Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1332
Назва: Особливості управління виробництвом в сільськогосподарських організаціях
Інші назви: Features of production management in agricultural organizations
Автори: Болтянська, Н. І.
Маніта, І. Ю.
Ключові слова: сільське господарство;ефективність;диверсифікація;технологічна система;виробничий процес;система управління;agriculture;efficiency;diversification;technological system;production process;management system
Дата публікації: 2021
Видавництво: Харків
Бібліографічний опис: Болтянська Н. І., Маніта І. Ю. Особливості управління виробництвом в сільськогосподарських організаціях. Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів. 2021. № 23. 198-205 с.
Серія/номер: Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів;№ 23
Короткий огляд (реферат): Специфіка управління сільськогосподарським підприємством в сьогоднішніх умовах полягає в тому, що воно спрямоване на ефективне господарювання в умовах дефіциту власних ресурсів і недостатнього державного фінансування, інтенсифікацію виробництва та зменшення ролі адміністративних методів у регулюванні виробництвом. Особливістю сучасного трансформованого сільськогосподарського підприємства є наявність в його виробничій структурі технологічних систем, які поділяються на кілька ієрархічних рівнів: технологічні системи операцій; технологічні системи процесів; технологічні системи виробничих підрозділів і технологічні системи підприємств. У статті підкреслюється, що сучасна технологічна система може виступати в якості «каркаса» для формування системи управління процесами, а специфікою диверсифікованого сільськогосподарського підприємства є наявність у структурі його виробництва, галузевих технологічних систем, які впливають на його ієрархію. Сьогодні великі сільськогосподарські підприємства включають три технологічні системи: галузь тваринництва, рослинництва та переробки. Наведено схему технологічної системи з підсистемами управління диверсифікованим підприємством агропромислового комплексу. Визначено пріоритетні напрямки трансформації аграрного підприємства – збільшення кількості паралельних технологічних систем, розвиток і вдосконалення їх. Відзначено, що ці підприємства більш стійкі в конкурентній боротьбі, в них скорочується ризик збитків, досягається ефект кращого використання ресурсів, але при цьому висуваються більш жорсткі вимоги до організації та обґрунтування управлінських рішень та вдосконалення управління технологічними процесами, що висуває нові вимоги до розвитку нових технологій управління виробництвом. Найбільш ефективним інструментом допомоги прийняття рішень з управління виробництвом є процесно-орієнтоване планування, яке дозволяє якісно змінити діяльність організації на операційному, управлінському, міжфункціональному і міжорганізаційному рівнях і організоване на принципах узгодження всіх основних виробничих процесів сільгосппідприємства.
The specificity of the management of an agricultural enterprise in today’s conditions lies in the fact that it is aimed at efficient management of the economy in conditions of a shortage of its own resources and insufficient state funding, intensification of production and a decrease in the role of administrative methods in regulating production. A feature of a modern transformed agricultural enterprise is the presence of technological systems in its production structure, which are subdivided into several hierarchical levels: technological systems of operations; technological process systems; technological systems of production units and technological systems of enterprises. The article emphasizes that a modern technological system can act as a "framework" for the formation of a process control system, and the specificity of a diversified agricultural enterprise is the presence in the structure of its production, sectoral technological systems that affect its hierarchy. Today, large agricultural enterprises include three technological systems: livestock, crop and processing industries. A diagram of a technological system with management subsystems for a diversified agro-industrial complex is presented. The priority directions of transformation of an agricultural enterprise are determined – an increase in the number of parallel technological systems, their development and improvement. It is noted that these enterprises are more stable in the competition, they reduce the risk of losses, the effect of better use of resources is achieved, but at the same time, more stringent requirements are put forward for the organization and justification of management decisions and the improvement of technological process management, which makes new requirements for the development of new technologies. production management. The most effective tool in helping to make decisions on production management is process-oriented planning, which allows you to qualitatively change the activities of an organization at the operational, management, inter-functional and inter-organizational levels and is organized on the principles of harmonization of all the main production processes of an agricultural enterprise.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1332
ISSN: 2311-441X
Розташовується у зібраннях:№ 23

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ZHurnal_TSALTK_23_2021_198_205.pdf666.47 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.