Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14496
Назва: Конкурентні переваги українського зерна при формуванні експортного потенціалу
Інші назви: Конкурентные преимущества украинского зерна при формировании экспортного потенциала
Competitive advantages of Ukrainian grain in the formation of export potential
Автори: Бабан, Т. О.
Ключові слова: конкурентоспроможність;експортний потенціал;зернові;конкурентні переваги;світовий ринок;продовольча безпека;конкурентоспособность;экспортный потенциал;зерновые;конкурентные преимущества;мировой рынок;продовольственная безопасность;competitiveness;export potential;grain;competitive advantages;world market;food safety
Дата публікації: 2018
Видавництво: ХНТУСГ
Бібліографічний опис: Бабан Т. О. Конкурентні переваги українського зерна при формуванні експортного потенціалу. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 191 «Економічні науки». 2018. С. 131-141.
Серія/номер: Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка, № 191;
Короткий огляд (реферат): На основі дослідження наукових напрацювань встановлено взаємозв’язок між поняттями «конкурентоспроможність» та «експортний потенціал». Запропоновано власне визначення поняття «експортний потенціал підприємства» на основі поєднання існуючих наукових підходів. Розглянуто особливості формування та розвитку експортного потенціалу сільськогосподарських підприємств. За допомогою методики розрахунку індексу відносних конкурентних переваг, визначені конкурентні переваги основних зернових культур, що експортуються Україною. Визначені чинники, що формують конкурентні переваги вітчизняних зернових на світовому ринку в сучасних умовах.
На основе исследования научных наработок установлена взаимосвязь между понятиями «конкурентоспособность» и «экспортный потенциал». Предложено собственное определение понятия «экспортный потенциал предприятия» с учетом существующих научных подходов. Рассмотрены особенности формирования и развития экспортного потенциала сельскохозяйственных предприятий. С помощью методики расчета индекса относительных конкурентных преимуществ, определенные конкурентные преимущества основных зерновых культур, экспортируемых Украины. Определены факторы, формирующие конкурентные преимущества отечественных зерновых на мировом рынке в современных условиях.
On the basis of the study of scientific developments, the relationship between the concepts of «competitiveness» and «export potential» is established. The actual definition of "export potential of the enterprise" is proposed on the basis of a combination of existing scientific approaches. Features of formation and development of export potential of agricultural enterprises are considered. Using the method of calculating the index of relative competitive advantages, the competitive advantages of the main grain crops exported by Ukraine are determined. The factors that shape the competitive advantages of domestic grain in the world market are determined in modern conditions.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14496
Розташовується у зібраннях:Випуск 191: Економічні науки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
15_191_2018.pdf707.08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.