15 хв. Чутливість вимірювань збільшується від півтора до двох разів. Розроблені методики визначення вмісту Натрію, Калію, Кальцію та Магнію в сироватці та продуктах її переробки методами ААС та атомно-емісійної спектроскопії з індуктивно-зв’язаною плазмою (АЕС-ІЗП). Перевірку правильності результатів визначення Магнію та Кальцію методами ААС та АЕС-ІЗП проведено методами варіювання маси наважки та добавок. The influence of Triton X-100 concentration and time of ultrasonic treatment (frequency 44 kHz, intensity 1.5 W/cm2) on the determination of sodium, potassium, calcium and magnesium in whey processed products by atomic absorption spectroscopy (AAS) was studied. It was shown that the maximum value of the analytical signal is achieved with a mass fraction of Triton X-100 of 5 % and an ultrasonic treatment time of 15 min. The sensitivity of measure ments increases from one and a half to two times. Procedures have been developed for determining the content of sodium, potassium, calcium and magnesium in whey and products of its processing by AAS and atomic emission spec troscopy with inductively coupled plasma (AES-ICP). Validation of the results of determination of magnesium and calcium by AAS and AES-ICP was carried out by varying the weight of the sample and standard addition method.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24346
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
yurchenko_journal_of_chemistry_and_technologies_2020_28_1.pdf928.23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.