Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1343
Title: Технологія тонізуючих нанонапоїв на основі молочної сироватки, збагачених кріопастами з овочів і фітоекстрактами
Other Titles: Technology tonic nanodrinks based of milk whey enriched by vegetable cryogenic paste and phytoextracts
Authors: Павлюк, Раїса Юріївна
Погарська, Вікторія Вадимівна
Абрамова, Тетяна Сергіївна
Берестова, Аделіна Анатоліївна
Топоркова, Катерина Валеріївна
Keywords: нанонапої;молочна сироватка;дрібнодисперсна добавка;наноструктуроване пюре;гарбуз;топінамбур;фітоекстракти;нанонапитки;молочная сыворотка;мелкодисперсная добавка;наноструктурированное пюре;тыква;топинамбур;фитоэкстракты;nanodrinks;milk whey;fine-dispersered additives;nanostructured puree;pumpkin;topinambour;phytoextract
Issue Date: 2015
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Павлюк Р. Ю., Погарська В. В., Абрамова Т. С., Берестова А. А., Топоркова К. В. Технологія тонізуючих нанонапоїв на основі молочної сироватки, збагачених кріопастами з овочів і фітоекстрактами. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 1(21). C. 37-49.
Abstract: Науково обґрунтовано і розроблено технологію нових функціональних оздоровчих комбінованих молочно-рослинних нанонапоїв для оздоровчого харчування на основі натуральної сировини – сироватки молочної та вітамінних заморожених дрібнодисперсних добавок у формі наноструктурованих пюре з гарбуза та топінамбура, які одночасно є збагачувачами БАР, загусниками й структуроутворювачами, і фітодобавок у формі фітоекстрактів.
The technology of new functional healthful combined milk-herbal nanodrinks for healthy food based on natural raw materials – whey and vitamin fine-dispersed frozen additives in a nanostructured puree form of pumpkin and topinambour and phytonutrients in the form of phytoextracts is scientifically substantiated and developed. It is found that drinks have stable homogeneous consistency which does not separate due to the fact that the introduction of additives from pumpkin, buckthorn and bananas possess the properties of structuring agents and thickeners. The results were confirmed by IR spectroscopic analysis, which demonstrated that new lactic herbal drinks could store 2 times longer and the content of BAS such as ascorbic acid, phenol compounds, tannins, pectin, essential amino acids, etc. exceed the known analogues and possess potential immuno-modeling properties. Thus, they can be referred to as health products recommended for healthy diet. The final result is the development of the Scientific Research Project on nanostructured frozen puree. New types of drinks were degustated and approbated in an industrial environment of Kharkov: Ltd «Bogodukhov milk factory» Ltd SUIS «Polyus Ltd».
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1343
Appears in Collections:Випуск 1 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_1_6.pdf337.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.