Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1737
Title: Usage of microscopic method to analyze dispersion of food powders
Other Titles: Застосування мікроскопічного методу для дисперсійного аналізу харчових порошків
Authors: Pogozhikh, Micola
Pavliuk, Igor
Diakov, Alexsandr
Borysova, Alina
Zatula, Alina
Keywords: microscopic method;dispersion of powders;screen analysis of powders;differentiated distribution function;мікроскопічний метод;дисперсія порошків;аналіз знімків порошків;диференційні функції розподілу;микроскопический метод;дисперсия порошков;анализ снимков порошков;дифференциальные функции распределения
Issue Date: 2016
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Pogozhikh M., Pavliuk I., Borysova A., Dyakov A., Zatula A. Usage of microscopic method to analyze dispersion of food powders. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 2(24). C. 352-360.
Abstract: The relevance of this work relates to the problems of dispersion systems investigation and improvement of the experiment accuracy. These problems’ solution requires new experimental methods. Trends of modern science, its orientation to new technologies require a differentiated approach to conducting experiments and training. Using the latest experimental methods is intended to provide clear and sufficiently accurate results that can be used in the future. In this regard, the authors of the article discuss the goals, objectives and requirements posed to the experimenter working in modern science. This article presents one of the methods of dispersive analysis for improving the data accuracy and comparative analysis of the described method with other popular methods of mathematical statistics. The methods of dispersive analysis are widely used for food raw material analysis. There are several methods of dispersive analysis at the modern stage of the development of science. A microscopic technique allows analyze the shape, texture and surface structure of the considered samples of food raw materials. This fact is of high importance in cases, when the powders are used for further preparation of reactive heterogeneous mixtures, which are used in food industry. The calculation of dispersion for modelling powder sample is shown and the optimal size of its particles is determined. The most optimal approximating curves for powders of different dispersion are chosen. The authors of the article give a number of conclusions and recommendations for the analysis of food powders.
Подано один із методів дисперсійного аналізу – мікроскопічний метод для підвищення точності даних і порівняльний аналіз описаного методу з іншими популярними методами. Метод мікроскопії дозволяє аналізувати особливості форми, текстури та структури поверхні розглянутих зразків продовольчої сировини. Цей факт має велике значення тоді, коли порошки використовуються в подальшому для отримання хімічно активних гетерогенних сумішей, які застосовуються в харчовій промисловості. Знайдено оптимальний розмір частинок і найбільш оптимальні апроксимуючі криві для порошків різного ступеня дисперсії.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1737
Appears in Collections:Випуск 2 (24)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
29 (352-360).pdf286.43 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.