Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/17867
Назва: Ефективність виробництва ячменю в сільськогосподарських підприємствах Харківської області
Інші назви: Эффективность производства ячменя в сельскохозяйственных предприятиях Харьковской области
The efficiency of barley production in agricultural enterprises of Kharkov region
Автори: Бабан, Т. О.
Ключові слова: ячмінь;рейтинг;динаміка;структура;групування підприємств;ефективність;ячмень;рейтинг;динамика;структура;эффективность;группирование предприятий;barley;rating;dynamics;structure;efficiency;grouping of the enterprises
Дата публікації: 2016
Видавництво: ХНТУСГ
Бібліографічний опис: Бабан Т. О. Ефективність виробництва ячменю в сільськогосподарських підприємствах Харківської області. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 174 «Економічні науки». 2016. С. 176-187.
Серія/номер: Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка, № 174;
Короткий огляд (реферат): В статті досліджено роль окремих регіонів у розвитку сільськогосподарського виробництва. Визначено місце Харківської області у виробництві зерна ячменю. Здійснено аналіз ефективності виробництва ячменю сільськогосподарськими підприємствами області на основі методичного підходу, який включає метод групувань. Групування підприємств-виробників ячменю здійснено за двома показниками: площею посівів досліджуваної культури, рівнем її урожайності. За результатами дослідження встановлено, що більш ефективним було виробництво ячменю на підприємствах з меншими площами посіву культури та з високими показниками урожайності. Зазначено, що причинами таких результатів є виробництво даними підприємствами продовольчого класу зерна ячменю, який підприємства можуть реалізувати за більш високою ціною та отримати відповідно більш високий рівень рентабельності. Стверджується, що підвищення ефективності виробництва зерна ячменю невеликими виробниками можливе за умови їх кооперування.
В статье проведено исследование о роли отдельных регионов в развитии сельскохозяйственного производства. Определено место Харьковской области в производстве зерна ячменя. Осуществлено анализ эффективности производства ячменя сельскохозяйственными предприятиями области на основе методического подхода, который включает метод группировок. Группирование предприятий-производителей ячменя осуществлено по двум показателям: площадью посева исследуемой культуры, уровнем её урожайности. По результатам исследования установлено, что более эффективным было производство ячменя на предприятиях с меньшими площадями посева культуры, а также с высокими показателями урожайности. Отмечено, что причинами таких результатов является производство данными предприятиями продовольственного класса зерна ячменя, который предприятия могут реализовать по более высокой цене и получить соответственно более высокий уровень рентабельности. Утверждается, что повышение эффективности производства зерна ячменя небольшими производителями возможно при условии их кооперации.
Roles of different regions in development of agricultural produce have been studied in this article. Kharkov region took a special place in production of barley. Analyse of cost-effective way of barley produce by regional agricultural enterprises has been done based on the grouping method. Two indicators have been used in order to group barley-producing enterprises: total sewing area under the studied crop, as well as its yield. The results of this research have shown the enterprises with less sewing area of the barley, as well as with its high yield were more cost effective in its production. The main reason of the results is produce of food grade of barley by those enterprises, as they could sell it by higher price, therefore to get higher profitability. It has been proved that small enterprises could possibly increase the cost-effective way of barley production only if they will cooperate.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/17867
Розташовується у зібраннях:Випуск 174: Економічні науки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
22_174_2016.pdf583.41 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.