Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/17867
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБабан, Т. О.-
dc.date.accessioned2022-12-10T11:25:36Z-
dc.date.available2022-12-10T11:25:36Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationБабан Т. О. Ефективність виробництва ячменю в сільськогосподарських підприємствах Харківської області. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 174 «Економічні науки». 2016. С. 176-187.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/17867-
dc.description.abstractВ статті досліджено роль окремих регіонів у розвитку сільськогосподарського виробництва. Визначено місце Харківської області у виробництві зерна ячменю. Здійснено аналіз ефективності виробництва ячменю сільськогосподарськими підприємствами області на основі методичного підходу, який включає метод групувань. Групування підприємств-виробників ячменю здійснено за двома показниками: площею посівів досліджуваної культури, рівнем її урожайності. За результатами дослідження встановлено, що більш ефективним було виробництво ячменю на підприємствах з меншими площами посіву культури та з високими показниками урожайності. Зазначено, що причинами таких результатів є виробництво даними підприємствами продовольчого класу зерна ячменю, який підприємства можуть реалізувати за більш високою ціною та отримати відповідно більш високий рівень рентабельності. Стверджується, що підвищення ефективності виробництва зерна ячменю невеликими виробниками можливе за умови їх кооперування.uk_UA
dc.description.abstractВ статье проведено исследование о роли отдельных регионов в развитии сельскохозяйственного производства. Определено место Харьковской области в производстве зерна ячменя. Осуществлено анализ эффективности производства ячменя сельскохозяйственными предприятиями области на основе методического подхода, который включает метод группировок. Группирование предприятий-производителей ячменя осуществлено по двум показателям: площадью посева исследуемой культуры, уровнем её урожайности. По результатам исследования установлено, что более эффективным было производство ячменя на предприятиях с меньшими площадями посева культуры, а также с высокими показателями урожайности. Отмечено, что причинами таких результатов является производство данными предприятиями продовольственного класса зерна ячменя, который предприятия могут реализовать по более высокой цене и получить соответственно более высокий уровень рентабельности. Утверждается, что повышение эффективности производства зерна ячменя небольшими производителями возможно при условии их кооперации.uk_UA
dc.description.abstractRoles of different regions in development of agricultural produce have been studied in this article. Kharkov region took a special place in production of barley. Analyse of cost-effective way of barley produce by regional agricultural enterprises has been done based on the grouping method. Two indicators have been used in order to group barley-producing enterprises: total sewing area under the studied crop, as well as its yield. The results of this research have shown the enterprises with less sewing area of the barley, as well as with its high yield were more cost effective in its production. The main reason of the results is produce of food grade of barley by those enterprises, as they could sell it by higher price, therefore to get higher profitability. It has been proved that small enterprises could possibly increase the cost-effective way of barley production only if they will cooperate.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХНТУСГuk_UA
dc.relation.ispartofseriesВісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка, № 174;-
dc.subjectячміньuk_UA
dc.subjectрейтингuk_UA
dc.subjectдинамікаuk_UA
dc.subjectструктураuk_UA
dc.subjectгрупування підприємствuk_UA
dc.subjectефективністьuk_UA
dc.subjectячменьuk_UA
dc.subjectрейтингuk_UA
dc.subjectдинамикаuk_UA
dc.subjectструктураuk_UA
dc.subjectэффективностьuk_UA
dc.subjectгруппирование предприятийuk_UA
dc.subjectbarleyuk_UA
dc.subjectratinguk_UA
dc.subjectdynamicsuk_UA
dc.subjectstructureuk_UA
dc.subjectefficiencyuk_UA
dc.subjectgrouping of the enterprisesuk_UA
dc.titleЕфективність виробництва ячменю в сільськогосподарських підприємствах Харківської областіuk_UA
dc.title.alternativeЭффективность производства ячменя в сельскохозяйственных предприятиях Харьковской областиuk_UA
dc.title.alternativeThe efficiency of barley production in agricultural enterprises of Kharkov regionuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 174: Економічні науки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
22_174_2016.pdf583.41 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.