Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13077
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКалайда, К.В.-
dc.contributor.authorКолтунов, В.А.-
dc.date.accessioned2022-11-11T07:38:21Z-
dc.date.available2022-11-11T07:38:21Z-
dc.date.issued2017-01-15-
dc.identifier.citationКалайда К.В., Колтунов В.А. Проблеми виробництва конкурентоспроможних і лежких плодів перцю солодкого. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2017. №1. С. 6-12.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13077-
dc.description.abstractЕ.В. Калайда, В.А. Колтунов. Проблемы производства конкурентоспособных и лѐжких плодов перца сладкого. В обеспечении местного рынка и экспортных возможностей плодов перца существует много проблем. В настоящее время не определены конкурентоспособ- ные сорта, которые способны заполнить международные рынки сбыта, не суще- ствует рекомендаций относительно выращивания хорошо сохранных плодов, от- сутствуют четкие технологии длительного хранения свежих плодов и круглогодич- ной поставки их на внутренний рынок, не установлены физические, теплофизиче- ские и физиологические свойства плодов в зависимости от степени их зрелости и сорта, отсутствуют исследования относительно протекания химических процессов в стадиях технической и физиологической степени зрелости, возможности управ- лять ими.uk_UA
dc.description.abstractV.A. Koltunov, K.V. Kalajda. Issues of producing competitive sweet pepper fruits with high storability. Sweet pepper is rightly considered to be the most valuable of all kinds of vegetables for gustatory properties and nutrient content. In our country it is an annual plant, the pod of which is a false berry (2-4 dissepiments, polyspermic). The fruits significantly differ in shape, weighing from 5 to 450 g, so the fruits of sweet pepper are divided into small (25 g), medium (24-45 g) and large (over 45 grams), as well as into thin pericarpium (1-2 mm), the medium pericarpium (3-4 mm) and thick pericarpium (more than 4 mm) ones. As to industrial ripeness, the fruit colour vary from white (light cream) to dark green. The fruits of biological ripeness are dark red, bright red, yellow and orange. The fruits can be sweet, semi- sharp and sharp ad gustum. Sweet pepper are harvested when the pod is technically ripe, fleshy and, depending on the growing area, the fruit yield varies from 5 to 15 pickings. Southward the sweet pepper fertility lasts for 50 – 80 days, in terms of the forest-steppe – it is 10 days less with yielding capacity – 350 – 400 cwt/ha, and under the adequate conditions its yield can rise up to 500 – 700 cwt/ha or even more. Significant changes are observed in the chemical composition of the fruit in consequence of the biological ripeness staging. In the course of the research it was found out, that industrially-ripe fruits have the average content of d. m. – 6.5%, sugar – 120 mg/100 g – ascorbic acid, and as for biologically-ripe fruits, the average content of d. m. increases to 8.7% (an increase by 2,2%), sugar – to 4.7% (by 1.9%) and ascorbic acid – 180 mg/100 g (50 mg/100 g increase). Today the finding of an effective method for local market provision and exportability of sweet pepper remains a challenging open problem. The research reveals that the statistics of State Crop Variety Testing are insufficient and the very data are not enough for determination of the economic and merchandising indices of the best variety, with account of soil and climatic zone of cultivation. Currently the defining of competitive products for international export remains an open problem. There are no guidelines for quality sweet pepper cultivation, no clear storage techniques, twelve-month domestic market provision. The physical, thermal and physiological characteristics of fruit depending on their ripeness and variety are not determined; there are no studies on chemical behavior in course of technical and physiological ripeness and the possibility to control them.uk_UA
dc.description.abstractКалайда К.В., Колтунов В.А. Проблеми виробництва конкурентоспроможних і лежких плодів перцю солодкого. У забезпеченні місцевого ринку та експортних можливостей плодів перцю існує багато проблем. Даних Державного сортовипробування не достатньо для визначення за комплексом господарських і товарознавчих показників кращого сорту з урахуванням ґрунтово-кліматичної зони вирощування. На цей час не визначено конкурентоспроможні сорти, здатні заповнити міжнародні ринки збуту, немає рекомендацій щодо вирощування лежких плодів, відсутні чіткі технології тривалого зберігання свіжих плодів і цілорічного постачання їх на внутрішній ринок, не встановлено фізичні, теплофізичні та фізіологічні властивості плодів залежно від ступеня їх стиглості і сорту, відсутні дослідження відносно протікання хімічних процесів у стадіях технічного та фізіологічного ступеня стиглості, можливості керувати ними. uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectперець солодкийuk_UA
dc.subjectконкурентоспроможністьuk_UA
dc.subjectлежкістьuk_UA
dc.subjectперец сладкийuk_UA
dc.subjectконкурентоспособностьuk_UA
dc.subjectлѐжкостьuk_UA
dc.subjectsweet pepperuk_UA
dc.subjectcompetitivenessuk_UA
dc.subjectstorabilityuk_UA
dc.titleПроблеми виробництва конкурентоспроможних і лежких плодів перцю солодкогоuk_UA
dc.title.alternativeIssues of producing competitive sweet pepper fruits with high storabilityuk_UA
dc.title.alternativeПроблемы производства конкурентоспособных и лѐжких плодов перца сладкогоuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2017_1_3.pdf293.67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.