Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13077
Назва: | Проблеми виробництва конкурентоспроможних і лежких плодів перцю солодкого |
Інші назви: | Issues of producing competitive sweet pepper fruits with high storability Проблемы производства конкурентоспособных и лѐжких плодов перца сладкого |
Автори: | Калайда, К.В. Колтунов, В.А. |
Ключові слова: | перець солодкий;конкурентоспроможність;лежкість;перец сладкий;конкурентоспособность;лѐжкость;sweet pepper;competitiveness;storability |
Дата публікації: | 15-січ-2017 |
Видавництво: | Харків : ХНАУ |
Бібліографічний опис: | Калайда К.В., Колтунов В.А. Проблеми виробництва конкурентоспроможних і лежких плодів перцю солодкого. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2017. №1. С. 6-12. |
Короткий огляд (реферат): | Е.В. Калайда, В.А. Колтунов.
Проблемы производства конкурентоспособных и лѐжких плодов перца
сладкого.
В обеспечении местного рынка и экспортных возможностей плодов перца
существует много проблем. В настоящее время не определены конкурентоспособ-
ные сорта, которые способны заполнить международные рынки сбыта, не суще-
ствует рекомендаций относительно выращивания хорошо сохранных плодов, от-
сутствуют четкие технологии длительного хранения свежих плодов и круглогодич-
ной поставки их на внутренний рынок, не установлены физические, теплофизиче-
ские и физиологические свойства плодов в зависимости от степени их зрелости и
сорта, отсутствуют исследования относительно протекания химических процессов
в стадиях технической и физиологической степени зрелости, возможности управ-
лять ими. V.A. Koltunov, K.V. Kalajda. Issues of producing competitive sweet pepper fruits with high storability. Sweet pepper is rightly considered to be the most valuable of all kinds of vegetables for gustatory properties and nutrient content. In our country it is an annual plant, the pod of which is a false berry (2-4 dissepiments, polyspermic). The fruits significantly differ in shape, weighing from 5 to 450 g, so the fruits of sweet pepper are divided into small (25 g), medium (24-45 g) and large (over 45 grams), as well as into thin pericarpium (1-2 mm), the medium pericarpium (3-4 mm) and thick pericarpium (more than 4 mm) ones. As to industrial ripeness, the fruit colour vary from white (light cream) to dark green. The fruits of biological ripeness are dark red, bright red, yellow and orange. The fruits can be sweet, semi- sharp and sharp ad gustum. Sweet pepper are harvested when the pod is technically ripe, fleshy and, depending on the growing area, the fruit yield varies from 5 to 15 pickings. Southward the sweet pepper fertility lasts for 50 – 80 days, in terms of the forest-steppe – it is 10 days less with yielding capacity – 350 – 400 cwt/ha, and under the adequate conditions its yield can rise up to 500 – 700 cwt/ha or even more. Significant changes are observed in the chemical composition of the fruit in consequence of the biological ripeness staging. In the course of the research it was found out, that industrially-ripe fruits have the average content of d. m. – 6.5%, sugar – 120 mg/100 g – ascorbic acid, and as for biologically-ripe fruits, the average content of d. m. increases to 8.7% (an increase by 2,2%), sugar – to 4.7% (by 1.9%) and ascorbic acid – 180 mg/100 g (50 mg/100 g increase). Today the finding of an effective method for local market provision and exportability of sweet pepper remains a challenging open problem. The research reveals that the statistics of State Crop Variety Testing are insufficient and the very data are not enough for determination of the economic and merchandising indices of the best variety, with account of soil and climatic zone of cultivation. Currently the defining of competitive products for international export remains an open problem. There are no guidelines for quality sweet pepper cultivation, no clear storage techniques, twelve-month domestic market provision. The physical, thermal and physiological characteristics of fruit depending on their ripeness and variety are not determined; there are no studies on chemical behavior in course of technical and physiological ripeness and the possibility to control them. Калайда К.В., Колтунов В.А. Проблеми виробництва конкурентоспроможних і лежких плодів перцю солодкого. У забезпеченні місцевого ринку та експортних можливостей плодів перцю існує багато проблем. Даних Державного сортовипробування не достатньо для визначення за комплексом господарських і товарознавчих показників кращого сорту з урахуванням ґрунтово-кліматичної зони вирощування. На цей час не визначено конкурентоспроможні сорти, здатні заповнити міжнародні ринки збуту, немає рекомендацій щодо вирощування лежких плодів, відсутні чіткі технології тривалого зберігання свіжих плодів і цілорічного постачання їх на внутрішній ринок, не встановлено фізичні, теплофізичні та фізіологічні властивості плодів залежно від ступеня їх стиглості і сорту, відсутні дослідження відносно протікання хімічних процесів у стадіях технічного та фізіологічного ступеня стиглості, можливості керувати ними. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13077 |
Розташовується у зібраннях: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Vkhnau_roslyn_2017_1_3.pdf | 293.67 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.