Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1547
Назва: | Визначення збалансованості амінокислотного складу колагенового препарату |
Інші назви: | Determination of the balance of amino acid structure of collagenic preparation |
Автори: | Кушнір, Надія Анатоліївна |
Ключові слова: | колагеновий препарат;амінокислотний склад;коллагеновый препарат;аминокислотный состав;collagen preparation;the amino acid composition |
Дата публікації: | 2015 |
Видавництво: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Бібліографічний опис: | Кушнір Н. А. Визначення збалансованості амінокислотного складу колагенового препарату. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 1(21). C. 458-468. |
Короткий огляд (реферат): | Розглянуто колагеновий препарат, детально вивчено його
амінокислотний склад і збалансованість. Визначено гідрофобність колагенів
вторинної рибної сировини та проведено їх аналіз. The aim of the paper is to develop comparative characteristics of amino acid composition of hydrolysates produced from secondary fish raw materials. To receive comparative characteristics of the amino acid composition of collagen hydrolysates it was necessary to determine the degree of hydrophobicity, shape of protein globules according to Fisher, calculate amino acid score of collagen hydrolysates with further balance assessment. The highest content of amino acids in the collagen of carp scales is accounted for: glycine, proline, and alanine. As compared with the content of most amino acids in the carp skin their content is almost the same. Therefore, Fisher curve confirms that collagen globules of carp scales and skin are spherical. Protein preparation has a low utility coefficient in comparison with the ideal protein (α = 0,25). This imbalance shows that amino acids of the collagen preparation can be utilized by 25% in the human body, and being in the “excess” during assimilation there are not many amino acids (σ = 0,15% ). The coefficient of differences in amino acid composition is 1.05% . Balance of essential amino acids in relation to physiological norms is also characterized by the rationality coefficient (Rc) of amino acid composition, which is low for the collagen scales. The degree of productive use of essential amino acids in the human body as a plastic material (BTsp) is 94,25% . |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1547 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 1 (21) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Pt_2015_1_51.pdf | 293.74 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.