Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1386
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЯковлєв, Олег Володимирович-
dc.contributor.authorПостнов, Геннадій Михайлович-
dc.contributor.authorПотапов, Володимир Олексійович-
dc.date.accessioned2022-06-21T10:42:53Z-
dc.date.available2022-06-21T10:42:53Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationЯковлєв О. В., Постнов Г. М., Потапов В. О. Вплив ультразвукових хвиль на зміну коефіцієнта масовіддачі під час соління риби. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 1(21). C. 147-154.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1386-
dc.description.abstractРозглянуто теоретичний вплив ультразвукових хвиль на зміну коефіцієнта масовіддачі під час соління риби. За результатами досліджень підтверджено інтенсифікувальний вплив накладання ультразвукових хвиль на перебіг процесу соління. Доведено, що коефіцієнт масовіддачі під час соління риби в полі ультразвукових хвиль залежатиме від швидкості звуку в тузлуці та амплітуди коливальної швидкості ультразвукової хвилі. Подальші дослідження в цьом у напрямі дозволять отримати математичні залежності перебігу процесу зовнішнього масообміну та внутрішнього масопереносу під час соління риби в полі ультразвукових хвиль.uk_UA
dc.description.abstractAccording to the research the influence of ultrasonic waves on the change of mass-transfer coefficient during fish salting was analysed. It is proved that the mass transfer coefficient during fish salting in the field of ultrasonic waves will depend on the speed of sound in the brine, and the amplitude of the vibrational velocity of the ultrasonic wave. In contrast, the mass-transfer coefficient under natural convection mass transfer coefficient in superposition of the ultrasonic waves is not dependent on the viscosity of the solution since there are inside the boundary layer convection acoustic streaming. Since the value of the speed of sound depends on the density and temperature of the brine, in terms of salting it is constant and the coefficient of mass transfer actually depends only on the amplitude of the vibrational velocity of ultrasonic waves. Further research in this area will provide mathematical dependences of the process of external and internal mass transfer in fish salting in ultrasonic field.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectрибаuk_UA
dc.subjectсолінняuk_UA
dc.subjectультразвукuk_UA
dc.subjectмасообмінuk_UA
dc.subjectмасопередачаuk_UA
dc.subjectмасовіддачаuk_UA
dc.subjectрыбаuk_UA
dc.subjectпосолuk_UA
dc.subjectультразвукuk_UA
dc.subjectмассообменuk_UA
dc.subjectмассопередачаuk_UA
dc.subjectмассоотдачаuk_UA
dc.subjectfishuk_UA
dc.subjectraw materialuk_UA
dc.subjectsaltinguk_UA
dc.subjectultrasounduk_UA
dc.subjectmass transferuk_UA
dc.titleВплив ультразвукових хвиль на зміну коефіцієнта масовіддачі під час соління рибиuk_UA
dc.title.alternativeEffect of ultrasonic waves to change mass transfer coefficients at salted fish-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_1_17.pdf269.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.